ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:158/780)

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 154

dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 170 st. C przez 15 min. W tym czasie gotujemy budyń. 300 ml. mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć(...)powoli wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń wylewamy na podpieczony spód, truskawki myjemy, odszypułkowujemy i układamy na budyniu. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 45 min. aż wierzch będzie złocisty. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem

kulinarne odsłony pati
Ciasto 3 bit 975

Dzisiaj publikuję prosty przepis na ciasto bez pieczenia, na dość popularne ciasto 3 bit.Ciasto przygotowuje się z półproduktów, chociaż można pokusić się o przygotowanie własnych ciasteczek, budyniu i kajmaku. Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania!Ciasto 3 Bit Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczeniaSkładniki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik "Puszek" 213

białka pozostałe z ciasta kruchego 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek) cukier waniliowy mały 2 budynie waniliowe ( proszek) Sposób przygotowania: Ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia sypiemy i ponownie siekamy.  Gdy powstanie nam kruszonka, zlepiamy całość(...)ciasto należy rozwałkować po całej formie równo. Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego piekarnika o temp. 180C na 15 minut, aby spód się zarumienił na złoty kolor. Gdy się upiecze wyjmujemy z piekarnika. Masa serowa Składniki powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie po kolei dodajemy ser, budynie, olej

Różne smaki w kuchni
Ciasto Delicja Siostry Anastazji 200

Muszę przyznać, że w trakcie przygotowywania ciasta może wydawać się, że marnujemy sporą część jasnego biszkopta – jednak w moim przypadku takie marnotrawienie absolutnie nie miało miejsca – każde wykrojone kółeczko ciasta było świetną przekąską w chwili oczekiwania na tężejącą galaretkę. Składniki :   Biszkopt I 7 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)budynie i wylewamy je na gorące mleko. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Masło i margarynę ucieramy mikserem razem z cukrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wykończenia. Przełożenie ciasta: 1 biszkopt ciemny smarujemy połową masy. W jasnym biszkopcie musimy wykroić dziurki szklanką (lub kieliszkiem). Kładziemy jasne ciasto z dziurkami na krem, a w dziurki wlewamy wcześniej

psgotujemy
Tarteletki z kremem budyniowym i owocami 137

bułka tarta (do wysypania foremek) Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Wyklejamy foremki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia. Składniki na krem: - 500 mililitrów mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (waga opakowania(...)powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki do wykończenia: - dowolne owoce - syrop cukrowy Przygotowanie wykończenia: Na wypełnione kremem kruche ciasto wykładamy wybrane owoce. Całość smarujemy syropem cukrowym (można zrobić w domu z wody i cukru) dla zwiększenia wizualnej atrakcyjności i przedłużenia

Życie zamknięte w smaku
Domowy jabłecznik 206

tłuszczu. Z całą pewnością zaspokoi jednak potrzebę na domowe, “coś słodkiego”. Do przygotowania ciasta na tortownicę o średnicy 26 cm potrzebujemy: 70 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 małej łyżeczki sody oczyszczonej 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 duże jabłka 2 duże łyżki cynamonu 2 duże(...)oraz cynamon i karmelizuję je na wolnym ogniu, aż lekko zmiękną. Trwa to ok. 10 minut. Kiedy jabłka się prażą na patelni w międzyczasie przygotowuję ciasto. Do miski wkładam posiekane masło, mąkę cukier, sodę, budyń oraz cukier waniliowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Ciasto powinno być w miarę sypkie, jednak po ściśnięciu go w dłoni powinno się do siebie

Cookery.pl
Szarlotka z prażonymi jabłkami 328

Wiedziałam, że jedząc tą prostą, ale pyszną domową szarlotkę przeniosę się o ładnych parę dekad wstecz, do czasów mojego dzieciństwa, kiedy nie każdy niedzielny obiad był wieńczony ciastem, czasem musiał wystarczyć budyń albo kisiel. Jak żywe wracają wspomnienia domowej szarlotki mojej Babci, której nie ma z nami już paredziesiąt lat. Z perspektywy dorosłej osoby, dziekuję losowi, że dane mi było(...)dnia Babci i Dziadka! Wracając do meritum, szarlotka jak za dawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem.  Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie

Mia Cucina Sofieta
Ciasto krówka 417

powinien, dlatego upiekłam znacznie prostszą wersję z budyniami toffi. Swoją funkcję krówka wypełniła perfekcyjnie – rozchmurzyla mi zimny i deszczowy, jesienny dzień. Ciasto krówka – biszkopt: 7 dużych jajek (temp. pokojowa) 1 szklanka mąki pszennej 2 budynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto krówka(...)Biszkopt: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka (jeśli są z lodówki) moczymy przez 30 sekund do minuty w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę, budynie, kakao i proszek przesiewamy razem dwukrotnie przez sito (nie pomijajmy tego, mąka musi być napowietrzona). Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a gdy będą puszyste, powoli dosypujemy drobny

