minut. Do dużej miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj siemię lniane i sól. Całość wymieszaj. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże oraz wodę. Zagniataj ciasto. Finalnie powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb
365 dni dookoła kuchniDziś podałam je z bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam. Składniki na 12 porcji: 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 2 łyżki oleju do ciasta 4 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń np. Malinowy 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijam jajka i dodaję cukier trzcinowy. Miksuję na dużych obrotach(...)powstała jednolita masa. Dodaję mleko, wodę gazowaną, olej oraz budyń i mąkę. Całość jeszcze raz miksuję do połączenia składników tak by nie było grudek. Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dodać jeszcze trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju. Rozgrzewam. Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję
Gotowanie PatkiKostka orzechowo - kajmakowa to pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to masa kajmakowa/krówkowa. Druga to warstwa z kaszy manny ugotowanej jak do stefanki, a trzecia to krem czekoladowo - orzechowy na bazie budyniu, z mielonymi orzechami włoskimi. Krem jest bardzo intensywny w smaku i mało słodki, więc idealnie uzupełnia się ze słodką masą krówkową. Całość(...)minimalny. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i przelałam go do gotującego się mleka z orzechami. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Krem rozsmarowałam na cieście i przykryłam ostatnią warstwą herbatników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę
Waniliowe Improwizacjecukier waniliowy, roztopione masło i sól. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) na gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto. Teraz wierzch oprószamy mąką lub smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60-90 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (taki standardowy na 500 ml mleka, 34-35 g, chyba że z cukrem(...)dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala
Rozpustne gotowanieDzisiaj propozycja na pyszne śniadanie lub deser czy podwieczorek na słodko. Ciasto na naleśniki nie zawsze mi wychodzi i zwykle robię je za każdym razem inaczej, a to dolewając więcej wody, a to dorzucając trochę mąki. Ostatnio bardzo polubiłam naleśniki budyniowe, czyli zamiast mąki używam budyniu w proszku. W szufladzie natrafiłam(...)budyń o smaku krówki, od razu w mojej głowie pojawiła się myśl, że naleśniki o takim smaku będą bardzo pysznym pomysłem. Można też użyć innej wersji budyniu albo zastąpić go mąką. Proporcje ciasta naleśnikowego też są raczej indywidualne, z podanych składników da się zrobić 3 lub nawet 4 cienkie naleśniki. Dla większego zasłodzenia, i nadziania naleśników świetnie sprawdził się czekoladowy
Healthy food explorerSKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) CIASTO: * mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g * masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru(...)jabłka – 1 kg * skórka z cytryny BEZA WŁOSKA: * białko – 2 szt * drobny cukier – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: Budynie rozprowadzamy w niewielkiej ilości tokaju, resztę gotujemy z cukrem i cały czas mieszając dodajemy rozrobiony budyń. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Jabłka ścieramy
Ostra na Słodkopodwieczorek. Kubek ciepłego mleka czy szklanka kawy i nic więcej do szczęścia nie trzeba. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy, 350 ml mleka, 1 łyżka cukru Kruszonka: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki(...)misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt, smarujemy budyniem, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypujemy
słodki bratekupieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki. Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 kieliszek wódki dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie(...)około 25 minut. 2. krem: Budynie ugotować w 750 ml mleka, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać po trochu budyń. Na koniec nadal ucierając powoli wlewać wódkę. 3. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce
Mama GotujeUwielbiam rabarbar za jego kwaskowatość, która każde ciasto uczyni ciekawym i nienudnym. Nawet przy najbardziej mdłym kremie, Pan Rabarbar czyni cuda, wybija się i równoważy niczym szypta soli w wypiekach. A ponadto Pan rabarbar niesamowicie lubi się z Panem Migdałem. Ta tarta z rabarbarem i Read More Artykuł Tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym pochodzi z serwisu
FlymetothespoonSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić
Mała CukierenkaSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki(...)przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ugotowany budyń, po każdym dodaniu chwilę ucierać mikserem, aż budyń połączy się z masłem. 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. 7. Na ciasto francuskie, które było ponakłuwane widelcem, wyłożyć równomiernie masę budyniową. Na wierzchu rozsmarować ubitą śmietankę i przykryć drugim ciastem francuskim. Ciasto wstawić
Mała Cukierenkałyżka czerwonego barwnika 1 łyżka kakao 330 ml oleju 225 ml maślanki 3 jajka 1 łyżeczka octu Krem: 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1 masło Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę. W drugiej misce ucieramy olej z cukrem. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik. Na koniec dodajemy stopniowo(...)mąkę z sodą i maślankę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut. Krem: Gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i mieszamy z chłodnym budyniem. Smacznego
Pyszności SłodkościZapraszam do wypróbowania:) Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa : 600 g sera białego pół tłustego zmielonego 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 1/2 szklanki(...)dodajemy olej i śmietanę.Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Zmielony ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i budyń, mieszamy. Rękaw cukierniczy napełniamy serem i na kakaowym cieście robimy serową kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 55 minut, a Wy swoje kontrolujcie za pomocą
Sama słodycz i szczypta chilinadziane serem i suszoną żurawiną, doskonałe na drugie śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 80 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 jajka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko, garść suszonej żurawiny Helio Dodatkowo: żółtko WYKONANIE Drożdże(...)dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki
słodki bratekwykorzystać do wielu ciast. Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki: 2 x Ciasto czekoladowe ciemne: 300g gorzkiej czekolady 200g cukru (zmniejszyłam do 150g) 4 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 200g margaryny 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia Lekka masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200g słodkiej śmietany(...)jednym krążku wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :) Lekka masa budyniowa Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem i mieszamy delikatnie z zimnym budyniem. Jak widać
Na moim talerzusmaczna i można wykorzystać do wielu ciast.Mój synuś Antoś z tortem :) Składniki:2 x Ciasto czekoladowe ciemne:300g gorzkiej czekolady200g cukru (zmniejszyłam do 150g)4 łyżeczki cukru waniliowego6 jajek200g margaryny200g mąki pszennej50g mąki ziemniaczanej6 płaskich łyżeczek proszku do pieczeniaLekka masa budyniowa:1 budyń waniliowy500ml mleka3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku200g słodkiej śmietany 30- 36%Masa budyniowa:250g masła1 szklanka(...)jednym krążku wycinamy 6 kółek (średnica ok. 8cm), które ścinamy z jednej strony (forujemy uszka). Przypominam, że resztki ciasta kruszymy :)Lekka masa budyniowaŻelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem i mieszamy delikatnie z zimnym budyniem. Jak widać
NA MOIM TALERZU