nadają jedynie koloru delikatnemu budyniowemu kremowi.Wspaniale orzeźwia! SKŁADNIKI:CIASTO: – jajko – 3 szt – cukier – 0,5 szklanki – mąka – 0,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżkaWARSTWA MIĘTOWA: – landrynki miętowe – 180 g – woda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko(...)cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się
Ostra na SłodkoŚwiątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka(...)mleka, budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy: herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej
Kuchenne aromatyjajka.Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść.Obie części podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części.Rozwałkować i piec każdy z placków ok 15 minut w 170 stopniach.Masa:3,5 szkl mleka1/2 szkl cukru1/2 margaryny2 budynie śmietankowe Twój Deser1(...)kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej2 czubate łyżki śmietanyDodatkowo:płatki migdałowe3 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę.Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniacukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 całe jajka budyń śmietankowy cukier waniliowy 2 szklanki mleka olejek cytrynowy pół szklanki oleju 3 białka szklanka cukru 1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto
NA MOIM TALERZUcukru kostka Kasi 3 żółtka cukier waniliowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 całe jajka budyń śmietankowy cukier waniliowy 2 szklanki mleka olejek cytrynowy pół szklanki oleju 3 białka szklanka cukru 1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto
Na moim talerzubiały dwukrotnie mielony – 500 g * śmietana kremówka – 100 ml * jajko – 2 szt * budyń waniliowy – 60 g * cukier – 50 g * cukier wanilinowy – 1 op DODATKOWO: * jabłka – 4 szt * żurawina w syropie – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z cukrem,dodajemy masło oraz jajka – wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto
Ostra na SłodkoPewnie część z Was już je próbowała. Ja upiekłam je dopiero tydzień temu i bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest wyjątkowo efektowne i smaczne. Zwłaszcza masa z mlekiem w proszku jest przepyszna. Co tu dużo pisać, moja rodzinka i znajomi byli nim zachwyceni. Kto jeszcze nie jadł Góry Lodowej to polecam upiec ją jak najszybciej :) Biszkopt(...)się gotować, wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z budyniem na puszystą masę. Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Włożyć spodni blat ciasta, naponczować mocną herbatą i wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Połówki biszkoptów poukładać pionowo na masie
Smakołyki AsiWczoraj robiliśmy zajączki Wielkanocne, stwierdziłam że jest ich tak dużo ,że warto by było zrobić z tego ciasta coś jeszcze :) I tak powstały rogaliki z dżemem. Nadzienie do rogalików może być inne, np budyń, biały ser....wszystko zależy od naszych upodobań . Jeżeli wykonamy rogaliki z poniższych składników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:) Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110(...)mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)dżem 1 jajko do posmarowania Wykonanie:Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min.Ciasto rozwałkowujemy
Smaki Edytyzadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym(...)pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić
Patchworkciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone sprawdzają(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj
Patchworkjest delikatny a nie twardy i bardzo ''twarogowy'' jak zazwyczaj są robione serniki. A ja Wam ten sekret przekażę :) Ogólnie ciasto robi się łatwo i szybko. Składniki: twaróg sernikowy ( u mnie President ) 1 kg jajka 7 szt. budyń śmietankowy 1 szt cukier 1 szklanka cukier waniliowy 15 g Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, cukrem waniliowym(...)puszystą jasną masę. Następnie dodaję budyń w proszku i miksuję do połączenia się budyniu z masą. Do powstałej masy dodaję łyżkami twaróg i miksuję tym razem troszkę dłużej ( zasada jest taka: im dłużej miksujesz tym lepszy sernik, będzie puszysty i delikatny). Na koniec białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaję do masy twarogowej i mieszam delikatnie
Kuchnia Vikiblaszce :) ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce, warto zmielić dwukrotnie, aby nie było grudek. - 300 g brzoskwiń z puszki - 3 jaja - 100 g cukru pudru - 1 budyń śmietankowy (proszek(...)powinna blednąć z czasem w trakcie ubijania. Brzoskwinie blendujemy na gładką masę. Do ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut
MamaOskarkamocy palnika, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od dna i boków garnka, 2-3 minuty. Gotowe ciasto będzie błyszczące. Ciasto przełożyć do misy miksera i ostudzić – misę z ciastem umieścić w większej, wypełnionej lodowatą wodą. Do zimnego ciasta, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego(...)mleko wlewać masę żółtkową cały czas energicznie mieszkając drewnianą łyżką. Zagotować i pogotować 1-2 minuty. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią, aby dotykała budyniu. Schłodzić. Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem
moj przepis nablaszki wystudzić na kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można również zrobić ptysie, ciasto na karpatkę. Krem budyniowy: 650 ml mleka 9 żółtek z dużych jaj 50 g cukru (w oryginalnym przepisie 160 g) 3 łyżki kawy instant 50 g mąki pszennej Do garnuszka(...)energicznie mieszkając drewnianą łyżką. Zagotować i pogotować 1-2 minuty. Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią, aby dotykała budyniu. Schłodzić. Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru
moj przepis namowa są zrobione na słonych krakersach, które fajnie podbijają smak, masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki słonych krakersów (można kupić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku