zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniapół torebki cukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1. Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.Smacznego
Kuchnia domowa AniPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodzieW weekend zawsze jest chęć na coś słodkiego, nie zawsze jednak mamy czas by coś przygotować, czasem też się po prostu nie chce :) Aby temu zaradzić
Z Majeczką w kuchniWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHFDelikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza
Kuchnia bezglutenowaKochani w tą beznadziejną, typowo jesienną pogodę podrzucam Wam fajny pomysł na trochę lata w Waszych serduchach. Mnie osobiście taka zimnica za oknem zniechęca do wszystkiego
Niezły MłynekUpały,upały....pogoda nie sprzyja by piec jakieś super ciasta.Postanowiłam więc zrobić śmietanowca,który z dodatkiem owoców i galaretek jest wyśmienitym deserem na taką
Niespełnione zdolności kulinarnelodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać(...)zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifeitdIle regionów tyle nazw!U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia.Przeważnie na słodko … z koktajlem … z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!Nic nie dorówna tym babcinym , ale moje wyszły równie niezłe!Tym razem w wersji na ostro … z gulaszem. Składniki(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem
Ostra na SłodkoTym razem zapraszam Was na sernik na zimno który zrobiłam z półproduktu. Ku memu zdziwieniu sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs w którym
Ala piecze i gotujeokresie letnim często decydujemy się na szybkie ciasta bez pieczenia. Jeśli znudziła się wam tradycyjna forma sernika na zimno to tutaj macie alternatywę. Mini serniczki amaretti z owocami dobrze sprawdzą się jako małe deserki w szklaneczkach. Specjalnie użyłam przeźroczystej galaretki, żeby owoce jeszcze ładniej się prezentowały. Jeszcze jedna wskazówka. Gdyby masa była dla Was za mało słodka to możecie dołożyć(...)duże dlatego, że serniczki są sycące. składniki na 5 porcji 550 g twarogu półtłustego 1 galaretka przeźroczysta 3 łyżeczki cukru waniliowego ciasteczka amaretti – 18 sztuk 1 szklanka borówek 0,5 szklanki czerwonej porzeczki 5 listków mięty Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Twaróg mielimy w robocie kuchennym na jednolitą masę
noteskulinarnyfigaświeżymi rozgniecionymi owocami, dżemem lub cukrem pudrem. W "luksusowej" wersji, często bardziej na podwieczorek, robię Im prawdziwą wyżerkę i pancakes'y polewam gęsto roztopioną czekoladą i posypuję borówkami, malinami czy jeżynami (poza sezonem używam mrożonych owoców). Do tego śniadania nie trzeba nikogo długo namawiać :) Pancakes'y smaży się naprawdę szybko, także możecie pokusić się o ich przygotowanie przed(...)pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej WYKONANIE: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Wykładaj na rozgrzaną patelnię po około 2 pełne łyżki ciasta i smaż pancakes'y najpierw z jednej strony na zloty kolor (na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza), a następnie z drugiej strony również na złocisto. Postępuj
Słodko-Słony Świat IlonyJako, że mamy piękne, upalne lato nie dogrzewam maleńkiej kuchni piekarnikiem i ciągle popełniam ciasta bez pieczenia. Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych to przepis, który ma już swoje lata, ale wciąż jest aktualny. Co roku spotykam go w wielu domach. Jest bardzo uniwersalny, ponieważ sernik można zrobić z każdymi owocami, a w dodatku jest dość tani i szybki(...)waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę natomiast rozpuszczamy
Poezja smakuDeser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką
VioletoweKucharzenieA kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a dzięki świeżym owocom jest idealna na lato. Owoce idealnie komponują się z masą z serka mascarpone i
Passion of CookingPuszyste, jak biszkopt, delikatne i pyszne:) Ja smażyłam je jakiś czas temu, dlatego są z jabłkami, ale teraz znakomicie sprawdzą się tutaj borówki, morele, maliny... Polecam Wam ten przepis, bo ja do niego na pewno wrócę i jeszcze nie raz z niego skorzystam:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego; około 1,5 szklanki mąki pszennej; 2 jajka(...)pokroić w grubą kostkę lub plasterki. Kefir, całe jajka, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać, dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, dosyć gęstej śmietany. Dodać jabłka, wymieszać i od razu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
In my kitchen