ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:137/198)

Krem (baza) do ciast i tortów 212

przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów czy tworzenia różnorodnych deserów. Krem jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Ja bardzo często robię go w dużych (!) ilościach przygotowując ciasta dla znajomych. Kiedyś to było nie lada wyzwanie (ileż naczyń do mycia). Odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium przygotowania kremu i jego modyfikacje zajmują mi dosłownie minuty. Robot(...)sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny, by krem był stabilniejszy barwnik spożywczy itd. Przygotowanie: Ubijamy zimną śmietanę kremówkę (ja wlewam ją do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium

Słodkie okruszki
Tarta biszkoptowa z truskawkami 122

Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:). Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru  300 ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg truskawek  borówki i mięta do dekoracji

Szefowa kuchni
Dżem z czerwonej porzeczki 132

kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem  z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru Wykonanie : Borówki dokładnie myjemy. Wsypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki z jagodami z jogurtu greckiego 119

innych owoców, malin czy borówek. Kolor taki ciemny naleśników przez jagody oczywiście, nic nie przypaliłam ;) Składniki 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 + 1 łyżka mąki 2 - 3 łyżki jagód ze słoika wraz z sokiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajko mieszamy na jednolitą masę z jogurtem za pomocą łyżki, dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno być gęste. Dodajemy jagody

Delusional Trine
Puszysty sernik na śmietanie 343

chmurka, właściwie przypominał mi piankę Bardzo nam wszystkim smakował. Jak uda mi się gdzieś w polskim sklepie kupić mrożone jagody, to następnym razem będzie z jagodami, a nie borówkami. I kolejnym razem spróbuję piec go w niższej temperaturze, bo niestety bardzo popękał i nie wyglądał idealnie ale smak i tak wszystko rekompensował. Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik(...)zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub pół

UgotujmyTo.pl
Amerykańskie ciasto dyniowe (American Pumpkin Pie) z pomarańczą i marcepanem. 160

cenne dla zdrowia drobne złociste owoce rokitnika to tylko wstęp do jesiennych sezonowych dobroci natury. Przyznam szczerze, że o ile lato kojarzy mi się z wszelkimi owocami jagodowymi (malinami, borówkami, porzeczkami czy też poziomkami), o tyle ta pora roku która właśnie się zaczęła kojarzy mi się przede wszystkim z Dynią, figami, żurawiną,gruszkami, pigwą, aronią, grzybami czy też rozmaitymi orzechami(...)zwyczajnej i kilka sztuk mniejszych Hokkaido. Z uwagi na to że z tych drugich pestki ciężko jest obrać, zrobiłam pure i zamroziłam. Z tego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami

vaniliowoczekoladowa
Słodkie przekąski na spacer 167

dlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem(...)jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja gęstej śmietany. To jest baza, do której daję to, co akurat mam w domu np. jabłka, banany, truskawki, borówki. Te placki na zdjęciu są z nasionami chia. Raffaello Już pisałam o jaglanym raffaello, a jeśli nie wiesz o co chodzi to zaglądnij po przepis, o  tutaj

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Tort czarny bez 150

syropu z czarnego bzu 80 ml wódka z czarnego bzu cukier puder do smaku pozostałe: 150 g czekolady białej 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki beziki do dekoracji 7 borówek kwiatki czarnego bzu nasączenie: 80 ml wódka czarny bez 120 ml wody przegotowanej zimnej Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam(...)znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut

wesoła kuchnia
SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA 143

   Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika. U mnie w wersji

Smaczne Zdrowe
BIAŁKOWY OMLET NA SŁODKO 110

typu Nutella * truskawki * borówki * płatki migdałów (użyłam  Skworcu )  Wykonanie: Białka jaj ubić na sztywną pianę (przed ubijaniem dodać szczyptę soli). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do ubitej piany. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Patelnię (tylko taką, którą można włożyć do piekarnika, jeśli takiej nie posiadacie można użyć formy do pieczenia ciasta) wysmarować olejem kokosowym

Zrób to smacznie
Tarta z budyniem, malinami i borówkami 127

rękach, kładziemy na ciasto i wysypujemy na niego fasolę/groch. Pieczemy 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy papier z grochem i tartę pieczemy dodatkowe 10 minut. Musimy sprawdzać, żeby za bardzo nam się nie spiekła. Po wyjęciu odstawiamy do wystudzenia. Farsz: 2 budynie u mnie śmietankowe 3 łyżki cukru 600 ml mleka owoce - maliny, borówki cukier puder (nie koniecznie

kruche babeczki
Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie 167

jabłka, przykrywamy pozostałą częścią ciasta, którą też dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut. Smacznego! Jeśli chodzi o wybór jabłek, ja osobiście używam wszystkich, które w danym momencie mam w domu. Pamiętajmy, iż jeżeli użyjemy dość kwaśnych jabłek wtedy należałoby zwiększyć ilość cukru. Zamiast jabłek często do pieczenia używam wiśni albo borówek. Całość warto jest też

mecooks
Ciasto na naleśniki - crepes! 105

podałam je z borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw

SMYKWKUCHNI
CZEREŚNIE 157

przeciery. Pasują idealnie do ciast drożdżowych, kruchych, a także do domowych galaretek, czy kiśli. Komponują się idealnie z delikatnym mięsem np. królikiem, czy z sałatkami np. w kombinacji z rukolą i serem kozim. Zaś wódki i likiery czereśniowe to pozycje alkoholowe o międzynarodowej reputacji. Czereśnie świetnie łączą się z innymi owocami jak truskawki, maliny, czy borówka amerykańska.  Wybierając czereśnie

Ciastka - domowe słodkości
Babeczki z borówkami i białą czekoladą. 167

biała czekolada, borówki amerykańskie, Wszytko odmierzałam tą samą szklanką – dodatkowo na wszelki wypadek zważyłam wszystko, żeby mieć porównanie. Przygotowanie: Jajka ubiłam z cukrem mikserem, w oddzielnej misce wymieszałam mąkę z proszkiem i sodą. Na wolnych obrotach ucierając dalej jajka dodałam kolejno olej i połowę mleka. Następnie pomału dodawałam mąkę i resztę mleka jeśli ciasto było zbyt gęste. Ciasto

rozgotowana
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 162

kakao Dodatkowo jogurt waniliowy borówki lub jagody sos malinowy banany lub inne owoce do podania Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić

Pełny talerz