niezliczone wersje tego ciasta, oryginalna jest podobno z programu "Dwóch łakomych Włochów". Jednak ja zmuszona do pewnych ograniczeń zmodyfikowałam je nieco i wyszło mi z tego Pomarańczowe Ciasto Ryżowe 500 ml mleka 125 g ryżu 1 szklanka soku z pomarańczy 2-3 łyżki czystej 50 g cukru 2 jajka 1 łyżka wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie(...)ryż przełożyłam do miseczki i delikatnie wlałam sok z pomarańczy zmieszany z czystą... i mam likier ;). Zostawiłam na 30 min. do wystudzenia. W międzyczasie przygotowałam sobie pianę z białek, a żółtka ubiłam z cukrem i wiórkami, starłam skórkę pomarańczy. Do wystudzonego ryżu dodałam masę żółtkową, a na końcu delikatnie pianę z białek. Wymieszałam, przelałam do tortownicy
bastalenaMurzynek to jedno z moich ulubionych ciast! Niesamowicie łatwe i szybkie do zrobienia, a do tego przepyszne! Ciasto jest idealnie wilgotne, a zarazem delikatne i lekkie. Świetnie smakuje oblany czekoladą i udekorowany truskawkami albo też obsypany cukrem pudrem. Idealny do popołudniowej kawki! U mnie w pracy się nim zachwycali, a jak będzie u Was? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 23 cm ) * masło(...)uzyskania gładkiej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę, resztę delikatnie chłodzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę – dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkokolejny przepis na bułki , bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion. Używacie śruty czyli łamanej pszenicy lub żyta do wypieków ? Ja, często.Bułki ze śrutą zawierają dużo białka i błonnika. Idealne na kanapki, do hamburgerów… Pyszne domowe bułki zawsze mile widziane. Puszyste i dobrze wypieczone z chrupiącą skórką. Bułki ze śrutą Składniki: na 14 bułek(...)dodaj pozostałą wodę, melasę i oliwę. Zamieszaj jeśli temperatura nie przekracza 37ºC dodaj drożdże i mieszaj do ich rozpuszczenia. Do misy robota wsyp obie mąki i dodaj rozczyn. Zarób ciasto po czym dodaj sól i dalej zarabiaj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia ale też klejące. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut
codojedzeniaDelikatny i smaczny torcik z masą śmietanową, serkiem mascarpone z białą czekoladą. Torcik zrobiłam dla męża na urodziny. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki maki pszennej 0
Bajeczna KuchniaSkładniki jabłka, 8 średnich szt cukier, 1 szkl mąka pszenna, 1 szkl jajka, 4 szt olej, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
Gotowanie moimi oczamiCiasto wymyślone przeze mnie specjalnie dla siostry. Jest delikatne, nie za słodkie i orzeźwiające. Kolory idealnie do siebie pasują. Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych(...)wody, 2 łyżki wiórków kokosowych, Wierzch: 150 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 1 galaretka pomarańczowa. Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej. Na koniec łyżka wymieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wlać masę
VioletoweKucharzeniepołową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy bardzo delikatnie i powoli, szybkie mieszanie bądź ubijanie odbierze sufletowi puszystość. Formy do sufletu smarujemy masłem i obsypujemy mąką (można cukrem pudrem, ale należy wziąć(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuUwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu
Smakowy RajEksperymentalny przekładaniec, który okazał się być moim małym sukcesem. Biszkopt, konfitura jagodowa, krem, konfitura,biszkopt, a na wierzchu krem z bitej śmietany. Pycha! ;) Składniki (na ok
Kuchnia Elliepomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy(...)przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy z mlekiem i mąką – miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i partiami, delikatnie
mojewypiekiinietylkoPrzepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ . Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do
Walijskie PichcenieZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIZawsze wychodzi. Nigdy nie opada. Nie trzeba nim rzucać, przyznam się - nigdy nie rzucałam swoimi biszkoptami, które nigdy mi nie opadają. Polecam! Biszkopt: 6 jajek 1
Blondynka GotujeKażdy może dobrze wyglądać... ale nie każdy chce? Uważamy, że to ciężka sprawa. Wcale nie. Kilka łatwych trików oraz zmian nawyków żywieniowych pozwoli nam lepiej traktować
fitolarun.blogspot.com