mąki tortowej 50 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 330 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu mieszane owoce leśne: jagody, borówki, maliny, jeżyny WYKONANIE Owoce umyć i osuszyć na sitku. Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać miodu i dobrze wymieszać. Płatki migdałowe zmielić na mąkę. Włączyć gofrownicę na pełną(...)zmiksować. Następnie wsypywać stopniowo składniki sypkie nadal miksując. Białka ubić ze szczyptą soli, po czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie
Passions hobbies lifePlacuszki na pewno lubią i dzieci i dorośli. Moje uwielbiają, ostatnio na śniadanie sobie zażyczyli kakaowe. Zrobiłam z dodatkiem maślanki, wyszły delikatne i smaczne. Dzieciaki zjadły z jogurtem i borówkami. Polecam, na pewno wszystkim posmakują :-) Miłego piątku :-) Składniki: 400 g maślanki 2 jajka 3 łyżki miodu 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)miód oraz maślankę, miksujemy żeby składniki się połączyły. 2. Mąkę razem z proszkiem, sodą i kakao przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia się składników. Jak by ciasto było bardzo rzadkie, to możemy dodać ciut mąki, ale nie dużo, bo ciasto ma być lejące. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, łyżką nabieramy porcje ciasta i na patelni
kruche babeczkidzisiejszym poście przepis na niezwykle pyszne ciasto - chrupiąca beza z delikatną pianką w środku, a na wierzchu ubita śmietana z serkiem mascarpone, a do tego owoce! Zapraszam ! Moja rada dotycząca bezy: Bezę można upiec na 1-2 dni wcześniej. Natomiast śmietaną i owoce ubijamy przed podaniem, inaczej beza będzie cała mokra w środku i nie będzie chrupiąca. Składniki: BEZA(...)drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny MASA: 250 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru waniliowego DODATKOWO: owoce na wierzch (użyłam borówki, oraz czerwone i czarne porzeczki) Przygotowanie: BEZA: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 120 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Na blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rysujemy okrąg o średnicy
Gotuj z MąkąYogurt Cake, without baking SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 0,5l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny (48g) owoce (np. truskawki, borówki, winogrono) 3 galaretki 1/4 szklanki cukru (50g) INGREDIENTS: 2 servings 1 pack sponge biscuits 0.5 l natural yoghurt 6 teaspoons granulated gelatin (48g) fruits (eg. strawberries, blueberries, grapes) 3 jellies 1/4 cup sugar (50g) PRZYGOTOWANIE Galaretki przygotuj według przepisu(...)Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła) (3). Wlej jogurt do miski, ubijaj go mikserem, a następnie dodaj cukier. Cały czas miksując
Better Life By Auntie Juskładniki na ciasto: 250 g herbatników czekoladowych 80 g masła 70 g czekolady gorzkiej wykonanie: Ciasteczka kruszymy przy pomocy blendera lub wkładamy do woreczka i rozmiażdżamy wałkiem, przekładamy do miski. Masło z czekoladą roztapiamy, wlewamy do pokruszonych herbatników i mieszamy. Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez(...)następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu
Domowy Smak Jedzeniaupały dają się we znaki, a chęć na coś słodkiego Was nie opuszcza, nic straconego – przygotujcie ciasto bez pieczenia. Na przykład taki grysikowy torcik z truskawkami. Krem jest delikatny, spodoba się wszystkim fanom mas na bazie kaszy manny. Niewtajemniczeni zaś, być może do końca nie połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna(...)ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive 100 g masła, roztopionego 600 ml mleka 8 łyżek kaszy manny 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 1 op. galaretki truskawkowej Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym wykładamy
Smaki Na Talerzuokazję i dla każdego. Składniki -5 jajek -pół kostki margaryny Palma- roztop ją! -półtorej szklanki mąki -szklanka cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -cukeir puder do posypania -mrożone truskawki i borówki Składniki na kruszonkę -80 g masła -100 g cukru -120 g mąki Ja zużyłam połowę kruszonki, druga połowę, zamroziłam. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 195 stopni(...)poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka
Z Kuchni Do KuchniDelikatny i kremowy sernik na zimno na bezglutenowych biszkoptach Nutri Free. Lekki, mocno owocowy i naprawdę bardzo smaczny. Najbardziej zasmakował dzieciom. Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 700
Kuchnia bezglutenowaciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder, sok z cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej
Pan i Pani Smith w kuchniSernik na zimno to chyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO(...)opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE: około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo aż się cała masa rozpuści. Płyn przestudź aż będzie
SMYKWKUCHNIPyszne, lekkie i puszyste ciasto owsiane, słodzone syropem daktylowym i suszonymi owocami. Delikatne i mięciutkie dzięki dodatkowi Muszynianki, poza tym bardzo proste do przygotowania, więc jeszcze zdążysz zaskoczyć swoją połówkę w Walentynki :) Składniki (na formę o wym. 21x21 cm): 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)szklanki wody gazowanej (użyłam Muszynianki niskonasyconej) 1/3 szklanki syropu daktylowego 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego po garstce rodzynek i pokrojonych suszonych daktyli 150 g borówek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 ° C . W malakserze lub blenderze zmiel płatki owsiane. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche, następnie dodaj składniki mokre, wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej
Domowa Cookierenka Agitarta to połączenie sernika i kruchego ciasta z owocami. Nie wyobrażam sobie lata bez choćby jednego takiego wypieku. Delikatna masa serowa i chrupka kruszonka współgrają razem idealnie. Nie trzeba specjalnej okazji, żeby ją upiec- zróbcie ją więc już dziś. *foremka 26 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki(...)masę serową: 300 g sera z wiaderka 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju szczypta soli skórka z połowy cytryny łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: świeże owoce: brzoskwinie, maliny, borówki cukier puder masło do wysmarowania foremki Foremkę do tarty wysmarować masłem. Składniki kruszonki wyrobić palcami w misce (ale nie zagniatać, ma być sypka). Podzielić na dwie nierówne części. Większą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozumiem). Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki(...)cukier. Przesiej do tej masy mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa. Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż
greenscarfSzybka i pyszna tarta na zimno. Można ją udekorować dowolnymi, kolorowymi, sezonowymi owocami, dzięki czemu wygląda baaardzo apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. Na letni weekendowy
Simply Foodkochani dziś przychodzę do Was z moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie. polecam gorąco :-) SKŁADNIKI -3 szklanki mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru(...)będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto, jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na 15 minut. Następnie urywamy kawałek ciasta, wałkujemy na cienki, okrągły placek, kroimy na trójkąty. Na podstawę trójkąta dajemy nadzienie, ja robiłam tym razem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku