szklanki, miód 4 łyżki, soda 3/4 łyżki, margaryna 125 g, ocet 1 łyżka, jajka 2 szt, masa: budyń śmietankowy 2 szt, mleko 3 szklanki, cukier 2 łyżki, masa kajmakowa 230 g, masło 200 g, dodatkowo: orzechy włoskie posiekane do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy(...)gotujemy 3 min, następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń. Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki
kulinarne odsłony patijeszcze. A Mąż twierdzi, że ten placek jest przepyszny, ale ma jedną wadę: zdecydowanie za szybko się kończy. Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam zwykle typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki (125 ml) cukru brązowego lub ksylitolu(...)budyniowej. W garnku z grubym dnem mieszamy mleko koksowe, sojowe, budynie, agar i cukier. Całość zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową masę wykładamy na upieczone wcześniej ciasto równomiernie rozprowadzając. Zostawiamy do przestudzenia, a później wkładamy do lodówki, żeby masa lepiej stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu
Lamarida.plcukru waniliowego 220 gr masła 5 jajek 1 kg śmietany 18% 3/4 - 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek(...)warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 3/4 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców (jagód, wiśni, malin, borówek, porzeczek, czereśni, agrestu
moj przepis nataka trochę niedyspozycyjna teraz, to i sama nie wymyślam, tylko- mówiąc wprost- szukam inspiracji. Jedną z nich było właśnie to ciasto, które ja delikatnie tylko zmodyfikowałam po tym, jak w żadnym z pobliskich sklepów nie znalazłam budyniu malinowego. Nie wiem, co będzie kolejną inspiracją, ale zamówiłam u Pana Męża następną partię truskawek, więc chyba należy zacząć szukać. Choć na samą(...)żółtek 2½ szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 5 białek ¾ szklanki cukru kryształu 2 budynie śmietankowe (120g) ⅓ szklanki sosu malinowego ½ szklanki oleju Ponadto: 350g truskawek Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Schłodzone składniki na ciasto przekładamy na stolnicę/ blat, zaczynając od mąki. Siekamy wszystko nożem, a następnie szybko zagniatamy. Dzielimy
Kuchnia w czekoladziegotowców, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi. A takie ciasto sprawdzi się idealnie zwłaszcza w przypadku niezapowiedzianych gości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego użyciem można zrobić dosłownie w kilkanaście minut, zawijając w nie budyń, marmoladę, owoce, ser czy czekoladę. No i dodatkowo taki deser nie kosztuje(...)które bardzo mi smakowały. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300g kilka łyżek marmolady różanej ok. 2 łyżki mleka ok. 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Jak pisałam na wstępie, przygotowanie ciastek francuskich z marmoladą z gotowego ciasta francuskiego jest banalne. Schłodzone ciasto po prostu wyjęłam z opakowania i rozwinęłam. Przekroiłam je najpierw na 3 pasy
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki ciasta : 250 g margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki ciemnego kakao 5 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duża jajka(...)pozostałej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Dokładnie mieszamy. Na blaszkę, wyłożoną papierem, o wymiarach 25/ 30 wylewamy większa część ciasta. Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolikandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropel olejku migdałowego Masa serowa: 100 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 1 kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy skórka otarta z 1 pomarańczy Ciasto : Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Na czas przygotowania pozostałych mas włożyć(...)Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku.Następnie partiami dodawać ser. Wsypać budyń i otartą skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gotową pianę delikatnie połączyć z masą serową. Na ciasto wyłożyć masę makową i wyrównać. Na mak rozłożyć masę serową i delikatnie ją rozprowadzić. Blachę włożyć do piekarnika
My simple kitchenpracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego 300 ml wody 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki(...)jednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę
My sweet a lifeformy o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec w temperaturze 175stopni C w opcji dół + termoobieg około 60min. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto należy przekroić na dwa blaty. 7. Przygotować budyń: 2 szklanki soku z brzoskwiń (w przypadku zbyt małej ilości soku w puszce soku, uzupełnić wodą) zagotować. 8. Budynie, mąkę i cukier rozmieszać w ¾ szklanki zimnej(...)wody i wlać do gotującego soku z brzoskwiń. 9. Gotować aż do zgęstnienia budyniu, ciągle mieszając. Wystudzić. 10. Budyń zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej. 14. Na warstwie masy układać delicje
W mojej kuchnimasła 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana: 5 białek 1 szklanka cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach(...)Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz budyń nie przerywając ubijania, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pianę wykładamy na jabłka. Pozostałą część ciasta "skubiemy" i układamy na pianie. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza
Zapiski Młodej ŻonyBardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :). Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej(...)duże jajka 180 g masła 250 g cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ). Mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek
Opowieści z piekarnikapolecam, dla wielbicieli przekładanych ciast. Ciasto kruche na blachę 25/30 cm ½ kg mąki pszennej ¾ szklanki cukru 30 dag masła 16 g cukru waniliowego 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% ½ łyżeczki proszku do pieczenia Gotowany sernik: ½ kg mielonego półtłustego twarogu 10 dag masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt(...)kuchence, mieszać rózgą aż masa się połączy. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje. Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać okroić w kostkę
Wanilia i Kardamonminut w 180 stopniach. Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 krążki i przekładamy je masą. Resztą masy obkładamy brzegi tortu. Dekoracja według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepłaskie łyżki kakao (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) Masa: * 900 g serka homogenizowanego waniliowego * pół szklanki cukru * 2 budynie waniliowe * pół kostki masła * 2 białka Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią zagnieść ciasto. Podzielić(...)kawałki (1/3 i 2/3). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejsze ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Masa: Serek homogenizowany przełożyć do miski, wymieszać mikserem z cukrem i budyniem w proszku. Masło roztopić, wystudzone wlać do masy, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
Zrób to smacznierazem aż połączą się w jednolitą masę. Dodaj następnie jajka i jogurt. Gdy wszystko będzie połączone wsyp sypkie składniki i wymieszaj dokładnie. Gotowe ciasto przełóż do formy i piec 40 minut w 180 stopniach. Masa: Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie miksujemy masło z cukrem aż się połączą i na koniec dodajemy(...)łyżce budyniu. Do gotowej masy wsypujemy wymoczone śliwki i mieszamy wszystko. Gotowe ciasto gdy ostygnie pokrywamy masą. Polewa: Masło roztapiamy w garnku na piecu, dodajemy cukier puder i kakao. Mieszamy wszystko razem i zdejmujemy z pieca. Należy uważać aby margaryna się nie zagotowała. Gdy lekko ostygnie dodajemy do polewy śmietanę i roztopioną z niewielkiej ilości wody żelatynę. Wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzie