ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:744/932)

Pomarańczowe brownie 97

Wszystkim Babciom i Dziadkom chciałam życzyć przede wszystkim zdrówka i dużo uśmiechu każdego dnia. A dla osłody podrzucam czekoladowe brownie :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - skórka

Zainspirowana w kuchni
Kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką 252

wiedzieliście, że… ? Pistacje, zwane też zielonymi migdałami, jako jedyne orzechy zawierają luteinę i zeaksantynę . Ponadto ze wszystkich orzechów to właśnie pistacje zawierają najwięcej potasu . Są też doskonałym źródłem białka, błonnika czy witamin z grupy B . Przepis na kruche babeczki z kremem toffi i pistacjową posypką Składniki: Na kruche babeczki: 150 g mąki pszennej 100 g masła(...)wersja z solą morską kilka pistacji Pakman Przygotowanie: Jak przygotować kruche babeczki? Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Szybko zagniatamy składniki, robimy z ciasta kulę, owijamy w folię i schładzamy 30 minut w zamrażalniku lub 1 godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wycinamy kółkami ciut większe od średnicy naszych

Słodkie okruszki
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 226

     Lubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia

W kuchni Karmel-itki
Żytnie ciasto czekoladowe z buraczkami 165

Składniki: (tortownica o średnicy 23 cm) 3 buraczki, starte na tarce o dużych oczkach 0,5 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mąki żytniej 2 czubate

KreatywnePiny
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 262

wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc(...)jest lukier królewski! Co to takiego? To najlepszy z możliwych lukrów, wręcz stworzony do dekorowania pierników i tworzenia na nich przecudnych wzorów. Składa się z cukru pudru i białka z kurzego jaja, opcjonalnie z kilku kropli soku z cytryny. Dla osób, które boją się surowych jajek, spokojnie można zastąpić go albuminą, czyli suszonymi , sproszkowanymi białkami. Pierniki

DefinicjaSmaku
Piegusek 158

Piegusek Składniki: (na spora tortownicę) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka maku - 1,25 szklanki cukru  - 4 jajka - kostka margaryny lub masła  - 1 szklanka

Gotuj Z Muzyką
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 171

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki

Oryginalny smak
waniliowo-cytrynowy sernik z dynią w galaretce... 172

Składniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1

W Mojej Kuchni Lubię
Czekolada z orzechami laskowymi, bez cukru, Magnetic - Biedronka 54

białko – 10g, sól – 0,37g Deserowa – 100g/ 536 kcal, tłuszcz – 45g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 23g, węglowodany – 26g w tym cukry – 1,3g, błonnik – 12g, białko – 9,7g, sól – 0,04g Biała – 100g/ 534 kcal, tłuszcz – 39g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 19g, węglowodany – 43g w tym cukry – 19g, błonnik – 2,0g, białko – 11g, sól(...)chrupiące i bardzo dobrej jakości. Ocena: Przyznamy się, że kiedy tylko te czekolady pojawiają się w Biedronce to zawsze kupujemy kilka sztuk aby mieć gotowe tabliczki na polewę do ciast. Do zjedzenia solo do kawki chętnie otwieramy deserową ale mleczna czy biała u nas ma zastosowanie głównie jako dodatek do ciast i deserów bez cukru, które często robimy. Skala: deserowa

Candy Pandas
Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą 177

Decorada (Delecta) dodatkowo: cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mak i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)połączenia składników. Ostudzony biszkopt rozciągnąć, posmarować marmoladą, następnie cienką warstwą śmietany i ponownie zawinąć. Zawiniętą roladę posmarować pozostałą śmietaną dodając jej najwięcej na samej górze. Na koniec całość ciasta posypać różowymi kulkami zbożowymi Decorada

Passions hobbies life
Hawanka wg Aleex 129

naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować, aż do rozpuszczenia się kryształków. 2. Dodać do ubitej piany żółtka i zmiksować. 3. Na masę jajeczną

W mojej kuchni
SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver. Super recenzja + konkurs 148

Co jeść, by czuć się dobrze - to główne motto nowej książki Jamiego Olivera "SUPERFOOD NA CO DZIEŃ". To jest już 17 książka Jamiego, każda jest świetna

Niezły Młynek
Co warto wiedzieć o żywności bezglutenowej? 85

pojęciem żywności bezglutenowej. Ta kategoria produktów obejmuje wszystkie produkty żywnościowe, które są pozbawione glutenu. Należą do nich zarówno “zwykłe” produkty, które same w sobie są pozbawione tego białka, jak i produkty, które w naturalnej postaci zawierają gluten, ale zostały wytworzone specjalnie bez dodatku tego składnika. Żywność bezglutenowa to m. in. produkty pochodzenia mlecznego – jogurty, kefiry(...)zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, powstały także produkty bezglutenowe, które normalnie zawierają gluten. Są to różnego rodzaju produkty spożywcze wytwarzane na bazie lub z dodatkiem zbóż – pieczywo, ciasta, ciastka, makarony itp. Żywność bezglutenowa jest oznaczona specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, który informuje nas, że dany produkt nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję

sierotka maRysia w kuchni
Ryżowa zapiekanka z truskawkami 346

się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki(...)wodę wlać do garnka. Wsypać ryż, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, niemalże będzie się rozpadał. Ugotowany ryż pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę

kolorowotorcikowo
Łatwa babka cytrynowa 180

Postaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy(...)Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut

Apetyczna babeczka
Słodki biszkopcik z truskawkami 162

Niestety, ochota na słodkie zazwyczaj dopada mnie właśnie wtedy kiedy w domu nic nie ma… Mało tego, brakuje składników aby wykonać najprostsze ciasto. W takich chwilach ratuje mnie ten mini, słodki biszkopcik z 1 jajka które zawsze się gdzieś znajdzie (bo już z większą ilością bywa różnie). Posypany cukrem pudrem, posypany wiórkami kokosowymi i truskawkami smakuje wybornie do kawy(...)łyżeczka masła * garść truskawek – ok 5 sztuk * wiórki kokosowe * cukier puder WYKONANIE: Truskawki kroimy na mniejsze cząstki, możemy je dosłodzić jeżeli tego wymagają Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając stopniowo w następującej kolejności: cukier, cukier z wanilią, żółtko jajka, mąka. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy masło i przelewamy masę na omlet

Mohiella
tofu-marchewkowa bułka 172

poza domem. Równało się to z robieniem obiadków na wynos. Zmęczyłam się noszeniem pudełek z lunchboxem, więc postanowiłam uprościć sobie życie. Wpadłam na pomysł wegańskiej bułki, która dostarcza mnóstwo białka, błonnika i innych niezbędnych do życia składników odżywczych. Mogłabym zacząć się rozpisywać, jak smaczna ona była, jednak brak czasu mi nie pozwala. Zostawiam was ze zdjęciem i przepisem(...)uzyskania gładkiej konsystencji do zblendowanych składników dodajemy mielony len i chia całość przekładamy na papier do pieczenia- następnie w rękach formujemy kuleczkę (najlepiej robić to przez papier do pieczenia- ciasto nie będzie kleiło się do rąk) całość pieczemy w 200 stopniach

healthy dreams
Ciasto przekładane masą budyniową 173

teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami.. Ciasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 szkl.płatków migdałowych Krem(...)razem z proszkiem do pieczenia i dodawać do margaryny , ciągle ucierając.Na koniec dodać mleko i wymieszać.Podzielić na 4 części.Każdą część [ osobno] przełożyć do tortownicy , posmarować roztrzepanym białkiem, posypać płatkami migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt malinowy 175

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)malinowy ( w proszku) 4 łyżki oleju szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 125 g. malin Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji

Domowe Torty
kajmakowiec 171

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru(...)kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki i upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z serków homogenizowanych + film 198

serowej stopniowo dodajemy ubite na sztywną pianę białka, posypujemy kaszą manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Tak postępujemy na przemian do momentu aż białka i kasza się skończą. Wszystko delikatnie mieszamy tak aby nie zniszczyć całkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej(...)kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy

Smakowite Dania
Puszysty sernik z jogurtów greckich 581

serników z tzw, grudkami to propozycja tego sernika jest w sam raz dla niego :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie :) Przepis pochodzi z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta "autorstwa Elżbiety :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki: 5 jaj 1/4 szkl. cukru pudru(...)Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do ubitej masy dodajemy olej , cukier waniliowy i po jednej łyżce jogurty cały czas mieszając Następnie wsypujemy budynie i całość mieszamy. Białka ubijamy z 1/4 szkl. cukru na sztywno. Dodajemy do masy serowej i dokładnie wszystko mieszamy. W foremce pokrytej papierem do pieczenia układamy biszkopty , posypujemy pokruszonymi ciasteczkami , tak aby pokryć

Słodkości i nie tylko
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 212

Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę).  Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik.  Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem wierzch każdego rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec(...)świetnej książki, upiekłam też serniczki, które podbiły nasze serca. Jutro (mam nadzieję, że dam radę) mam zamiar poeksperymentować, i jeśli mi się uda powiem Wam, co zrobić z białkami, które zostają od rogalików.  Plany są ambitne, mam nadzieję, że realizacja pójdzie gładko

Pożeraczka, czyli raz adobrze