Poezja smaku
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH 402

też czasami mam takie dni! ). „Wybawieniem” są wtedy błyskawiczne ciasta albo desery , których pełno jest na blogu. Dziś mam dla Was przepis na kolejne, szybkie ciasto bez pieczenia – napoleonkę na herbatnikach. Kruche, chrupiące herbatniki przełożone waniliową, kremową masą smakują świetnie! Są rewelacyjnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja lubię klasyczne z cukrem pudrem – Wy śmialo możecie pokusić(...)cukrem, masłem oraz wanilią. Do pozostałego dodajmy przesiane mąki, żółtka oraz jajka – miksujemy na gładko. Do wrzącego mleka dodajemy mieszankę i cały czas mieszając gotujemy gładki, kremowy budyń. Blachę na spodzie wykładamy połową herbatników, zalewamy masą, wyrównujemy, przykrywamy pozostałymi ciastkami. [contact-form

Ostra na Słodko
Tort z michałkami i pianką wiśniową 321

Tort przełożony kremem z białymi cukierkami michałkami, którego smak przełamałam kwaśną pianką z wiśni. Pyszne połączenie słodyczy z orzeźwiającym smakiem owoców. A wszystko to pomiędzy puszystym

https:KKuchniaMniam
Ciasto Ślimak wg Siostry Anastazji 226

przyznaję, że ciasto jest wielkie i naprawdę warto się poświęcić, aby się nim zajadać, Ciasto Ślimak jest fajne na ciepłe dni dzięki galaretce i owocom w środku. Smacznego! Składniki [CIASTO]: 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g mąki 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Miksować(...)dobrze rozrobić. Do gotującego się mleka dodać powstałą na budyń mieszankę i zagotować (budyń ma być gęsty).  Ugotowany budyń schłodzić. Masło utrzeć. Do masła dodać przestudzony budyń i wymieszać. Składniki [CIASTO NA ROLADY]: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek wody 6 łyżek cukru kryształu odrobina proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka

psgotujemy
Tort ptysiowy 204

masła/ja użyłam margaryny3 szklanki wody3 szklanki mąki8 jajDodatkowo:4 gruszkidżem porzeczkowykarmel - 200 g cukru, 80g masła, 120ml śmietanki 30%krem budyniowy - 2 budynie, 140g masła, 5 łyżek cukru waniliowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek(...)kupnego lub zrobionego samodzielnie, z gotowanego słodkiego mleka skondensowanego. Tutaj macie opis jak samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel, później ponownie budyń z pokrojonymi gruszkami, następnie dżem porzeczkowy, znowu budyń i ostatni blat z wierzchu pozostawiamy nienaruszony. Podajemy schłodzony*, lecz nie dłużej

Słodkie Przyjemności
Ciasto krokodyle oczy 198

margaryny -4 żółtka -2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18% i łyżka kakao do 2/3 ciasta BISZKOPT: -5 białek -1 żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4  szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła  -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier  waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka(...)KREM 3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki. Gotujemy budyń i studzimy, Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Z podanych składników pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzony biszkopt wykładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto Góra lodowa w wersji kokosowej 198

stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry. Być może stąd ta nazwa ciasta... Tym razem na urodziny córki postanowiłam klasyczną Lodową Górę zamienić na kokosową, która smakowała obłędnie. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o mini beziki, które bardziej przypominały śnieżne pagórki. I teraz mam dylemat, która wersja jest smaczniejsza, ale z pewnością do obu powrócę jeszcze nie raz. Może i Wy spróbujecie(...)ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.  Całość. Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego. Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz

Di gotuje
Sernik z morelami i cytrynową pianką 190

nich różne owoce, dzięki czemu za każdym razem smakują trochę inaczej.    Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500 g moreli   Pianka: 5 białek(...)Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu.    Pianka: Z białek i szczypty soli ubić

Smakołyki Asi
Zacznij zdrowo nowy dzień- Koktajl z odkwaszającą i leczniczą kaszą jaglaną 157

migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw(...)migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie. Smacznego

w mojej kuchni
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. 196

Sernik z dodatkiem budyniu, brzoskwiń i rodzynek sułtańskich upieczony na kruchym cieście. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne

Proponowane wyszukiwania