prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to Oko słonia ale u mnie wyszło bardziej jak egipskie oko ale i tak jest przepyszne i trafia do czołówki moich najlepszych ciast.SKŁADNIKICiasto:6 jajek3 łyżki mąki krupczatki3 łyżki cukru1,5 łyżki kakao½ łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:450 ml mleka + 5 łyżekop. budyniu śmietankowegoop. cukru(...)42x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 min. w 180°C. Wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę i razem z nią zrolować je.Budyń ugotować na mleku z cukrem, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Orzechy sparzyć w 5 łyżkach przegotowanego mleka. Przestudzony budyń utrzeć z masłem a następnie dodać orzechy z mlekiem.Placek rozłożyć, na niego nałożyć porcję masy
Złote przepisyKasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 nakrętka ekstraktu waniliowego dodatkowo do posmarowania ciasta: konfitura z czarnych porzeczek (ok. 240 g) Beza 6 białek 1,5 szkl. cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru dodatkowo: orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)mleka rozmieszać rózgą obydwie mąki oraz żółtka. Wlać mieszankę na gotujące się mleko. Zagotować cały czas mieszając. Wystudzić. W misce utrzeć masło na puch, dodawać budyń po łyżce. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Wstawić ciasto do lodówki na noc. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comopakowanie budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła na warstwę cappuccino: 300 ml śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sypkiego cappuccino opakowanie ptasiego mleczka (około 25 sztuk) Białka ubić z cukrem na sztywno, obijając dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem oraz kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać ciasto do foremki i piec(...)cukier i budyń, resztę ugotować z kokosem (jeśli jest gruby to należy go rozdrobnić blenderem- z doświadczenia wiem, że źle się je ciasta z dużymi wiórkami). Mleko i kokos gotować chwilę mieszając a następnie dodać rozrobiony budyń. Zagotować mieszając a na końcu dodać masło. Mieszać aż wszystko razem się połączy i zdjąć z ognia. Odczekać chwilkę i gorącą masę wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatrójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń waniliowy(...)stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Miksujemy blenderem lub mieszamy trzepaczką. Do gotującego mleka wlewamy powoli zmiksowaną masę. Zagotowujemy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki
e-PrzepisyKulinarneciekawy przepis na ciasto o pięknej nazwie delicjusz :-) Musiałam je wypróbować, bo wyglądało cudnie, i składało się z warstw, które uwielbiam-kakaowy biszkopt, budyń, powidła i masa z orzechami :-) oryginalny przepis pochodzi stąd klik Ciasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach(...)składniki. Do mleka dodajemy margarynę. Wymieszane składniki wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy budyń, następnie wylewamy gorący budyń na biszkopt. Przykrywamy drugim spodem. ponczujemy go i studzimy. MASA ORZECHOWA Orzechy włoskie mielimy. (warto odłożyć garść orzechów do posypania ciasta) Do garnka dajemy mleko i orzechy, całość gotujemy, aż do redukcji mleka. Masę należy mieszać aby się nie przypaliła
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki proszku do pieczenia2 jajkaszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowego2 łyżki cukru1/4 kostki masła1 łyżka śmietanyWystarczy zagnieść ciasto ze wszystkich składników i gotowe.A co do moich babeczek: dałam odrobinę sosu z czerwonych porzeczek na dno (robionego przez moją mamę). Na to budyń (zmiksowany z ok 3 łyżkami masła) i na to malinki.Jeśli nie mamy w planach zjedzenia wszystkiego od razu
Z butelką mleczka w tleSkładniki: Ciasto kakaowe: 125 g margaryny 1 / 2 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 - 2 łyżek kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki Masa serowa: 1 / 2 kilograma sera białego 2 jajka 1 /2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego Kruszonka: 1 / 2 kostki margaryny 6 łyżek cukru pudru 8 łyżek mąki(...)wcześniej, wtedy bardzo dobrze się schłodzi. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. jajka ubijać do momentu
Ciastka - domowe słodkościtwarogu sernikowego * 4 jajka * 3 łyżki cukru , ale dałabym podwójnie * łyżka przyprawy do sernika bądź cukier waniliowy * puszka masy krówkowej * budyń toffi Przygotowanie :Zagnieść kruche ciasto. Będzie idealnie plastyczne. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Przygotować masę. Utrzeć ser z jajkami , dodać cukier oraz masę krówkową. Wymieszać na gładką masę , dodać proszek budyniowy oraz
Magiczne Życie Martyciasta. Na sernik: 1 kg sera President 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub skrobi 4-5 jaja pół łyżeczki szafranu 3 gruszki Ciasto: 2 szklanki maki krupczatki 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła jajko Zagnieć ciasto, wstaw do lodówki na 30 minut. Oddziel białka(...)sztywną pianę. W drugim naczyniu utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj ser i jogurt. Wsyp budyń lub skrobię oraz niteczki szafranu. No koniec dodaj pianę i delikatnie wymieszaj. Na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem blachę rozłóż ciasto. Posmaruj białkiem ciasto cienką warstwą.Obierz gruszki i przetnij na połówki. Rozłóż symetrycznie na cieście. Zalej masą serową
AZgotuj!Dodam, że połączenia ser białego z wiórkami kokosowymi jest wspaniałe. Zapraszam :) Składniki: Ser: 25 dag sera białego półtłustego 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1 jajka 4 kopiaste łyżki wiórków kokosowych Ciasto: 2 jajka półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru 2 cukry waniliowe 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego 2 płaskie(...)pieczenia Wykonanie: 1. Masa serowa: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej
Izabelawkuchnikokosowych. Masa sezamowa: 20 dag sezamu, 2 łyżki miodu, 10 dag margaryny, 1/4 szklanki cukru. Masa chałwowa: 20 dag margaryny, 20 dag chałwy, 1 budyń śmietankowy, 300 ml mleka, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części(...)budyń i mieszamy do czasu zgęstnienia. W rondelku roztapiamy margarynę z chałwą. Do ostudzonej margaryny i chałwy stopniowo dodajemy również zimny budyń. Całość dokładnie miksujemy. Placek z kokosem smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Następnie rozsmarowujemy masę chałwową. Ciasto przykrywamy plackiem sezamowym. Smacznego
paapilotkaałyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 2-3 łyżki śmietany 4 żółtka 6 dużych jabłek Pianka: 4 białka, 2/3 szkl cukru, 1 budyń wanil. lub śmiet. bez cukru 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Drugą część wkładamy do zamrażarki. 2. Ciastem wylepiamy wysmarowaną i wysypana bułką tarta(...)blachę. 3. Jabłka ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar soku. 4. Odrobina białka smarujemy ciasto przed wyłożeniem jabłek ( pozwoli to nam uniknąć zakalca ) Ubijamy pianę, utrwalamy ją cukrem, na koniec dodajemy budyń w proszku. 5. Wykładamy jabłka, a na nie piankę budyniową. Na sam koniec ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Wspólnie ze mną wypiekały
Gotowanie...to proste !maki ziemniaczanej120 g masla2 lyzki stewii1 zoltko 1 lyzka jogurtu greckiegoNalozenie owocowe:400 g owocow ( 350 g rabarbaru i 50 g malin)3 lyzki stewii1 lyzka budyniu wanilowego lub maki ziemniaczanejWykonanie:Skladniki na ciasto zagniesc.Uformowac w kule i odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic(...)rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia.Foremki posmarowac maslem ,wylepic rozwalkowynam ciastem.Podziurkowac je widelcem.Nalozyc przestudzona masa owocowa,czesc odlozonego ciasta zetrzec na tarce i posypac mase owocowa.Tartaletki wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C..Piec do zrumienienia 35 minut.Studzic na kratce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :) Składniki:na ciasto- 2 szklanki mąki- 1 kostka margaryny- 2/3 szklanki cukru- 2 żółtka- 2 łyżki śmietany- szczypta soli- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowejna krem- 1 budyń waniliowy bez cukru- 1 i 2/3 szklanki mleka- 2 łyżki cukru- 100 g masłaoraz- 500 g poziomek(...)grochem i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyciągamy i studzimy. Budyń gotujemy zgodnie z podanym na odwrocie przepisem a potem studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszystą masę, którą przekładamy na wystudzone ciasto a na wierzch układamy poziomki. Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu i tężejącą wylewamy na poziomki. Ciasto schładzamy minimum 1 godzinę w lodówce
Zainspirowana w kuchnijajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 200g masła lub margaryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na piankę truskawkową: 0,5 kg mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe *** Przygotowujemy ciasto: w małym garnku zagotowujemy margarynę z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się(...)gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń studzimy. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy
Blog z Apetytem