łyżce budyniu i nadal ucierać, nie za długo aby masa się nie oważyła, na koniec wlać likier i zmiksować na wolnych obrotach. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na całości warstwę herbatników przykryć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować kolejne 1/3 masy, przykryć herbatnikami i pokryć resztą masy. Ciasto chłodzić
Pychotkaaablaszkę 24 na 24 Wystarczy tylko mieć 2 paczki Delicji 2 paczki podłużnych biszkoptów 2 galaretki czerwone 1 opakowanie mascarpone 250 g 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe mleko papier do pieczenia przygotowanie ciasta 2 galaretki rozpuścić według przepisu na galaretce i wymieszać i zostawić do wystygnięcia . 2 opakowania budyniu gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, tak żeby budyń
Moje WyrobyKruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie(...)kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru + 1 szczypta soli. Najpierw upiec ciasto, później wylać na nie schłodzony cytrynowy budyń, na to pianę z białek i znów piec ok. 30 minut w temp. ok. 150° C (lub trochę dłużej, sprawdzić pianę). W Curry Me (ul. Matejki
Qlinarnie i QlinarnieCiasto Izaura to nic innego jak sernik na murzynku. Jeśli lubisz wilgotne, czekoladowe ciasta, a ponadto nie odmówisz sobie kawałka sernika, to ten przepis jest dla z Ciebie! Daje sobie rękę uciąć, że będzie to jeden z Waszych ulubionych serników! U mnie w domu jest pochłaniany w tempie błyskawicznym. W smaku bardzo podobny do sernika szachownica , który niedawno opublikowałam(...)pokojowej Masa serowa: 125 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego (może być z wiaderka) 1 szkl cukru 4 jajka kilka kropel aromatu waniliowego 1 op. budyniu waniliowego (40 g) Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 60 g masła 3 łyżki mleka Przygotowanie: Murzynek: Masło, kakao, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać
Nastoletnie WypiekanieMasa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego 2-3 łyżki soku z cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g) Pianka bezowa: 5 białek szczypta soli 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania ciasta *** Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło(...)folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut *** *** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, budyń (sam proszek), mieszamy i odstawiamy *** *** Wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy 2/3, a resztę wkładamy ponownie do chłodziarki. Ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia ( użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm ), wcześniej foremkę wykładamy papierem
Blog z Apetytemkokosowej a nie na maśle jak w większości tego typu przepisów. Nieskromnie pisząc wyszło pysznie choć zauważyłyśmy, że na świeżo następnego dnia konsystencja sernika bardziej przypominała zwarty budyń jednak dwa dni później ciasto zyskało na bardziej sernikowej strukturze. Także sami oceńcie jaką wersję wolicie i czy zjecie sernik od razu czy poczekacie dwa dni 😁 Składniki(...)laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy z karobu (lub miodu) -40g oleju kokosowego -1 jajko -kilka kostek białej czekolady do ozdoby
Candy Pandasprostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda(...)wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem
Mała Cukierenkaprostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda(...)wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem
Mała Cukierenkapyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżka(...)Masa jogurtowa: Budyń, mąki i cukier puder mieszamy ze sobą. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy do połączenia się składników. Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę
e-PrzepisyKulinarnekubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane jest genialnym krokantem – same zalety. Koniecznie spróbujcie. Składniki na krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 2 szklanki migdałów Olej do smarowania Składniki na krem: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru 200 g masła 2 łyżki(...)masę z cukrem pudrem, następnie, cały czas ubijając, dodaję po łyżce budyniu. Na koniec dodaję rozpuszczoną czekoladę i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta). ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu
Słodki sentymentCześć! Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy(...)Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego ostudzenia. Ugotowałam budyń wedle przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ostudziłam. Masło rozwierciłam i łyżką po dodawałam budyń aż się skończył. Utarłam masło i budyń na puszystą masę. Wyłożyłam na ostudzone ciasto w miarę możliwości równo rozprowadzając masę. Zrobiłam polewę czekoladową. W rondelku rozgrzałam masło
Pieprzyć z FantazjąCześć! Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy(...)Ugotowałam budyń wedle przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ostudziłam. Masło rozwierciłam i łyżką po dodawałam budyń aż się skończył. Utarłam masło i budyń na puszystą masę. Wyłożyłam na ostudzone ciasto w miarę możliwości równo rozprowadzając masę. Zrobiłam polewę czekoladową. W rondelku rozgrzałam masło z 2 łyżkami wody. Dodałam przesiane kakao oraz cukier. Wszystko rozpuściłam
Pieprzyć z Fantazjąmąką ziemniaczaną,kakao i proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt wyjdzie cienki i taki ma być. Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej połowie mieszamy cukier z budyniami i mąką, wlewamy do gotującego mleka, gotujemy ciągle mieszając tak długo aż będzie gęsty. Ugotowany budyń przykrywamy folia(...)masłem. Do misy miksera wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy sypki krem i na niskich obrotach ubijamy aż zgęstnieje. Warstwy ciasta: 1. ciasto ciemne nasączamy herbatą 2. następnie wykładamy masę budyniową 3. na budyniu układamy warstwę herbatników jasnych 4. na herbatniki wykładamy masę krówkową 5. masę krówkową przykrywamy herbatnikami jasnymi 6. na herbatniki wykładamy połowę masy kawowo
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: masa serowa: twaróg półtłusty 60 dag, jajka 2 sztuki, cukier 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń toffi 1 opakowanie, jogurt naturalny 200 gram ciasto ucierane: jajka 4 sztuki, margaryna stopiona 100 gram, maślanka 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba Twaróg przecisnąć przez(...)maszynce do mięsa. Jajka z cukrem dokładnie utrzeć do białości z 4 minuty na większych obrotach. Jajka dodać do twarogu, wsypać budyń, wlać 2 łyżki stopionej margaryny, jogurt, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki. Na ciasto dodać do miski wszystkie składniki bez kakao i mikserem połączyć składniki. Z ciasta odłożyć do osobnej miski połowę i wymieszać z kakao
W Mojej Kuchni Lubię