łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki(...)minut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia
PaleoSMAKprzez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykładamy do blaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego(...)sposób podczas chłodzenia go w lodówce nie powstanie kożuch. Na zimną tartę wykładamy krem polecam z rękawa. Sugeruję podawać tartę ze świeżymi owocami, u mnie były to borówki amerykańskie. Powodzenia i smacznego
Kuba GotujeMoje ulubione słodkie bułeczki :). Puszyste, mięciutkie, napakowane aromatycznymi jagodami...Nie mają sobie równych :). Najlepsze oczywiście z jagodami leśnymi, choć smakować będą też z borówką amerykańską. Jeśli dorwiecie jagody gdzieś na jakimś straganie ( albo sami sobie je zbierzecie w lesie ;) ), nie zastanawiajcie się długo - upieczcie jagodzianki. Ale uwaga - są tak pyszne, że ciężko poprzestać na jednej...;). Składniki na około 20 jagodzianek(...)letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, całe jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać
Opowieści z piekarnikaCzasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u
Mienta blogtemacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie tak, zdrowo i organicznie. Tak powinno być! Odebrałam leki, zebrałam dziecki(...)cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną warstwę oleju. Nakładaj racuchy łyżką umoczoną
Lejdi of the houseOstatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu. Nie pozostało mi
Kuchnia w czekoladziecoś nowego, co trzeba zrobić już, zaraz, natychmiast! A do tego wszystkiego kuszą mnie pierwsze prawdziwe truskawki, szczyt sezonu rabarbarowego nie daje o sobie zapomnieć, promocje na maliny i borówki nie dają przejść obok nich obojętnie, a ostatnio mój wzrok padł na piękne, dojrzałe morele... Jak ja mam z tym wszystkim zdążyć, kiedy się tymi dobrociami nacieszyć...? Nie wiem(...)pasują idealnie, a w dodatku przyjemnie chrupią. Całość - boska. Lekko słodka, idealna bułeczka z odrobiną masła i miodu smakuje wyśmienicie. Niczego więcej nie trzeba. Mały problem sprawiło mi klejące ciasto. Przekładanie trójkątów z jednego miejsca w drugie nie jest proste, ale możliwe. A smak... Wynagrodzi wszelkie trudy. Polecam Wam ogromnie. Scones na maślance z malinami i orzechami laskowymi Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNasz weekend był trochę szalony- ale właściwie w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Udało się wiele rzeczy, które ogólnie uznajemy za relaksujące. Była zupa cukiniowa, ciasto gruszkowe, praca w ogrodzie- trawa jest skoszona, niektóre grządki ogarnięte, orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie(...)roku żurawka pięknie kwitnie. Topinambur po akcji z dzikiem bardzo się rozrósł- martwiliśmy się czy w ogóle będzie w tym roku, a tu takie szaleństwa. Słonecznikowi i borówce chyba się zapomniało, że to już jesień... Wysiany późno nagietek właśnie monumentalnie zakwitł! Nowy nabytek- muscat. Winorośl ku piliśmy tydzień temu, kiedy to z lekką dozą szaleństwa udaliśmy się prawie
les mirabellessobą wciąż jeszcze są miejsca, gdzie można je kupić. Oprócz owocowych stoisk na pasażach centrów handlowych (gdzie cena raczej odstrasza) warto zajrzeć do Tesco, Lidla czy Almy. Ostatnio borówki pojawiają się także od czasu do czasu w Biedronce.Polecam Wam je gorąco jako dodatek do czekoladowych babeczek, nie tylko świetnie prezentują się na kremie, ale także idealnie pasują do czekolady(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Dodatkowo możemy do niego dodać nieco soku z pomarańczy lub aromatu.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy
CiastkozercyLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie Pichcenieminut Składniki: 1 laska wanilii 500g musu jabłkowego (kliknij po przepis) 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego, daktylowego etc.) 2 łyżeczki cynamonu 300g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jagody, borówki, porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny) 50g twardego masła klarowanego lub oleju kokosowego 100g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów 50g zmielonych orzechów laskowych 40g wiórków kokosowych szczypta soli 20g płatków(...)kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. 13 Smacznego
Book of spellsNo i tak jak obiecałam wśród przepisów dietetycznych absolutnie nie zabraknie też deserów! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, dietetyczne brownie – ale nie takie
Ostra na Słodkoprzez wszystkich, dlatego w tym roku robiłam je już parę razy, ze względu na sezon na borówki. Biała polewa dodaje im słodyczy i równoważy lekko cierpki i kwaskowaty smak borówek ( w zależności jakie wam się trafią). Te babeczki naprawdę polecam! Ps. Chyba kiedyś otworzę swój ‘cup-cake corner’ :D Będę wtedy w swoim żywiole babeczkowym i zarówno(...)dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Powoli i delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć na potem) i wymieszać bardzo krótko i delikatnie. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, ok ¾ wysokości, posypać ok. 2 łyżkami jagód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut. Po przestudzeniu polać polewą. Polewa: roztopić czekoladę z mlekiem, dodać jogurt, wymieszać. Polać
Calzonella.comdeser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców, a nawet warzyw (np. ciasto z dynią lub marchewką). Na kolację jadam lekkie sałatki lub piję koktajle warzywne. Ile warzyw i owoców należy spożywać dziennie? Najlepiej 400 g podzielone na 5 porcji - każda po około(...)które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warzywa i owoce z tej grupy: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, borówki, ciemne winogrona oraz soki i nektary z tych owoców. Wcześniej wspomniałam, że sok może być jedną z porcji warzyw i owoców . W tym miejscu chciałam wyjaśnić dlaczego
Passions hobbies lifeMelasa czyli syrop buraczany, to bardzo smaczna alternatywa cukru czy innego słodzika. Smak melasy zbliżony jest do smaku miody, wyczuwalna jest jednak charakterystyczna, delikatna goryczka. Wielbiciele
Codzienna kuchnia niecodzienna