Uwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki(...)jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby
CiastkozercyPiec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem(...)śmietany dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać. Mikser ustawić na max obroty ciurkiem wlewać rozpuszczoną żelatynę. Frużelina z owoców lata: 250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp. 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
moj przepis nataką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego(...)dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło. 3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny
Fitsweet.meDesery czekoladowe to zdecydowanie jedna z moich ulubionych form deseru. Fondant czekoladowe, Lava cake czy po prostu ciastko czekoladowe z rozlewającą się płynną czekoladą z dodatkiem
I LOVE LIFEtaką pyszną bułeczkę jaką jadł w przedszkolu. Tym razem zrobiłam… był zachwycony i oczywiście wybrał wersję maczaną w domowym dżemie truskawkowym, mi najbardziej smakowały te z serkiem i borówkami. Jakie to dziwne, że zrobiłam je dopiero teraz… Koniecznie spróbujcie… Składniki (6 bułeczek): Pampuchy: 2 szklanki (280 g) mąki + 1 łyżka do podsypania 1/2 szklanki (125 ml) ciepłego(...)dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło. 3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę
Fitsweet.meDelikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0
Bajeczna Kuchniazamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniapół torebki cukru wanilinowego1/3 lub 1/4 szklanki oleju1 jajkopół szklanki jagód (u mnie mrożone)szczypta soliSposób przygotowania:1. Przygotowujemy dwie miski, w jednej mieszamy ze sobą składniki suche (mąkę, só, cukier, proszek(...)pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajka).2. Składniki suche i mokre mieszamy razem łyżką, dodajemy jagody, jeszcze raz mieszamy.3. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki na wysokość 2/3 foremki.4. Pieczemy w 200 st. C przez 20-25 minut.Smacznego
Kuchnia domowa AniPieczenie jagodowego crème brûlée wiązało się z koniecznością wykorzystania pozostałych po nim kilku białek. Dlaczego zatem nie upiec kolejnej słodkości na bazie jagód? 😉 Sezon na te
Weekendy w domu i ogrodzieW weekend zawsze jest chęć na coś słodkiego, nie zawsze jednak mamy czas by coś przygotować, czasem też się po prostu nie chce :) Aby temu zaradzić
Z Majeczką w kuchniWydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety
Ola la LCHFDelikatny torcik bezowy z kremem kawowym na bazie serka mascarpone z owocami leśnymi. Idealny na lato, elegancki i przepyszny. Inspiracja z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: beza
Kuchnia bezglutenowaKochani w tą beznadziejną, typowo jesienną pogodę podrzucam Wam fajny pomysł na trochę lata w Waszych serduchach. Mnie osobiście taka zimnica za oknem zniechęca do wszystkiego
Niezły MłynekUpały,upały....pogoda nie sprzyja by piec jakieś super ciasta.Postanowiłam więc zrobić śmietanowca,który z dodatkiem owoców i galaretek jest wyśmienitym deserem na taką
Niespełnione zdolności kulinarnelodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać(...)zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka, bo akurat miałam na ogródku
Passions hobbies lifeitdIle regionów tyle nazw!U mnie od zawsze mówiło się na nie paruchy i za czasów dziecieństwa przyrządzała je Babcia.Przeważnie na słodko … z koktajlem … z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!Nic nie dorówna tym babcinym , ale moje wyszły równie niezłe!Tym razem w wersji na ostro … z gulaszem. Składniki(...)minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy – tym razem
Ostra na Słodko