Tort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone(...)szkl orzechów włoskich (drobno posiekanych ) niebieskie perełki (www.slodkiswiat.com.pl) wiórki czekoladowe mix kolorów (www.slodkiswiat.com.pl) 0,5 szkl wody (ciepłej) 1 łyżka miodu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ubić białka z odrobiną cukru i soli na pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać obie mąki i delikatnie wkręcić w masę białka. Piec 20-30 minut
CoolinarniePLprzygotować placuszki z kaszy gryczanej. W przeciwieństwie do innych kasz, gryka nie zalicza się do zbóż, a więc nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików. Posiada wartościowe białko i aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza. Jest pełna błonnika, wapnia, fosforu oraz magnezu. Zalety kaszy gryczanej można wymieniać jeszcze długo, ale skupię się teraz na placuszkach(...)ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogpieczenia Przygotowanie : Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć Wlewać po łyżce oleju i ucierać Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm. Składniki(...)paterze, nasączyłam Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam. Składniki na polewę
Proste PotrawyZapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia
Ala piecze i gotujejajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku(...)kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące
Zdrowy Styl JoannyPolecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam... Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy(...)nesca fe creme - ma delikatny smak) 25 dag masła śmietankowego Masa śmietankowa: śmietana 36% 500ml. 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny lub śmietan fix Biszkopt: Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy . Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st. Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej
Kubki smakuwprawy przed świętami Wielkiej Nocy :D. Może tak, a może nie, może po prostu lubię piec. No, nie ważne, ważne jest to że staram się ulepszać moje przepisy by ciasta były delikatne i puszyste. Udało się i sernik, który zawsze był zbity, czytaj: opadał, pięknie utrzymał się po upieczeniu, a w smaku był delikatny, lekko kremowy, lekko sypiący się. Składniki(...)dodawałam po kawałku do masy maślanej ucierając bardzo dokładnie. Nie przerywając ucierania dodałam mąkę pszenną, a następnie proszek budyniowy. Po łyżce dodaję śmietanę i miksuję przez chwilę. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą. Tortownicę o średnicy 25 cm smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą, masę serową
Ciasteczkowy PotwórCiasta na kisielu ostatnio goszczą u mnie częściej niż zwykle … Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;) Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe! Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny. Z całą pewnością zrobi furorę(...)kisiel brzoskwiniowy – 2 op * galaretka brzoskwiniowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka pomarańczowa– 2 op DODATKOWO: * brzoskwinie– ok. 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka do białek
Ostra na SłodkoSposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać(...)Biszkopciki smarujemy konfiturą wiśniową, wykładamy (najlepiej za pomocą szprycy) krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Górę ciastka dekorujemy śmietaną, kładziemy wisienkę, a całość oprószamy czekoladą. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. *należy pamiętać, że śmietanę nie można zbyt długo ubijać, ponieważ może wytworzyć się masło. Moje posty
Słodka Stronadodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe. Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek(...)kwadrans w lodówce, po czym wylepiłam suchą formę bardzo cienko. 1,2 kg sera białego (u mnie wiaderko + kostka zwykłego twarogu) 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 6 białek + pozostałe od spodu 3 budynie waniliowe 3/4 szklanki oleju 2 pełne szklanki mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii (lub kilka ziarenek ) Ser, żółtka, ekstrakt, budyń dobrze zmiksowałam. Następnie
W kuchni Karmel-itkiPodobno niewyspany człowiek ma zwiększony apetyt na słodycze. Jako młoda mama, jadłabym je na okrągło! Miałam ochotę na coś baaardzo czekoladowego – w stylu cukierków trufli
Poezja smakuDzisiaj przepis, który zrobiłam z myślą o kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka, czyli akcji zorganizowanej przez blogerki kulinarne z lubelskiej blogosfery. W każdej edycji jest jakiś produkt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚwięto Mamy wymaga wyjątkowej oprawy. Tego dnia szczególnie zadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty
Z Majeczką w kuchniPrzygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25
Pasje JolkiOd kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia... Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania włożyłam
The Sweet Damsel