Zastanawiałam się od jakiego przepisu rozpocząć prowadzenie tego bloga i udało się wyselekcjonować deser, który unosi się ponad innymi łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale
Emskie SmakiSkładniki na „szalupy”: Opakowanie ciasta francuskiego Forma do muffinów Wykonanie: Ciasto dzielimy na w miarę równe kwadraty, formę do muffinów obracamy do góry nogami. Nakładamy każdy kawałek ciasta francuskiego na wystającą część formy, delikatnie dociskając spód, aby podczas pieczenia „szalupy” za bardzo się nie skurczyły i dało się do nich nałożyć masę budyniową. Patrz zdjęcie. Wstawiamy(...)razem z szalupą od papieru. Do każdej „szalupy” nałożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (łyżka też będzie idealna) domowy budyń i dodałam ulubione owoce (u nas rozmrożone zeszłoroczne borówki i truskawki). Całość niechlujnie pokropiłam rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. SMACZNEGO
gutfutzostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów-poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli(...)upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej. Dodatkowo:- -800-1000ml kremówki -4-5 szt. śmietan-fix -owoce(np. truskawki, maliny, borówki) -50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady+50ml kremówki -uprażone płatki migdałów Na pierwszym spodzie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany ze śmietan-fixem. Na nią wyłożyć część pokrojonych truskawek lub inne
Smaczne Zdrowejagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz(...)misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe jagody i drugą porcję jasnego kremu. Kładziemy
cool and mintychleb z borówką czerwoną W tytule, celowo użyłem mniej znanej nazwy tej rośliny. Uczyniłem ten zabieg, ponieważ chciałem zwrócić uwagę na owoc rośliny, traktowanej przez nas trochę po macoszemu. Suszone owoce żurawiny, możemy spotkać praktycznie w każdym większym sklepie. Mało kto jednak zwraca uwagę na to, że po pierwsze, owoce te pochodzą z upraw odmiany amerykańskiej i zawierają dużo mniej(...)łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, owoce żurawiny, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody
Miód i pieprzW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły MłynekPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza 4 białka(...)całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając by nie zrobiło nam się masło. Dodajemy cukier puder przesiany przez siteczko i dalej miksujemy. Następnie łączymy śmietanę z serkiem mascarpone. Gotowy
Emskie SmakiPavlova, to wyjątkowo urodziwy torcik bezowy. Bardzo prosty w przygotowaniu, powstaje z kilku składników. Jednak chciałabym uprzedzić początkujących kucharzy, że dopóki nie nabiorą wprawy w
Codziennik KuchennyDelikatny "oszukany sernik" z jogurtu greckiego przypomina nieco piankę. Mimo, że nie ma cukru i wydawać by się mogło, że w smaku może być nijaki to
Kuchnia PaulettesSorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc
Poezja smakukokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)plamki, takie banany są najsłodsze) obieramy, kroimy w pasterki i zamrażamy. Następnie blendujemy je w kielichu mocnego blendera z odrobiną mleka roślinnego. Do tego możemy dodać truskawki, jagody, maliny, borówki, mango, masło orzechowe, tahini, wiórki kokosowe syrop klonowy…co kto lubi i ma pod ręką. LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW LODY Z MROŻONYCH BANANÓW MIĘSO
Powiedz dietom nieSzukasz tortu na wyjątkową okazję? Sięgnij po ten doskonały przepis i zaskocz wszystkich gości smakiem oraz niebanalnym wyglądem :) Upiecz 3 biszkopty z tych przepisów: Idealny biszkopt
Kulinarna (nie)codziennośćOwoce zapiekane pod koglem moglem Wiem, wiem w tytule jak byk jest napisane „ciasto na niedzielę”, a ja wam tu serwuje deser Całkowicie zdaję sobie z tego sprawę i winę biorę na siebie ale po prostu musiałam pokazać ten deser, ponieważ idealnie pasuje do drugiej części tytułu, ze względu na szybkość jego przygotowania. Kogel mogel to dość popularna(...)razu przytyć. No chyba, że jadłoby się taki deser codziennie, albo dolewało codziennie do popołudniowej kawy – dodatkowo z podwójna porcją cukru Składniki na 3 kokilki: – garść borówek – garść malin – 3 żółtka – 5 łyżek cukru Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą prawie białą masę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Do kokilek wrzucamy owoce i zalewamy
Relaxtime