ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:179/780)

cytrynowe gałganki 161

Przed nami noc sylwestrowa i karnawał a więc mnóstwo okazji do zorganizowania choćby małego przyjęcia. Na takie okazję polecam mój najnowszy pomysł na deser. Cytrynowe gałganki to ciasto ptysiowe nadziane dwoma kremami- budyniem jak do karpatki i cytrynowym curdem a to wszystko wykończone domową kakaową polewą. Takie ciasteczka są niewielkie, w sam raz na dwa kęsy więc na przyjęcia nadają(...)smaku są bardzo orzeźwiające i lekkie. Jeśli lubicie lemon curd to koniecznie musicie spróbować! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to tym bardziej musicie! Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 4 jajka na krem budyniowy: 500 ml mleka 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki pszennej 25 g mąki kukurydzianej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z budyniową pianką 299

Szarlotka z budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasto z pianką i borówkami 200

miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli, 2 budynie waniliowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego o smaku masła Olandia .  150 g borówek amerykańskich. Przygotowanie:       Na stolnicy zagniatamy ciasto z podanych składników. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią spożywczą i zamrażamy na 20 minut(...)ciasta do piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i budynie. Na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej. Na spód ciasta wylewamy pianę i układamy borówki. Pozostałe ciasto (trzecia część) ścieramy na tarce. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach.  Po ostudzeniu posypujemy

Aga w kuchni
Ciasto orzechowo budyniowe-pyszne, łatwe, kremowe +FILM 151

bardzo łatwe i mega pyszne ciasto. Jest to wilgotny biszkopt orzechowy, przełożony masami budyniowymi na gorąco -śmietankową i czekoladową.  Ciasto niezwykle elegancko się prezentuje, jest wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach. Zrobienie go jest na prawdę bardzo proste, a ciasto na pewno zachwyci. TRADYCYJNIE ZAPRASZAM NA FILM Z PRZEPISEM I WYKONANIEM TEGO PYSZNEGO CIASTA, ZAPRASZAM TEŻ NA MÓJ KANAŁ(...)BUDYNIOWA II Drugą masę robimy identycznie jak pierwszą tylko używamy czekoladowych budyni. Czyli dajemy cukier, budynie, mąkę i mleko do garnka, mieszamy, gotujemy do zgęstnienia,  ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do jego rozpuszczenia i połączenia z masą.  Masę wylewamy na drugi spód orzechowy. Posypujemy ciasto obficie orzechami. Odkładamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kremowy sernik z mascarpone na piernikowym spodzie – Blogmas 2019 #4 138

sernik z mascarpone Bazą warstwy serowej jest twaróg z mascarpone. Chciałam jak najbardziej uprościć proces przygotowywania ciasta i ubiłam jajka w całości z ksylitolem, dodawałam stopniowo twaróg z mascarpone, a na końcu budyń i skórkę pomarańczową – dzięki temu sernik jest aromatyczny. Spód z przyprawami korzennymi dodatkowo wprowadza świąteczny klimat(...)odrobinę więcej) Skórka otarta z jednej pomarańczy lub łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 opakowanie budyniu waniliowego 0,5 szklanki mleka (do rozśmieszania budyniu) Spód: Wszystkie składniki na spód wymieszać i zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić spód. Odstawić. Warstwa sernikowa: Jajka ubić mikserem z ksylitolem lub erytrytolem

Fitkot
Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 221

sera białego zmielonego w wiaderku 5 jajek 1/2 kostki margaryny (125 g) - miękka, nie z lodówki 1 szklanka cukru kryształ 1 cukier waniliowy Delecta 1 duży budyń smak śmietankowy Delecta Przygotowanie: Czekoladowe ciasto: Margarynę roztapiamy w rondelku. Mąkę, żółtka, kakao, serek homogenizowany, cukier, cukier waniliowy Delecta oraz proszek do pieczenia Delecta mieszamy przy pomocy łyżki w misce. Następnie wlewamy lekko(...)wiaderka, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy Delecta, jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę serową z białkami. Całość: Przygotowaną (dużą , prostokątną formę) smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku

