ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:374/780)

Szarlotka Świąteczna 138

tarty i nadają jej świątecznego charakteru. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki 4 łyżki cukru pudru 210 g masła 2 łyżki zimnej wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa(...)przyprawą piernikową i sypkim budyniem. Teraz czas na przygotowanie warstwy orzechowej. Orzechy rozdrobnić w melakserze, dodać przyprawę piernikową, rodzynki, skórkę kandyzowaną (lub otartą skórkę z pomarańczy), rozdrobnić. Składniki można też posiekać na desce. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół bez termoobiegu). Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki

Świat Ciasta
Przekładaniec Agi 145

suche (obie mąki, proszek do pieczenia i kakao). Chwilkę miksować do połączenia składników.  Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) Ja piekłam 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.   Masa budyniowa: Ugotować budyń - 1,5 szklanki mleka zagotować, a w pozostałej połowie wymieszać zawartość dwóch torebek budyniu(...)wystudzonym biszkopcie.  Masa kajmakowa: Na warstwie budyniu wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie kajmak. Przykryć warstwą herbatników. Masa śmietanowa: Rozpuścić galaretkę w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie i równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.  Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z agrestem i bezą 239

agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki

Poezja smaku
Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami. 129

tortownicę 26 cm średnicy Ciasto : 20 dkg mąki pszennej 13 dkg masła 8 dkg cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 % 1 budyń śmietankowy 5 dkg białej czekolady 1 łyżka świeżego soku z cytryny puszka mandarynek (puszka  314 ml ) Polewa : 10 dkg białej czekolady 5 dkg dobrego(...)cytryny , budyń w proszku dodaj do masy serowej i całość delikatnie zmiksuj. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszaj delikatnie łyżką lub najlepiej rózgą cukierniczą . Połowę masy serowej wylej do przygotowanej tortownicy, a następnie wyłóż na ser wcześniej odsączone na sitku mandarynki. Teraz wylej drugą część masy serowej i wyrównaj łyżką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z mlekiem w proszku 100

miałam spore obawy, że sernik się nie zetnie. Na dno dałam lekkie biszkopty i tu znów obawa czy one nie wypłyną na wierzch. Na dodatek już w piekarniku ciasto zaczęło spektakularnie rosnąć. Jak się domyślacie w trakcie studzenia spektakularnie opadło. Pełna obaw kroiłam dopiero na drugi dzień. Jak widzicie na zdjęciach wyszło I to wyszło naprawdę przepysznie. Jest to sernik(...)ściśle układamy biszkopty. Pod półkę na której będzie stał sernik wstawiamy naczynie z wodą. Ciasto będzie się piekła w tzw. oszukanej kąpieli wodnej W jednaj misce ucieramy żółtka z cukrami na jasną puszystą masę. W drugiej ubijamy białka na pianę. Do żółtek dodajemy twaróg, budyń, olej i mleko. Miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie mleko w proszku

Relaxtime
Krucha pianka z jeżynami 182

łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe szczypta soli(...)jeżyn lub malin Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut

Cynamonowe szczęście
Torcik śliwkowy z masą mleczno-budyniową 228

Składniki:CIASTO:25 dag mąki1/3 szkl. cukru1 jajko1/2 kostki masłaMASA:25 dag mleka kondensowanego słodzonego10 dag kwaśnej śmietany1 torebka budyniu waniliowego 4 jajkaokoło 0,5 kg śliwekWykonanie:Zimne masło  pokroić na małe kawałki.Z mąki, masła, cukru i 1 jaja - zagnieść szybko ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.Śliwki wypestkować.Mleko

kolorowotorcikowo
Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie 325

leniwych Amerykanów nie pozostaje kwestią zupełnie bez znaczenia ). Zapisz UWAGA! Wszystkie składniki masy, spodu i wierzchu sernika powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej 2 godziny przed szykowaniem ciasta) i mieć taką samą temperaturę – otoczenia. Tak potraktowane sprawią, że nasz sernik zostaje płaski – w piekarniku nie urośnie, nie siądzie po pieczeniu i nie popęka.   Formę do pieczenia(...)wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g) 2 jajka M lub 3 jajka S 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA 120g ciastek owsianych 35g orzechów włoskich lub laskowych 60g masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH

Karo in the Kitchen
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 127

lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki: Masa: 1 opakowaniu budyniu waniliowego 400 ml mleka 3 łyżki cukru 100 gram masła Przygotowanie: W rondelku gotujemy około 300 ml mleka, dodajemy cukier. Budyń z torebki(...)rozprowadzamy w miseczce z pozostałym mlekiem. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy krótką chwilę i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny budyń ucieramy mikserem z masłem do uzyskania jednolitej masy. Składniki: Karmelizowana gruszka: 4 gruszki 3 łyżki masła ¼ szklanki brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Gruszki obieramy, kroimy na 8 i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuszczamy masło

Życie zaczyna się w kuchni
Sernik mleczno czekoladowy 186

cukru 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker 1/2 szklanki mleka 3,2% 2 łyżki miękkiego masła 1 budyń śmietankowy Czekoladowy mus: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego

Wanilia i Kardamon
Figa z makiem 128

połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach z puszki 2 budynie waniliowe w proszku 1 szklanka(...)Piec w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 45 min. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Syrop, cukier i cukier waniliowy zagotować. Wodę, budyń i żółtka roztrzepać. Wlać do gotującego się soku i zagotować. Po wystudzeniu zmiksować z masłem. 3. Na jednej części biszkopta

Na Ciasteczkowych Papierach
Babeczki z morelami 133

też przedstawię Wam przepis na coś słodkiego. To małe babeczki z morelami. Zapraszam Składniki: ciasto: 3 świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki cukrowe(...)pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę-1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
budyniowe placuszki waniliowe z jabłkiem... 528

cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki białka ubić mikserem ze szczyptą soli na bardzo sztywno, wsypać budyń, cukier wanilinowy, cukier, mąkę, wlać mleko i mikserem połączyć składniki obrane jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże porcje placuszków na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO "CZTERY SMAKI Z MASĄ SEROWĄ" 211

25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i układać kupkami naprzemiennie wszystkie rodzaje ciasta. Piec w temp. ok. 180 stopni C przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Masa Serowa: 750g zmielonego sera białego półtłustego 1/2 szklanki cukru kryształu 200g masła 4 zółtka 2 budynie(...)śmietankowe  1/2 szklanki mleka Masło roztopić, dodać ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotować, stale mieszając. W mleku roztrzepać budynie i wlać do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Lekko zagotować. Ciepłą masę rozłożyć na jednej części upieczonego ciasta i przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą