ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:155/198)

Śmietanowiec 113

również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki  300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru(...)dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką.  Mmm Pycha

Na moim talerzu
Czekoladowe pankakes 160

Czekoladowe pankakes to propozycja śniadań na słodko. Gdy kanapki już się nudzą warto spróbować czegoś innego. Czekoladowym naleśnikiem można przekonać niemalże każde dziecko. Ponadto nie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śmietanowiec 157

również pod nazwą Jogurtowiec. Wyłożyłam na spód ciasteczkowy. Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm): Spód: opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g) 5 łyżek masła Ciasto: 3 galaretki  300 ml jogurtu naturalnego 300 ml słodkiej śmietany 30-36 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru(...)dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki. 6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką.  Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Beza Pavlova 139

Beza Pavlova – chyba nie trzeba jej nikomu przedstawiać . Jest idealnym przysmakiem na szczególne okazje, ponieważ pięknie się prezentuje i ma wyjątkowy smak. Beza jest chrupiąca z

Przepisy na widelcu
Tarta śmietanowa z białą czekoladą, borówkami i bezą 206

posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę - niekoniecznie Krem z białej czekolady: z 500 ml. śmietanki(...)łyżki dżemu jagodowego 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej- dałam więcej tzn. resztę śmietanki z 500ml. ok 1 i pół szkl. 2 łyżeczki cukru pudru 400 g jagód lub borówki amerykańskiej (dałam borówkę) kilka dużych pokruszonych bez Przygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny

Kubki smaku
Przepis miesiąca – kopytka, kluseczki i knedle 200

bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem z czerwonej borówki. Postaram się takie palt przygotować we wrześniu Pisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z jarmużowym pesto i kurkami. Zadowolona(...)świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto 3 łyżki płatków parmezanu Z mąki, żółtka i ziemniaków zagnieć puszyste ciasto. Podziel ciasto na cienkie wałeczki i pokrój na małe kopytka. Wrzucaj kopytka do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 3 minuty. Na ogół kopytka są ugotowane, kiedy wypłyną do wierzchu

codojedzenia
Serniczek na zimno 170

Pyszny, orzeźwiający serniczek na zimno. Must have na lato ;) Z każdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia(...)następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę

Wołowina od rekina
Lemon Curd z nasionami chia 149

wydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia. Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić. Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy Oczywiście, polecam do niego cytryny(...)Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/ BosowKuchni Artykuł Lemon Curd z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tęczowa pianka na mleku skondensowanym 195

Deser który powstaje w kilka chwil, bez pieczenia, bez odpalania piekarnika  z owocami na słodkim  mleku skondensowanym, najbardziej z niego ucieszą się najmłodsi. Jest

Wanilia i Kardamon
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 118

szkolnym konkursie piosenki dla pierwszaków… Nie, nie wygrałam Wiecie, że do tej pory, gdy robię gofry śpiewam to sobie? I od razu czuję zapach tamtych muszyńkich gofrów, czuję smak borówek i mam przed oczami uśmiechniętą buzię mojej Mamy <3 To są te chwile dzieciństwa, za którymi człowiek czasem tak strasznie tęskni. Za zapachem tamtejszego powietrza, podmuchem wiatru we włosach(...)białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję ciasta naleśnikowego lub może być nieznacznie gęstsze. Następnie dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w gofrownicy na złoto. I to tyle… Pozostaje jedynie

Kate's Kitchen
Prosty i szybki deser z białą czekoladą 112

moja kolejna propozycja na słodkości bez pieczenia. I mogę was zapewnić, że jeszcze kilka takich będzie. Zastanawiam się nawet nad nową kategorią na blogu. Proste i szybkie ciasta już są, ale może stworzyć coś podobnego odnośnie deserów? A wracając do dzisiejszego przepisu. Na wierzchu czekoladowego kremu jest frużelina. Jeżeli nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, możecie spokojnie wykorzystać dżem(...)dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do szklanek, a na wierzch układamy frużelinę. Ewentualnie możecie układać w pucharkach krem na przemian ze świeżymi owocami. Frużelina z owoców leśnych: – porzeczki, borówki i maliny – w sumie około 400 g mrożonych owoców – 1,5 listka żelatyny – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce

Relaxtime
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 142

Pokrój banana na kawałki i zamróź (najlepiej mieć zawsze zapas w zamrażarce) 2. Zmiksuj razem z truskawkami i mlekiem (nie za długo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami   Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik(...)Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu i oliwy.   PODWIECZOREK K:263.0 / B:6.7 / T:14.1 / W:24.4 / Błonnik:8.1   CIASTO BURACZKOWE (PRZEPIS NA 5 PORCJI) Zjedz 1 z 5 porcji Mąka kokosowa – 60 g (4 x Łyżka) (można użyć zblendowanych wiórków kokosowych) Soda oczyszczona – 2 g (0.4 x Łyżeczka

Powiedz dietom nie
Babeczki z jagodami i kremem jagodowym 97

Zawsze mnie zastanawiało, co też ludzie widzą w babeczkach? Dopiero jak zostałam wrzucona do kuchni i musiałam sobie radzić, odkryłam, że liczy się czas, smak i

ladykitchen
Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 289

łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia

PaleoSMAK
Kakaowa tarta z creme patissiere 128

przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykładamy do blaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego(...)sposób podczas chłodzenia go w lodówce nie powstanie kożuch. Na zimną tartę wykładamy krem polecam z rękawa. Sugeruję podawać tartę ze świeżymi owocami, u mnie były to borówki amerykańskie. Powodzenia i smacznego

Kuba Gotuje
Jagodzianki 195

Moje ulubione słodkie bułeczki :). Puszyste, mięciutkie, napakowane aromatycznymi jagodami...Nie mają sobie równych :). Najlepsze oczywiście z jagodami leśnymi, choć smakować będą też z borówką amerykańską. Jeśli dorwiecie jagody gdzieś na jakimś straganie ( albo sami sobie je zbierzecie w lesie ;) ), nie zastanawiajcie się długo - upieczcie jagodzianki. Ale uwaga - są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednej...;). Składniki na około 20 jagodzianek(...)letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA:  Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać  żółtka, całe jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać

Opowieści z piekarnika
Kokosowy sernik z borówkami i kruszonką ( bezglutenowy) 120

Czasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania