Domowy biszkopt, który nie wymaga cudowania :) itp. historii. Ciasto upieczone z jajek, mąki, cukru i budyniu :) bez proszku do pieczenia. Potrzebujemy mikser, 6 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, budyń, szczyptę soli ... Jajka wbijamy do miski i włączamy miksowanie dosypując szczyptę soli. Potem dodajemy cukier, mąkę i budyń. Miksujemy do czasu połączenia się produktów, gdy otrzymamy jednolitą(...)przygotowaną mieszankę :) Intensywnie cały czas mieszamy (tj.15-20 sekund i zestawiamy) żeby budyń się nie przypalił. Studzimy budyń, w tym celu przelewamy go do miski, gdzie jak ostygnie połączymy go z masłem. Miksujemy powoli dodając masło, aż uzyskamy krem. Przygotowanym kremem smarujemy przekrojone ciasto. Dodajemy wg uznania różne dodatki i wkładamy do lodówki. Potem już tylko serwujemy, dobry domowy wypiek :) Smacznego
chleba naszegozwiązku z tym dodatkowy cytrusowy aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy, ciężki spód wspaniale tutaj pasuje, przełamując niesamowitą kremowość i delikatność masy serowej. Orzeszki nadają(...)każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do ciasta, miskując na najniższych obrotach miksera.Ciasto równomiernie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Przestudzić.Serek zmiksować na gładką masę z dyniowym puree, mlekiem, śmietaną, budyniem, cynamonem, ekstraktem i skórką pomarańczową. Na końcu po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre macie ochotę! SKŁADNIKI:( 26×30 )– mleko – 5 szklanek– budyń bananowy z cukrem – 2 op– masło – 200 g– żółtko – 4 szt– cukier – 1 szklanka– mąka – 1 szklanka– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka– herbatniki – ok. 250 – 300 g– banan(...)cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą
Ostra na Słodkokruche z malinami w białkowej piance. Spotkałam się z nazwą maliny w bezie ale beza nie opiera się przecież na dodatku budyniu ;) więc należy się nieco nad tą nazwą zastanowić , co nie zmienia oczywiście faktu ,że ciasto jest Boskie! A jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki(...)Białka ubijamy na sztywno i cały czas miksując na najwyższych obrotach dodajemy powoli i po kolei ostrożnie: cukier i cukier waniliowy, budyń, oraz lejemy stróżką olej do uzyskania jedwabnej gładkiej masy. Wykładamy białkową masę na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównujemy i układamy "dziurami" do góry maliny lekko wpychając w masę. Im gęściej tym myślę lepiej ;) Na sam koniec należy zetrzeć
W Moim Magicznym DomuDzisiaj, dla odmiany, postanowiłam wprowadzić do kuchni odrobinę koloru i upiekłam zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki. Skoro miało być naprawdę kolorowo, dodałam intensywnie pomarańczowy owoc, czyli mój tegoroczny smak jesieni – odkryty zupełnie na nowo. Nie wiem, dlaczego do tej pory go tak nie doceniałam, a jest naprawdę uniwersalny i pyszny (naturalnie bardzo słodki). W połączeniu z delikatnym(...)Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki kokosowe z budyniem i kaki składniki na 10-12 sztuk 4 jajka 4 łyżki ksylitolu
Fitkotzagnieść gładkie i jednolite ciasto. Cisto będzie dość luźne, ale w miarę możliwości nie dosypywać mąki do ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Składniki na budyń: 100 g cukru 5 żółtek 40 g mąki pszennej 400 g mleka kokosowego 1 łyżka likieru kokosowego ( dałam(...)zagotować a następnie dodać masę jajeczną. Cały czas mieszać na małym ogniu do momentu aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykryć folią tak aby przylegała do budyniu. Podczas wystygania nie mieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 2 – 3 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 1 cm podsypując mąką. Szklanką wykrawać pączki i odkładać na tacę posypaną mąką
Na słodko lub wytrawnieCiasto z jagodami i budyniową pianką to jedno z lepszych wakacyjnych ciast, jakie robiliśmy. Kruche ciasto, dodatek jagód oraz pianka z białek i budyniu – tak smakuje lato. Kusi mnie wersja z czerwonymi porzeczkami, ale niestety nie mamy takich krzaczków, a do miasta daleko. Dla wyjaśnienia – piszę przepis w rodzinnym domu na wsi. A wracając do ciasta – oczy(...)ciasto z jagodami i budyniową pianką poleca się do wakacyjnej kawy i spotkań z Rodziną. Udostępnij Ciasto z jagodami i budyniową pianką – składniki 350 g jagód Kruche ciasto: 2 1 / 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 250 g masła 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie
niecodziennikparyciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez
Przepisy i porady kulinarnenożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły. Masa serowa ½ kg zmielonego sera 3 jajka ½ cukru 2 łyżki margaryny 2 budynie waniliowe ¾ szklanki mleka Jajka ubić z cukrem(...)nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy na blachę wielkości 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły. Masa serowa ½ kg zmielonego sera 3 jajka ½ cukru 2 łyżki margaryny 2 budynie waniliowe ¾ szklanki mleka Jajka ubić z cukrem
w mojej kuchniDr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców(...)wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, dodajemy miękkie
Wanilia i KardamonPiec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić. Krem: 750ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru lub więcej 150-300 g masła (w temperaturze pokojowej) - w zależności jak maślany chcecie uzyskać krem (ja dałam kostkę 200g) Cukier(...)puder do posypania ciasta Przygotowanie: W szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe. Posłodzić. Pozostałą część mleka zagotować, a następnie wlać rozpuszczony proszek i mieszać aż budyń będzie miał gładką, gęstą konsystencję. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem aż będzie bardziej puszyste, a następnie stopniowo dodawać budyń dalej miksując. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie (na pofalowanej części), przykryć drugim. Schłodzić w lodówce
Fabryka pomysłówłyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy(...)papier z ryżem. Masa: Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi. Tarte przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy
Moniki Smakołykicukrem. Pozostałą ilość mleka wymieszamy z mąkami. Do gotującego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszamy aż powstanie budyń. Wyłączamy gas i mieszamy aż budyń będzie gotowy. Studzimy. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Gotowe upieczone ciasta dokładnie studzimy. Ciasto(...)snickersa smarujemy całą ilością kremu. Na wierzch kładziemy ciasto ze snickersem. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 2 dni, aby ciasto zmiękło. Ciasto jest pracochłonne ale warte trudu. Najlepiej przygotować budyń na samym początku aby stygł podczas gdy my robimy resztę. Smacznego
Klasyka Gotowaniawłoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne! Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie budyń waniliowy (można przygotować z połowy składników) 50 g masła do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekane orzechy(...)mniejszych rozmiarów, np. aby wielkością przypominały orzechy włoskie). Do rozgrzanego do 195 ºC piekarnika, wstawić ptysie. Piec około 40-45 minut (ciasto musi zmienić kolor na złoty). Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika! Ugotowany i ciepły budyń wymieszać z masłem. Następnie ostudzić go. Przygotowany budyń przełożyć do dużej strzykawki i za pomocą niej - nadziewać ptysie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Ugotowaćmasła/ja użyłam margaryny2 szklanki wody2 szklanki mąki6 jajDodatkowo:słoiczek gruszek w syropie3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropiegarść świeżej żurawinykrem budyniowy:budyń 450 ml mleka100 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszamy, aż ciasto(...)równie dobrze można odstawić tylko na godzinkę).W wysokiej misce masło rozcieramy do białości z cukrem waniliowym, następnie dodając stopniowo budyń - ciągle ucierając. Gotowy krem przykrywamy ponownie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki
Słodkie Przyjemności