ciasto z borowkami - 2970 przepisów (strona:139/198)

3 składnikowy sernik na zimno z galaretką i owocami 119

lody śmietankowe (mniam!) i wiśniowa galaretka (chyba najlepsza z najlepszych) z owocami, u mnie były to truskawki i jagody kamczackie, ale bez problemu możecie użyć malin, porzeczek, czy borówek. Będzie na pewno przepysznie! :) Potrzebujemy: 250 g ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć 2 łyżki oleju kokosowego (50 g) 1 kg sera z wiaderka 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 2 łyżki(...)przygotowania masy serowej. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Ser mieszamy z mlekiem skondensowanym - wystarczy dokładne wymieszanie łyżką - nie musicie do tego ciasta używać miksera. Do rozpuszczonej żelatyny (lekko schłodzonej) dodajemy łyżkę sera i dokładnie mieszamy. Taką miksturę wlewamy do reszty sera i dokładnie i energicznie mieszamy, aby nie wytworzyły się żelatynowe grudki

MamaOskarka
Śmietankowiec z sezamem 249

jest ze słodzonym mlekiem skondensowanym i lekko usztywniona żelatyną. Smak galaretki i użyte owoce zależą od upodobań. Ja wybrałam galaretkę z owoców leśnych, która bardzo pasuje do malin i borówek. Składniki na blachę 25x35 cm: Biszkopt: 6 jaj 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Warstwy śmietankowe (składniki na obie(...)octem do uzyskania gładkiej gęstej masy. Do żółtek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do gładkiej masy żółtkowej dodajemy na początek 2 łyżki ubitych białek i rozluźniamy ciasto delikatnie mieszając łyżką. Następnie dodajemy resztę ubitych białek i delikatnie mieszamy całość. Biszkopt wylewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 20 minut (grzałka

Trzeci talerz
Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami 124

Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania!       Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 125g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 125g serka mascarpone ok 350g owoców (u mnie truskawki, borówki i brzoskwinie z puszki) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżka oleju do wysmarowania blachy       *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna

Blog z Apetytem
Tort fistaszkowo-czekoladowy 127

wystawała ponad ciasto. Następnie na wierzch tortu wylać odpowiednią ilość musu czekoladowego i delikatnie rozprowadzić, uważając na połączenie z mają fistaszkową. Bardzo ważna jest taka kolejność wykańczania tortu. Mus jest dużo rzadszy od masy fistaszkowej dlatego najpierw lepiej zrobić boki a na końcu wierzch tortu. Zrobić dekorację: można np. udekorować tort resztkami masy fistaszkowej, owocami (kiwi, borówki, truskawki - im bardziej

Ze smakiem bez glutenu
SERNICZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 137

Jako, że pogoda wróciła taka , jaka powinna być w sierpniu podrzucam Wam pomysł na słodkie małe co nie co i zmykam korzystać ze słoneczka ;) Serniczki dzięki

Z Majeczką w kuchni
Deser truskawkowy z ricottą 163

desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty, ale jakże smaczny i apetycznie wyglądający deser truskawkowy z ricottą Składniki: 100 g ricotty 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki truskawek 1-1 1/2 łyżki cukru * kilka borówek 1/2 łyżeczki żelatyny

Słodkie okruszki
rolada bezowa z owocami 131

schłodzone białka 200 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu krem 500 ml śmietanki  2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki soku malinowego lub wiśniowego 250 g borówek i malin Przygotowanie: w misce ubić białka na sztywną pianę  ubijając nadal dodawać po łyżce cukru pod koniec ubijania (gdy zabraknie cukru ;) ) dodać mąkę kukurydzianą i ocet masę przełożyć(...)rozpuścić w nim żelatynę - pozostawić do przestudzenia zimną kremówkę ubić na sztywno, na końcu dodać rozpuszczoną w soku żelatynę masę śmietanową rozsmarować na bezie  posypać owocami  ciasto zrolować i odstawić na min godzinę do lodówki Smacznego

Gotowanie z pasją
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 201

blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue(...)Chia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds owsianka no.23 autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen owsianka no.25 autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen kokosowa ryżanka z borówkami autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen owsianka no.24. pawlikowska autorka: justa_kitchen | blog: justa kitchen Pomarańczowa owsianka autorka: Pattka89 | blog: Pasja Patki Sernik light - na przekór karnawałowi... autorka: Szczypta Słodyczy

Chocolate Stop Tempting
DUTCH BABY Z OWOCAMI - PIECZONY NALEŚNIK 156

ciasto parzone, pełne owoców - dla mnie rewelacja! I tym razem w ramach testu piekłam go w piekarniku firmy Electrolux 💚 Myślę, że taka propozycja słodkiego śniadania przypadnie Wam do gustu! SKŁADNIKI (najlepiej w temperaturze pokojowej) 2 jajka  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli masło klarowane ulubione owoce (np. maliny, borówki

Słodko-Słony Świat Ilony
OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ 131

borówki, maliny, truskawki, gruszki czy brzoskwinie, więc z pewnością każdy znajdzie jakiś owoc dla siebie. Pizza nie jest słodka, więc spokojnie mogą sięgnąć po nią osoby na diecie lub dbające o linię. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci, ale i nie tylko 😉  Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z kaczką i pianką borówkową 181

Witajcie! dziś sałatkowe szaleństwo :) Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką

Kuchnia PROzdrowotna
PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE 305

borówkami i jeżynami. Idealne śniadanie! PRZEPIS NA NALEŚNIKI FRANCUSKIE  SKŁADNIKI: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo

SMYKWKUCHNI
Ciasto z kisielową pianką – biedronka 242

podzielne;) Osobiście ciasto źle mi się w tej formie kroiło i następnym razem z pewnością nie bawiłabym się z nim w ten sposób. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Kisielowa pianka: 2 op. kisielu truskawkowego 3 op. galaretki truskawkowej 500 ml śmietany 36% borówki Białka ubijamy

Smaki Na Talerzu
PTASIE MLECZKO 107

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek

Kuchnia w opałach
Jagodzianki 122

borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.Wykonanie; Przygotować rozczyn z 1 szkl ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić  do wyrośnięcia

Anioły w kuchni