Mówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie? Tak tak – ono cały czas trwa! Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami. Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych – jest dokładnie taka sama jak w tamtych czekoladowych. Tak więc widzicie, że warto kombinować, zmieniać, a moje pomysły są tylko bazą(...)składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia). W drugiej mokre (roztopione masło, jogurt i jajka). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką – nie robimy tego bardzo dokładnie , gdyż ciasto powinno być lekko grudkowate. Foremki napełniamy ciastem do połowy wysokości. Ser biały mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem oraz białkiem. Po łyżeczce nakładamy do foremek. Posypujemy owcami i płatkami migdałów. Pieczemy
Ostra na SłodkoPyszny sernik na zimno na delicjach, z dodatkiem mleka zagęszczonego. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Zawsze do sernika na zimno
Agusiowe smakołykiPonieważ temperatury za oknem ciągle są bardzo wysokie i nie za bardzo mamy ochotę stać przy gorących piekarnikach, dlatego dziś przygotowałam dla Was zbiór 10 najlepszych
Kulinarne przygody Gatitypianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części(...)lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie, Przykryć masą (powinno nam ubyć
coolinarnymleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle(...)orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 100 g sera twarogowego półtłustego 75 g chleba razowego 30 g rzodkiewki 36 g sałata 5 g szczypiorku Przepis: kronki chleba – na każdą położyć
KucharzycaKolejna odsłona deseru z nasionami chia. Tym razem wykorzystałem czerwoną porzeczkę, która aktualnie dostępna jest w sklepach i to w całkiem niezłej cenie. Dzięki niej deser
Programista w kuchniKolejna odsłona deseru z nasionami chia. Tym razem wykorzystałem czerwoną porzeczkę, która aktualnie dostępna jest w sklepach i to w całkiem niezłej cenie. Dzięki niej deser
Programista w kuchnijajka 60 gramów kakao Na śmietanę: 400 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 gramów mrożonych truskawek 50 gramów cukru śieże owoce do dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm(...)masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe części. Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotować owoce. Mrożone truskawki umieścić w rondelku razem z 50 gramami cukru. Podgrzewać na małym ogniu
olalacookingsię z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też mile widziane, koniecznie świeże i sezonowe długo wyczekiwane owoce. Jest wtedy rozpusta na całego! Oczywiście klasyka to klasyka, wiem wiem. Najczęściej zajadamy się samymi racuchami, ale czasem(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie
Zasmakuj KuchniCiasto studzimy- masa w tym czasie trochę opadnie, i podajemy. Ciasto jest szybkie i bardzo dekoracyjne. Masa- słodka i lekko krówkowa- idealnie pasuje do lekko kwaskowatych owoców. Polecam! Zbliżenia ciasta tradycyjnie w beznadziejnym świetle, bo dopiero wieczorem miałam czas:/ Edit: Dawno nie zaglądałam na durszlak a tu proszę- akcja jak znalazł dla tarty Muszę niestety kończyć, bo Teodor przyszedł(...)Qbkową ku źnię A u nas świdośliwa zaczęła powoli tracić liście, owoców już dawno nie ma- były stołówką dla ogromnych ilości ptaków. Leszczyna jest złota a amerykańskie borówki czerwone- na tle zielonych tuj sąsiadów wyglądają bardzo atrakcyjnie. Na pierwszym planie złote "muzyczne drzewo" (moja mama mówi tak na jawor, bo robi się z niego skrzypce) i zioła dookoła. Widok
les mirabellesGrillowany camembert Najlepiej smakuje z dodatkiem żurawiny albo borówki ze słoiczka. Grillowanie serka camembert zajmuje zaledwie kilka minut, a jest to pyszna przekąska. Polecam! Składniki: 1 serek camembert 2 łyżki oliwy 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta mielonego pieprzu *** W miseczce mieszamy oliwę z ziołami, papryką oraz pieprzem *** *** Ser dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy(...)KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Camembert z grilla pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemżelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg(...)gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. Artykuł Sernik na zimno z jogurtem naturalnym pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meżelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Spód: 1 opakowanie (250 g) ciasteczek markiz waniliowych 2 łyżki rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1 galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg(...)gorącej wody i wystudzić. 8) Kiedy sernik stężej, poukładać na nim owoce, zalać lekko tężejącą galaretką i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. 9) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża
Fitsweet.merękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni. Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25 minut. Lato już zbliża się wielkimi krokami(...)także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka), Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka). O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań: kalmary, gibanicę, baklavę, marynowaną paprykę pieczoną Było smakowicie i bardzo przyjemnie
królestwo garów