ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:376/780)

Ciasto truskawkowo kokosowe 295

Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blat kokosowy 3 białka (z dużych jajek) 100 g cukru 200 g kokosu Ale-raj Krem budyniowy 450 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa

Ala piecze i gotuje
bananowiec bez pieczenia 332

teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie.  Dawno nie robiłam  naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie.  A tak przy okazji przypominam kilka innych ciekawych przepisów na bananowiec: *bananowiec z kremem karpatkowym(...)foremki wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Budynie  i cukier rozpuścić w odrobinie mleka. Do pozostałego mleka dodać 100 g masła i zagotować. Wlać rozrobiony budyń i gotować na małym ogniu mieszając. Kiedy zgęstnieje wrzucić połamaną mleczną czekoladę i mieszać aż się połączą. Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć warstwą ciastek. Wystudzić.  Galaretki rozpuścić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto a'la tort 168

Ciasto dość ciekawe, w smaku bardzo dobre. Nawet mało słodkie jak twierdzi mój mąż. Dla mnie w sam raz. A nie ma żadnej nazwy, gdyż sama go wymyśliłam. Pomysł zaczerpnięty troszkę z przepisu Siostry Anastazji, a troszkę mojej weny twórczej dołożyłam i tak powstał taki fajny i ciekawy przepis. Składniki na spód biszkoptowy: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki(...)papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy  Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się  kożuch. Studzę. Masło ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Kokosowy sernik wg siostry Anatazji 397

zmielonego sera 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy

na moim stole...
Kilimandżaro 195

jednak jest zupełnie inny, niż  na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego Wykonanie: Upiec biszkopt czekoladowy, wystudzić(...)Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Letnia rolada z owocami 214

rolada była wyzwaniem. Tu dominował u mnie bardziej upór niż zamiłowanie do przygotowywania tego typu wypieków. Kiedyś robiłam roladę ale z gotowego ciasta biszkoptowego zwiniętego w rulon. Z gotowym ciastem miałam większe kłopoty w rozwijaniu o smaku nie wspomnę. W tym przepisie bardziej chcę zachęcić do upieczenia biszkoptu z sokiem ze szpinaku. Można upiec tradycyjny biszkopt, wykorzystując go do tortu(...)piana będzie sztywna, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Zmniejszając obroty miksera na najmniejsze, dodajemy stopniowo wymieszane mąki z budyniem, dolewamy stopniowo sok ze szpinaku wymieszany z octem, za każdą porcją mąki. Na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 - 18 minut, do suchego patyczka. Dość duża rozpiętość czasu w pieczeniu

Leśny Zakątek
Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis 160

kwaśnej śmietany 18%, masa: 2 jajka, 3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku), 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak  (60 g), 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g białej czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy(...)żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa : Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel. Stopniowo, cały czas miksując,   dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec

Moniki Smakołyki
Bounty -ciasto, które zachwyci 247

Ciasto nie tylko pięknie wyglądające, ale przede wszystkim wyśmienicie smakujące. Wiórki kokosowe z masą budyniową połączone z ciemnym biszkoptem. Nie można się oprzeć, dlatego szybko znika z talerza.      SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj  28 dag cukru  16 dag mąki pszennej   4 dag kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka(...)zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Przekładamy ciasto. Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy drugim. na wierzch wylewamy pozostałą część masy

W kuchennym oknie Ewy
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 300

szklanki mleka2 łyżki cukru kryształu2 jajka0,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki masła lub margarynySer:1 kg zmielonego sera1 kostka margaryny8 jajek1 budyń waniliowy bez cukru30 dag cukru kryształuolejek waniliowyDodatkowo:puszka brzoskwińSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche: mąkę mieszamy z zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło

Kuchnia domowa Ani
Słodka pychotka 236

bezę dzieli na pół i wylewamy na dwa ciasta.  Jedną z nich posypujemy migdałami, będzie służyć na wierzch ciasta. Obie brytfanki pieczemy 30 minut w 180 stopniach. (można ciasta podpiec przez 15 minut zanim nałoży się na nie bezy)  Część mleka odlewamy do szklanki a resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki dodajemy mąki  dokładnie mieszamy(...)mieszamy aby masa nam się nie przypaliła. Gotową odstawiamy do ostygnięcia.Margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowa masa ma  być jednolita, należy uważać aby nie zważyć masy.  Na spód układamy jeden kawałek ciasta z bezą przykrywamy go masą i kładziemy na wierzch drugą część ciasta posypaną migdałami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kora Orzechowa 376

lekkie, pyszne ciasto - kusi wyglądem, połączenie orzechów i brzoskwiń to ciekawy smakowo duet... Składniki: 8 białek 1 szklanka cukru 3 żółtka 10 dag orzechów włoskich posiekanych 10 dag orzechów włoskich zmielonych 10 dag wiórków kokosowych 10 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki Krem 1 puszka brzoskwiń 3 łyżki cukru 3/4 szklanki wody 2 budynie waniliowe(...)masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy do garnka dodajemy cukier, zagotowujemy. W wodzie rozprowadzamy budyń z mąką oraz żółtkami, dodajemy do gotującego się soku brzoskwiniowego

kgwjanczewo
Tartaletki z budyniem i owocami 209

podniebienie. Serdecznie polecam! Składniki: ( na 10 sztuk, foremki na tartaletki o średnicy 9 cm lub 10 cm) - na ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli - na masę budyniową 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40 gram 30g masła 2 łyżki cukru 375ml mleka - dodatkowo 150g borówek, jagód 250g malin(...)wyłożyć kolejne foremki Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami. Z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty

Wołowina od rekina
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 170

Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami.  Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 3,2% 1 budyń śmietankowy 3 łyżki mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo(...)jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki do tartaletek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich spody i brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1) . Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę. Należy jedynie pamiętać, że przed

Świat Ciasta
ŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE 266

masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. (ja robiłam kulki łyzką do lodów.) ) Pieczemy w temperaturze 180 stopni

w mojej kuchni
Wiosenny lekki sernik z ricotty 175

ilość składników jest minimalna, a wykonanie banalnie proste. Do dekoracji świetnie sprawdzą się kwiaty jadalne, które nadadzą ciastu wiosennego wyglądu. Składniki na formę o śr. 21 cm: – 500g ricotty – 250g jogurtu greckiego – 100g ksylitolu – 3 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej) – laska wanilii Dodatkowo: – 1 puszka mleczka(...)ksylitol się rozpuści. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni, pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie schładzamy go w lodówce

Be Fit Be Strong