nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką(...)wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty aż białka będą gęste i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypać mak i wlać ekstrakt migdałowy. Zmiksować krótko na minimalnych obrotach miksera
wcinaj toSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzenieJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaPrzepis mamy, który lekko zmodyfikowałam, a w nim duuużo kokosu :) Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik
Na Ciasteczkowych PapierachWitajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a
Cynamonowe szczęścieŚwięta coraz bliżej, a mnie ostatnio naszedł piernikowy szał. Nie dość, że prawie wszystkie pierniki już zjadłam i musiałam dorabiać drugą turę :D To mam ochotę
Niezły MłynekSkładniki: 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 4 jajka, 1 margaryna, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Aga w kuchniMurzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek(...)niewielkim garnku na ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Nie zagotowujemy. Zostawiamy, aby masa przestygła. Śliwki kroimy w paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę kakaową. Szklankę masy zostawiamy na polewę. Mieszamy , dodajemy śliwki
W kuchennym oknie Ewynaczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania GotowaniaGofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka(...)pieczenia. Wbijamy żółtko, dodajemy mleko i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładka masa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Razem z płatkami migdałowymi dodajemy do masy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy
My Chcemy JeśćJest tak gorąco, że zmieniłam zdanie i zamiast pysznościami na grilla częstuję Was letnim, orzeźwiającym ciastem o niebanalnej nazwie. W sumie najpierw była ona, a dopiero później ciasto :) Zapraszam Was na romans czerwonej porzeczki z leśną borówką. Skusicie się? Składniki: Na blaszkę kwadratową o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki(...)borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą
Kuchnia w czekoladzieSernik chałwowo-kakaowy to sernik ideał - nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze wygląda efektownie. Jest to sernik ciężki, mazisty, pieczony z parą wodną. Nie ubijamy do niego białek, więc jakoś specjalnie nie rośnie, ani nie opada. Smakowo łączy w sobie dwa lubiane przeze mnie (i zapewne przez wiele/wielu z Was) elementy: chałwę i kakao. I od razu(...)twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy). Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik chałwowo-kakaowy Składniki: ciasto kruche 130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka kakao szczypta soli masa serowa 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej
Smakołyki Berenikiupieczeniu i wyjęciu z pieca jest on rzucany na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura :) Biszkoptu rzucanego używam głównie do tortów, ale świetnie się sprawdzi w innych ciastach. Biszkopt z tego przepisu kroję najczęściej na 3 części, ale możecie go również przekroić na pół. Polecam! Składniki biszkoptu: 7 jaj (używam rozmiaru L) 200 g cukru 160 g mąki(...)pieczenia. Boków niczym nie smarować (po upieczeniu będziemy biszkopt odkrajać nożem dookoła formy) . Do miski przesiać mąkę pszenną wraz mąką ziemniaczaną . Wymieszać. Ostawić. Bardzo uważnie oddzielić żółtka od białek (tak, aby do białek nie dostała się odrobina żółtka). Żółtka rozbełtać widelcem. Odstawić. Oddzielone białka ubijać mikserem na średnich obrotach do momentu
Moja DelicjaCiasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny. Polecam również: Ciasteczka marchewkowe
Tradycyjna Kuchniapodyplomówce. Dlatego teraz szybko dodaję przepis i biorę się za szykowanie wałówki na jutro, a potem ćwiczenia, bo w tym też mam zaległości! Składniki (około 2 porcji): spód: jajko białko z jajka 2 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego warstwa szpinakowa(...)dusimy na małym ogniu, aż się rozmrozi, a woda wyparuje w tym czasie mieszamy wszystkie składniki na spód i odstawiamy na około 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość