Kluski na parze, pampuchy, parowce, kluski ze ściery, parowańce.... co dom to inna nazwa tego przysmaku. U nas kluski te jadamy tylko na słodko, z truskawkami albo borówkami. W moim domu rodzinnym polewało się je masłem i posypywało cukrem z cynamonem. I takie lubię najbardziej choć domownicy wolą z sosem. I takie dziś mam dla Was: nadziane truskawkami(...)ruszy, dodać pozostałe mleko, jajka i sól. Wyrobić. Kiedy składniki się połączą powoli dodawać wystudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po około godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywać niewielkie kawałki ciasta, na każdy kłaść dużą truskawkę i zlepiać formując kule. Ułożyć na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaowsianek bratki - te mi najbardziej w smaku, przypadły do gustu nagietek lekarski, bardzo pospolity kwiatek, również możecie jeść płatki kwiaty cukinii , które idealnie sprawdzą się np. smażone w cieście naleśnikowym, albo w omletach ;-)) Mniej popularne kwiaty, ale też dostępne: kwiaty ogórecznika lekarskiego, kwiaty czarnego bzu czy nasturcji Po całą długą listę kwiatów jadalnych odsyłam Was na tą stronę PRZEPIS(...)maśle. Jeśli zaczynasz przygodę z omletami to zacznij od omleta wielkości małego talerzyka, taki będzie Ci łatwo obrócić na patelni. Z czasem rób co raz większe. ;-) Omleta podałam z borówkami, truskawkami mrożonymi, kwiatami jadalnymi i ananasem. Pyszne! Jeśli nie jesteś na diecie to koniecznie omlet polej syropem klonowym. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIłatwo. Jako, że nie miałam zsiadłego mleka zastąpiłam je kefirem. Myślę, że nie zaszkodziło to ich smakowi :) Udało mi się też kupić chyba już ostatnie świeże maliny i borówki więc automatycznie trafiły do placuszków. Do oładek można użyć też innych owoców np.: drobno pokrojonych jabłek, śliwek, gruszek, jagód, czereśni, wiśni czy truskawek. Placki mają dużą szansę stać się przysmakiem dzieci(...)ewentualnych szypułek, w razie potrzeby kroimy na mniejsze części. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, jajka. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo zsiadłe mleko lub kefir. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki). Na koniec do ciasta wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką nakładamy porcje ciasta
MyCookBook.plProsta Beza z Truskawkami – Dzisiaj zapraszam na kolejne cudo z truskawkami :). Pyszną, prostą w przygotowaniu bezę z kremem śmietanowo – waniliowym. Beza jest chrupiąca, dobrze wysuszona, więc
Mała CukierenkaObłędny w smaku zdrowy deser na bazie kaszy jaglanej i świeżych owoców. Torcik wygląda rewelacyjnie! Możemy użyć dowolnych ulubionych owoców. Taki deser możemy zajadać bez wyrzutów
VioletoweKucharzenieJestem wielbicielką białej czekolady i bezów. Takim cudem zaskoczyłam swoich urodzinowych gości. W połączeniu z sezonowymi owocami powstaje pyszny torcik. Upieczenie blatów bezowych za każdym razem
VioletoweKucharzenieCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką
Szalona Kuchnia Ewelinyformy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem(...)ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy Wykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze
Zasmakuj KuchniDziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel
Pani domowaskładniki: 2000 ml soku z czarnej porzeczki 500 ml wrzącej wody 3 torebki herbaty owocowej np. malina z żurawiną 1-2 szt. pomarańcza 1 cytryna 6
Domowy Smak JedzeniaBył tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo! Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie
Z Majeczką w kuchniBeza Pawłowej z owocami smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa – ciągliwa wewnątrz. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Bezę można upiec dzień wcześniej, a
Gotowanie-ukWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)kolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód i wątpliwości co do efektownej barwy borówek amerykańskich, zdecydowałam się na własnoręcznie zebrane poziomki i odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku białej czekolady. Efekt? No cóż, nie są idealne - chwilę trwało, zanim opanowałam technikę oblewania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj Dzień Matki więc nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego. W ogródku mam już pyszne, pachnące i dojrzałe truskawki więc zapraszam na torcik z truskawkami. Sezon krótki
Ala piecze i gotujemleka skondensowanego słodzonego 100 ml kremówki śmietanki 30% 700 g serka waniliowego ( z wiaderka) 5 łyżeczek żelatyny 100 ml wrzątku na wierzch: szklanka winogron jasnych 1/2 szklanki borówki amerykańskiej garść malin 300 ml napoju jabłko-mięta ( z kartonu) 3 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku Tortownicę wyścielić wysoko papierem do pieczenia. Ciasteczka włożyć do jednorazówki ( a najlepiej dwóch(...)skondensowane. Ubić. Następnie dodać serek i zmiksować. Na końcu połączyć z wystudzoną żelatyną. Masę przełożyć do tortownicy. Owoce opłukać, winogrona pokroić na połówki i wyjąc pestki. Poukładać na wierzchu ciasta. Pozostałą żelatynę rozpuścić we wrzątku i wymieszać z sokiem. Kiedy zacznie tężeć zalać nią ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia