garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować(...)masą wstawiamy do wrzącej już wody, więc podczas przygotowywania masy, garnek z wodą powinien być gotowy. Do wystudzonej masy dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać - można użyć miksera. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy i mieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na początku masa będzie dość zbita i trochę trudno będzie ją wymieszać z pianą, ale po kilku łyżkach
Codzienna kuchnia niecodziennapolecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń(...)syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: owoce do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno po jednym
Czary - gary w kuchniUwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany cukier puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie(...)gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z mąką, proszkiem do pieczenia. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika
Tradycyjna KuchniaPrzygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. Do misy miksera wbić białka (żółtka odłożyć) i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo do ubitej piany, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i naprawdę sztywna(...)składniki i wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka
W mojej kuchniwydaniu. Spróbujcie koniecznie. Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut(...)cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko
Cynamonowe szczęścieskładników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku :)) , Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych(...)octu na 500ml wody), łyżka z dziurami, woda – im więcej tym lepiej Wykonanie Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, ,aż woda nie będzie kipieć i dodać ocet. Dzięki octowi białko szybciej się zetnie. Rozbić jajko do małej miseczki. Zamieszać wodę, aby utworzyć wir. Następnie szybkim ruchem wylać jajko na środek wytworzonego wiru. Jeśli wir był wystarczająco silny, jajko uformuje
w mojej kuchniBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza
Kuchcik gotujeKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdroweKarmelowa pianka na kakaowym biszkopcie znaleziona u Eweliny z Anyżkowa . Gorąco polecam! Składniki (na formę 24x29 cm): Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 1/3 szklanki mąki
Moja Galeria SmakuWszędzie królują pierniczki, więc postanowiłam na przekór wszystkich podzielić się dziś z Wami przepisem na piankę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności
Cynamonowe szczęścieWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem(...)minuty na bok. Po tym czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło
Made By Mom And SonNajlepsze ucierane ciasto z czekoladą, Nutellą i jabłkami. Pyszne, słodkie i kaloryczne ;-) Składniki: - 450 g mąki pszennej - 250 g masła - 150 g Nutelli - 150 g cukru pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami(...)ciągle ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Mieszamy razem z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masę wylewamy do formy, układamy cieniutkie plasterki z jabłek. Pieczemy godzinę w nagrzanym piecu
SMYKWKUCHNIProzdrowotna, intensywna w smaku i chrupiąca! Taka jest dzisiejsza sałatka! Jak zawsze szybka do zrobienia i z ciekawymi połączeniami. Roszponka lekko uspokaja układ nerwowy, zawiera ogromne
Kuchnia PROzdrowotnakońcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy, aby w trakcie wałkowania nie popękało. Rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką, a następnie wycinamy za pomocą okrągłych foremek lub dużej szklanki koła, którymi wykładamy formę na tartaletki.Formę wstawiamy(...)żółtka dodajemy ekstrakt waniliowy i cukier - miksujemy do momentu podwojenia objętości.Składnika:3 białka180 g cukru pudru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki mielonego cynamonuSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Następnie mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i cynamonem łączymy i stopniowo dodajemy
Słodkie Przyjemnościpieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut - po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta - możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste - pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy piekarnik jest(...)bułka nam przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej chlebka ze środka - tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy Smacznego zajadania naczynia
Basia w kuchniOto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc
Wypisz WymalujBabka z nutellą i orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie(...)dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min. Polewa: Czekoladę roztopić
Wypieki UliDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego
Kulinarne przygody GatityDrugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie
Blondynka Gotujejabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film :) SKŁADNIKI *proporcje są na dużą(...)masła Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty) Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumieszkaniu :) 6. Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Podjęłabym się raczej każdego, natomiast po jego zrobieniu nie wiem, czy wykonałabym go po raz drugi. Tak miałam z ciastem francuskim - raz zrobiłam i chyba drugi raz już nie zrobię 7. Ulubiony przepis to..? Szarlotka, która zawsze mi wychodzi! :] 8. Kuchnia jakiego państwa najbardziej Cię kręci? Pierwsza myśl to Francja(...)nazwy Parku, przy którym mieszkam: Szczęśliwicki :) 4. Twój ulubiony smak? Słodko-kwaśny 5. Jaki zapach najbardziej lubisz? Wanilii 6. Czym jest Twój największy kulinarny sukces? Ubite białka, które nie spadają na głowę:) 7. Co lubisz robić w wolnych chwilach? poza gotowaniem:) - czytać książki 8. Czego nigdy w życiu nie zjesz? Krwistego mięsa - co jest raczej dosyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)zawierają tylko naturalne składniki, a czasem nawet jeden :) - składają się z naturalnych, niemodyfikowanych genetycznie składników, - przygotowywane są ze zbóż z pełnego przemiału, - są bogate witaminy, składniki mineralne i pełnowartościowe białko Kaszki świetnie nadają się do przygotowywania bezmlecznych (jak i z dodatkiem mleka) dań dla dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne
Poranek na słodkoBrawo za świetną lemoniadę gruszkową z szałwią. Była przepyszna ! Zamówiłam pizzę Pancetta e uovo (pomidory san marzano, mozzarella di bufala, pancetta, jajko). Pizza naprawdę pyszna ale minus za jajko. Białko niestety nie ścięło się. Jedynie warstwa na wierzchu. A szkoda ! Dam Serio jeszcze jedną szansę i następnym razem wybiorę się na ręcznie robione makarony. Mikroklimat Przyznam się odrazu(...)się w Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania
Moja pasja smakuPrzedstawiam dziś letnie ciasto jagodowo- morelowe, które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom jagód ! Składniki: 5 jajek 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oraz: szklanka kremówki 30 proc. 40 dag serka waniliowego 4 łyżeczki żelatyny 1 galaretka morelowa 1 galaretka jagodowa(...)pokrojonych połówek moreli z puszki 30 dag jagód pół szklanki dżemu morelowego 8 łyżek wiórków kokosowych Sposób wykonania: Brytfankę wykładamy pergaminem. Białka ubijamy z cukrami. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem. Pieczemy 40 min w 180 st. Wyjmujemy i ostudzamy. Przekrawamy na 3 placki. Kremówkę ubijamy, mieszamy z serkiem i żelatyną rozpuszczoną w 50 ml wrzątku. Galaretki przygotowujemy, biorąc
Podróż w kulinariałyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant(...)cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na gorący podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160st C. Pieczemy
Kuchnia w czekoladziemojego męża, ja jestem po operacji żołądka i mam dietę wysoko białkową i małokaryczną a mój mąż podjął się wyzwania schudnięcia na lato, w tym serniku jest i białko z sera twarogowego i w sumie mało kalorii, więc dla mnie i męża taki deser jest smacznie słodkawym uzupełnieniem chęci na słodkie, również smakuje tak pysznie, że w trakcie jedzenia(...)smak przypomina nam lato .... i już robi się weselej i optymistyczniej widzi się świat za oknem........dziękuję Delecto że mam przyjemność wypróbować te pyszne dodatki do wypieków ciast, deserów różnych
W Mojej Kuchni Lubięwyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺ Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem(...)żółtka jaj, i dokładnie mieszamy aż masa ładnie się połączy. Będzie ona dosyć gęsta – i dobrze, taka właśnie ma być na tym etapie ;) Gdy masa jest połączona białka jaj ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do gęstej masy babeczkowej i delikatnie mieszamy, żeby pianka z białek za bardzo
Jak gotować i nie zwariowaćchłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. W wersji tradycyjnej po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na w stosunku 1:3 i z 1/3 robimy paski na wierzch. Ja całość ciasta rozwałkowałam i podpiekłam w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru. Masa serowa: 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie (ja używam siedleckiego w "kiełbaskach") 8 jajek(...)rodzynek Ucieramy masło z cukrami, do uzyskania gładkiej puszystej masy. Następnie dalej ucierając dodajemy na zmianę po jednym żółtku i ser i ucieramy aż masa będzie jednolita. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Dodajemy rodzynki (dobrze jest je wcześniej namoczyć we wrzątku) i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy
Cynamonowe szczęścieCiasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki(...)galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35
Na Ciasteczkowych Papierachpropozycja wspaniałej, orzeźwiającej, co ważne - nie pieczonej wersji ciasta - lekkiej leguminy, efektownej i przepysznej ze wszelkimi owocami jakie akurat posiadamy, prostota wykonania i czarujący wygląd niech będzie zachętą do jej wykonania! Składanki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżki żelatyny 1 cukier wanilinowy 1 galaretka (o dowolnym smaku) 1 paczka herbatników pełnoziarnistych 1 łyżka(...)masła owoce sezonowe Wykonanie: Mleko gotujemy, wsypujemy żelatynę, roztrzepujemy trzepaczką, odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, odstawiamy do stężenia. Jajka sparzyć w gorącej wodzie, oddzielamy białka od żółtek. Herbatniki rozkruszamy na drobniutkie kawałki, dodajemy masło, łączymy dokładnie ze sobą, następnie wykładamy na dno tortownicy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodając
kgwjanczewoPrzed wczoraj dostałem zamówienie na ciasto. Pomyślałem sobie, że skoro mamy sezon na truskawki, to będzie kołacz z truskawkami. Prosty w przygotowaniu i smaczny. Zostawiłem niestety moją blaszkę do pieczenia u znajomych i byłem zmuszony do przygotowania go w tortownicy. Wyrósł wysoki, troszkę za wysoki...ale równie smaczny. Czego potrzeba? -5 jaj; oddzielamy jajka i żółtka -2 i 1/3 tradycyjnej(...)szklanki mąki pszennej TYP450 -2 łyżeczki proszku do pieczenia -170 gram masła -1/3 szklanki mleka -cukier puder 140 gram -cukier trzcinowy 1/3 szklanki Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysto, dodajemy powoli żółtka cały czas miksując. Mleko z masłem i cukrem trzcinowym topimy i odstawiamy do wystudzenia dodajemy ubijając delikatnie
BaRepasmąki - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru 1. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 400 ml wody. 2. Pieczemy biszkopt. Najpierw ubijamy białka, następnie pozostałe składniki i łączymy je razem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopniach ok. 25 minut. Po upieczeniu leciutko uchylamy drzwiczki(...)słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem itp. Kostki galaretki układamy na cieście, a na koniec dodajemy tężejącą masę mlekową. I wstawiamy do lodówki
Zdrowie na języku :PPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2(...)łyżeczki sody1/2 łyżki kakaogarść orzechów włoskich Dodatkowo:powidła śliwkowe100 g czekolady mlecznej100 g kremówki1/2 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką.Dajemy śmietanę
Moje pyszne gotowanieKto powiedział, że dzień zawsze trzeba rozpoczynać tradycyjnie- od kanapek czy też omleta? Nie dajcie się monotonii! Bo przecież równie dobry pomysł na śniadanie to... muffinki
peanutbuttermonsterkiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy od żółtek. W misie malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie
Smaczne Zdrowelukier kolorowa posypka do ciast barwniki do lukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić(...)Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka
Mia Cucina Sofieta