Słodkie okruszki
Kostka agrestowa 175

pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa agrestowa: 1 kg agrestu 3/4 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe Agrest umieścić w garnku, zasypać cukrem, zalać połową szklanki(...)wody i zagotować. W rondelku rozmieszać 2 budynie w proszku z połową szklanki wody. Budynie dodać do agrestu, zagotować, chwilę pogotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Gorący budyń agrestowy przełożyć na warstwę ciasta, wyrównać i wystudzić.  Masa śmietankowa: 750 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru + 200 g herbatników sok z 1 cytryny cukier puder Sok z cytryny rozetrzeć

Domowa cukiernia Ewy
Pani Walewska 476

ubije. Pianę dzielimy na pół i również równomiernie rozprowadzamy ją na obu ciastach po równo. Oba ciasta pieczemy po 40 minut w temperaturze 175oC Krem: Z dwóch szklanek mleka zostawiamy pół szklanki, pozostałe zagotowujemy z cukrem. Do zostawionego mleka wsypujemy budyń razem z dodatkową łyżką z drugiego op, łyżką mąki oraz(...)żółtka. Całość miksujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie do zgęstnienia. Ściągamy z pieca i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Gotowym kremem smarujemy jedną z połówek ciasta i zręcznie nakładamy na nią drugą część ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy przynajmniej na 2h w chłodne miejsce aby krem stężał i dopiero wtedy je kroimy

Mechanik w kuchni
Strzępiec z masą krówkową 134

czubek łyżeczki amoniakuDodatkowo:1 opakowanie masy krówkowej (ja użyłam krówkową kakaową z biedronki )1 szklanka cukru6 białek1 duży budyń o smaku krówkicukier puder do posypaniaMargarynę z mąką,proszkiem i cukrem posiekać.Dodać żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem(...)drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać 1 duże (na 3/4 litra) opakowanie budyniu o smaku krówki. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Praktyczna pl
Ciasto"Pijany kokos" 1868

smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego  Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych(...)ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy do połączenia lub mieszamy łyżką tak aby nie naruszyć struktury piany. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c. Całkiem zimne przekroić wzdłuż

Wanilia i Kardamon
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem 146

sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu(...)będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. 5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy

Izabelawkuchni
Ciasto "Popapraniec" 141

szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części(...)masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem) , posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmaruj resztą masy

Różne smaki w kuchni
Ciasto "Popapraniec" 1163

szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie smietankowe lub waniliowe 1 masło 1/2 szkl. cukru pudru Ciasto: Białka ubij na sztywno z cukrem. Mieszając , dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i oleju. Wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części(...)masa z kakao. masa z makiem, masa z wiórkami. Upiecz w temp. 180 C ok. 45 min. i ostudż. Masa: Przygotuj budyń z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Gdy wystygnie , zmiksuj go z masłem i cukrem pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmruj resztą masy

Słodkości i nie tylko
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 131

zapełnić nią dno okrągłej formy do tortów ze zdejmowaną obręczą. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko, na grubość pół centymetra, w elegancki prostokąt. Wykładamy owoce wymieszane z budyniem i cukrem, rozkładając je równą warstwą, a ciasto zwijamy jak roladę. Roladę kroimy na 7-8 w miarę możliwości równych kawałków i umieszczamy je w odstępach na dnie formy. Znowu dajemy ciastu podrosnąć(...)cytryny. Taki lukier jest naprawdę świetnym dodatkiem a alkohol odparuje, ciasto bez obaw będą mogły zjeść i małe dzieci. Jeśli tylko zostawicie im chociaż kawałeczek… SKŁADNIKI 400g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru 60g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego+ jedna łyżka stołowa cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli 250g owoców świeżych

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowo - cytrynowe 248

ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły(...)masło, łyżka po łyżce. Jeżeli masa jest rzadka to rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do "budyniu". Mieszamy. W osobnej misce ubijamy kremówkę, ubitą dodajemy do masy cytrynowej.  Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( ale u mnie było już gotowe po 4 godzinach przechowywania w lodówce). Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/

Proponowane wyszukiwania