jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 opakowania budyniu w proszku o smaku śmietankowych lub waniliowym KOKOSOWA SKORUPKA 100g masła 100g cukru pudru 200g wiórków kokosowych 2 jajka Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać cukier i szczyptę soli - do składników suchych dodać pokrojone(...)ostudzone jabłka wymieszać z proszkiem budyniowym - jeśli korzystacie z gotowych jabłek prażonych ze słoika, należy ewentualnie dosłodzić je do smaku i również wymieszać z budyniem w proszku - tak przygotowane nadzienie wyłożyć na spód z ciasta, wyrównać - wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez około 40 minut KOKOSOWA SKORUPKA - masło roztopić, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem - ciągle
Smakołyki Berenikimalin Krem budyniowy: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą(...)Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia1 łyżka gęstej śmietany1 duże opakowani cukru waniliowego2 łyżki kakaoDodatkowo: 5 białek1/2 szklanki cukru1 opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka)rodzynkiok. 1 kg jabłekNa polewę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 łyżki kakao5 łyżek wody Z podanych składników (bez kakao) zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę(...)grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę ubijać, połączyć z budyniem w proszku, dodać rodzynki i wylać na ciemne ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część jasnego cista. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Gorące ciasto oblać polewąPrzygotowanie polewy:Wszystkie składniki razem zagotować - doprowadzić
Praktyczna plbyłabym sobą gdybym trochę nie zmieniła. O ile ciasto pozostawiłam nieruszone, tak z kremem poszłam na łatwiznę i nie czekałam na ostudzony budyń tylko masło dałam do gorącego. Dzięki temu skracam czas oczekiwania na gotowe ciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki(...)papierem do pieczenia formy i pieczemy osobno przez ok 15 minut w temp 180st C (do suchego patyczka), przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie
Kuchnia w czekoladziemąki + 2 łyżki 80 g cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła budyń: opakowanie budyniu z cukrem 400ml mleka Przygotowanie: Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką . Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut. Następnie(...)mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki ( możemy lekko podsypać mąką ). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - z tą różnicą, że rozrabiamy w 400ml mleka. W bułkach formujemy wgłębienia
Lena Gotujeciasto z jednej blachy J Mimo jednorazowego pieczenia i nie przekładania, ciasto posiada ładne i bardzo smaczne warstwy. Całość równie pyszna - wypieczone, kruche ciasto nadziane jabłkami z dodatkiem marmolady w rozpływającej się w ustach czekoladowej kołderce budyniu- bardzo jesiennie i w sam raz do jesiennej herbatki- nie za słodkie- zastąpi typową drożdżówę na śniadanie- zdrowsze , pożywne i taaakie pyszne(...)obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda. Masa budyniowa: 3 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka 7 łyżek cukru Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto. WYKONANIE: ½ ciasta kruchego ( boki brytfanki także wykładamy ciastem) jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka ciepła masa budyniowa ½ ciasta kruchego starta
Domowe ciastarazem z papierem w jakieś inne miejsce (ja kładłam na tacę). Skrawki które nam zostały z ciasta też tak samo pieczemy, będą nam potrzebne do dekorowania ciasta. Składniki na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego (gotujemy z dwoma łyżkami cukru) 500 ml mleka 1 maka krówkowa w temperaturze pokojowej (ja tym razem użyłam kakaowej) 1 kostka masła w temperaturze pokojowej Wykonanie(...)spożywczą tak żeby dotykała ona wierzchu budyniu, wtedy nie utworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum kilka godzin
Słodkie ciachopaździerniku nie mogło zabraknąć ciasta z jabłkami :) Miękki i lekko cytrynowe ciasto, cynamonowe jabłka i słodka, chrupiąca beza. Uwielbiam :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła(...)kroimy w ósemki. Masło ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Na wierzchu układamy ciasno jabłka, wciskając je w ciasto. Jabłka posypujemy cynamonem. Tortownicę
My simple kitchenmówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka
Smakowy Rajsokiem z cytryny. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ugotowany budyń studzimy łączymy z margaryną za pomocą miksera dodając na przemian trochę margaryny i trochę budyniu. Krem wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugim ciastem z orzechami. Polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą w gorącym mleku. Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce. Smacznego
kgwjanczewowięc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka
Poezja smakumasła 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia(...)dodajemy część do masy i delikatnie mieszamy szpatułką. Gdy stanie się nieco rzadsza, dodajemy resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność
Smaki Na TalerzuSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana, t o
IzaGotujemielonego sera (ja użyłam twarogu z wiaderka), a jeśli używacie sera w kostce, to trzeba go zmielić co najmniej 3-krotnie 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru zwykłego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Ciasto Poduszkowiec – Wykonanie: Jajka ubić wraz ze zwykłym cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy jajecznej dodać powoli strumieniem olej(...)wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao – mieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg zmiksować z budyniem, cukrem zwykłym i wanilinowym. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub woreczka z uciętym rogiem, a następnie wycisnąć ją na masie kakaowej robiąc ‘kratkę”. Piec
Kulinarne PrzebojeCiasto, że palce lizać! Wysokie, z dużą ilością budyniu, brzoskwiniami i biszkoptami hojnie nasączonymi alkoholem. Osadzone na makowo-kakaowym biszkopcie, który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu(...)wlać rozrobione budynie, ugotować na gęsto. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć i powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy. Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia