soczysta. *foremka 25*23 cm (trochę mniejsza od standardowej) Składniki: na ciasto: 250 g masła 6 łyżek kakao 1 szklanka cukru 10 łyżek wody 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka na masę serową: 450 g serka homogenizowanego z wanilią 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka dodatkowo: 500 g truskawek 5-6 moreli(...)kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy kakaowej, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać łyżką pianę z białek. Serki homogenizowane zmiksować z jajkami, budyniem i mąką ziemniaczaną. Ciasto kakaowe wyłożyć do blaszki wyścielonej wysoko papierem. Na cieście rozsmarować masę serową. Morele i truskawki pokroić na mniejsze cząstki. Większą część truskawek odłożyć a resztę wymieszać z morelami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 150 g masła 1 jajko Nadzienie wiśniowe: 60 - 70 dag wiśni 3 łyżki cukru kryształ 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Ciasto biszkoptowe: 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 6 łyżek cukru kryształ Dodatkowo: ok. 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Wiśnie - opłukać w zimnej wodzie, osączyć i wydrylować. Ja zrobiłam
Ciastka - domowe słodkościoleju Nadzienie: 150 g twarogu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego Dodatkowo: 1 szklanka jagód, mleko WYKONANIE 1. Nadzienie: Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną . 2. Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej
słodki bratekBułki posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach pół godziny. Próbowałam zrobić 2 rodzaje bułek: z jabłkami i budyniem. Budyń przy sklejeniu cienkiego ciasta potrafił się wylać. Przy jabłkach nawet jak pękła skorupka to nic się nie działo wielkiego. Polecam zetrzeć jabłka na tarce, dodać cukru i cynamonu i mamy wyśmienite nadzienie
W kuchni bez szafekcukru 200 g zimnego masła 2 jajka Masa serowa: 1 kg białego sera ( trzykrotnie mielony ) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 4 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier przesypać do miski, wymieszać. Dodać jajka i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić(...)dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce biały ser. Dokładnie wyrobić masę. Na końcu dodać budyń śmietankowy w proszku, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Na masę zetrzeć pozostałe ciasto kakaowe. Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji grzania
WSZYSTKO SMACZNEwymieszać, dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące należy oprószyć dłonie mąką przy wyrabianiu, ale starać się nie dodawać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto włożyć do miski, oprószyć mąką, aby nie wyschło, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie robimy budyń. Żółtka wymieszać z cukrem, skrobią i 1/3 mleka(...)Resztę mleka zagrzać w rondelku, dodać mieszankę jajeczną i gotować na małym ogniu przez około 5-7 minut, cały czas mieszając, aż budyń zrobi się gęsty. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić. Wyrośnięte ciasto posmarować olejem, wyjąc z miski i rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować wystudzonym budyniem i zawinąć wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić
Smaki Armineprzepis na ciasto Pani Walewska (pychotkę) , która cieszy się ogromną popularnością na naszym blogu. Ciasto miętusek – składniki: Ciasto: -3/4 szklanki mąki pszennej -niepełna szklanka cukru -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -3 łyżki kakao -5 jajek Masa budyniowa: -2 śmietankowe budynie -300g intensywnie zielonych landrynek miętowych -3 łyżki cukru -150 g masła -3 szklanki mleka (szklanka(...)sposób syrop przelej do budyniu, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Masło ubij do białości. Pod koniec cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu miętowego. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na to herbatniki. Masa galaretkowa: Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po jednej łyżce zimnej galaretki ciągle miksując. Wylać na herbatniki. Na koniec wierzch udekorować startą na tarce czekoladą
Arbuziakicukru 550 ml mleka 150 g miękkiego masła 2 łyżki stołowe cukru (do budyniu) 1 łyżka cukru pudru domasła od 1 do 3 łyżeczek herbaty matcha ( zależności od upodobań) przesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto(...)około 1 centymetra, a następnie ponakłuwać widelcem. Tak przygotowaną tartę podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. Przygotowanie kremu Na kilka godzin przed planowanym przygotowaniem tarty gotujemy budyń, jednak zamiast sugerowanych na opakowaniu 750 ml, używamy jednie 550 ml mleka. W 400 ml mleku rozpuszczamy herbatę matcha (dodatkowo przecedziłam mleko
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma na kulkę. Tortownicę o średnicy ok 24cm smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia
Ukojenie Podniebieniaszklanki mąki pszennej Na sernik: 0,5 kg sera na sernik 100 g masła 3 małe jajka (klasy M) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto: Spód formy na ciasto (u mnie kwadratowa 24×24, może być też duża tortownica) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Jajka ubijamy(...)cukier i dokładnie miksujemy (na puszystą masę). Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia. Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty. Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto
Słodkie okruszkimąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Masa chałwowa 300g chałwy waniliowej 3 szklanki mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 1 kostka miękkiego masła (250g) dodatkowo : Słoik dżemu pomarańczowego (lub ewentualnie innego kwaskowego ) pół szklanki chłodnej mocnej herbaty lub słabej kawy do nasączenia blatów ciasta 5-6 łyżek sezamu Wykonanie : Białka ubic na sztywną pianę , dodając stopniowo pod koniec ubijania(...)zagotować całość. Przykryć i odstawić do wystudzenia.. Do masła wkruszyć chałwę i utrzeć całość. Dodawał po łyżce budyń i nadal ucierać masę. Jeśli masa wyda nam się mało słodka można dodać łyżkę cukru pudru. W formie umieścić jeden blat ciasta , nasączyć do kilkoma łyżkami herbaty Posmarować go dżemem pomarańczowym Wyłożyć połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem ciasta
Malinowa KawiarenkaMąkę orkiszową i ziemniaczaną przesiać. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzić. Ugotować budyń: proszek wymieszać z ksylitolem i 150 ml mleka. Pozostałe 500 ml mleka zagotować i postępować według instrukcji na opakowaniu. Budyń przestudzić(...)przerywając miksowania, dodawać po łyżce budyniu, aby powstała gładka masa. W razie potrzeby dosłodzić. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy lekko nasączyć ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Na pierwszy blat wyłożyć mus jabłkowy i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem i wyłożyć część masy (podzielić ją tak, aby wystarczyło na wierzch i boki ciasta). Nałożyć na wierzch trzeci blat i cały tort
FitkotJeszcze jedno kremowe ciasto z truskawkami. Podobne do Lambady, Shreka i Kubusia. Biszkopt z 6 jajek upieczony wg dowolnego przepisu Masa owocowa: 3 szklanki soku przecierowego (u mnie Pycholandia z Biedronki o smaku banan-kiwi) 1 duży budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 3 opkowania serka Bieluch(...)mleka 2 opakowania Śnieżki 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki 1 opakowanie (400g) kremu czekoladowego np. Nutella 150 g rodzynek Na soku owocowym ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto, posypać obficie rodzynkami. Połowę przygotowanego kremu czekoladowego lekko podgrzać, następnie oblać strużkami rodzynki. Śnieżkę ubić z 200 ml mleka dodając cukier puder. Połączyć z serkami. Gotowy krem wyłożyć na ciasto
Praktyczna plłyżek cukru 3 różowe kisiele najlepiej wiśniowe użyłam z cukrem 450 g mrożonych wiśni (lub z kompotu) KREM: 1,5 szklanki mleka budyń waniliowy 8-9 łyżek cukru cukier waniliowy kostka masła WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem oraz cukier puder. Mieszamy, dodajemy zimne masło, siekamy i robimy dołeczek do którego wlewamy śmietanę oraz żółtka(...)Wlewamy na mleko, cały czas mieszamy chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy folią spożywczą żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło rozcieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADAMY: Krem dzielimy na dwie części, Pierwsze ciasto smarujemy kremem, przykrywamy drugim ciastem, które również smarujemy kremem, przykrywamy trzecim ciastem Wierzch możemy polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserprzepisów na takie ciasta: Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Szybkie ciasto cytrynowe z kremem i owsianą kruszonką Wilgotne ciasto kukurydziane z jagodami i kruszonką Szybki jabłecznik z budyniem i maślaną kruszonką Artykuł Szybkie ciasto z dżemem i owsianą kruszonką pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanietego przepisu. Cóż mogę o nim powiedzieć? :) Bardzo nam smakował, nie był bardzo zbity, w smaku przypominał mi budyń śmietankowy :) A więc upiekę go jeszcze nie raz. Nie miałam tylko skórki pomarańczowej, użyłam natomiast kandyzowanego ananasa na wierzch. Składniki: Ciasto na spód 300 g mąki(...)pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Masa serowa 800 g tłustego sera 1 szklanka cukru 5 jajek 100 ml kremówki budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto. Odkroić 1/3. Obie części chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce
Różne smaki w kuchni