Bezy.... to jedna z ukochanych słodyczy mojego syna. Dokładnie ukochanych, bo zawsze znikają w oczach. Ile nie ususzę, tyle znika. Tym razem tak sobie wymyśliłam, że
Blondynka Gotuje21 stycznia to Dzień Babci, to dzień kiedy powstał mój blog...ale dla mnie najwazniejsze święto to urodziny mojego starszego syna Krzysia.Jako ze jest wielkim fanem
Z Majeczką w kuchniDzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest
Oryginalny smakUpieczony biszkopt stygnie. Ubijam drżącymi rękami krem. Nie wiem, czy robię to dobrze, czy nie, ale działam. Nie lękam się, chcę wyjść z zaścianka strachu przed
W kuchni Karmel-itkizaczęłam karmić piersią okazało się, że moje dziecko ma lekką nietolerancję białka także musiałam ograniczyć spożywanie nabiału. Zaczęłam szukać zamienników mleka krowiego, które będą mi odpowiadały. Na pierwszy rzut poszły wiórki kokosowe z których zrobiłam mleko kokosowe, a potem migdały, z których powstało mleko migdałowe. Migdałowe podeszło mi znacznie bardziej, niż kokosowe (ale to na pewno dlatego(...)najgorszym wypadku można zamoczyć na noc płatki migdałowe zamiast całych migdałów. Na sito wyłożyć gazę i przelać mleko do dzbanka. Odcisnąć masę. Pozostałą masę można wykorzystać np. do ciasta, do naleśników. Mleko p rzechowywać do 3 dni w lodówce w szklanej butelce (najlepiej z korkiem). Wykonanie w Thermomixie: Migdały obrać ze skórki (chyba, że mamy
Mania WypiekaniaPyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNo i po świętach... Tyle, że w końcu zima sobie przypomniała, że to na nią pora, a tego akurat nie lubię :-( mam nadzieję, że do Trzech
Czary - gary w kuchniJakiś czas temu mi się poszczęściło i otrzymałam do testowania syrop VITAFIBER który występuje w składzie batoników Quest. VitaFiber™ to naturalnie słodki błonnik o
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJa zrobiłam tort składający się z dwóch różnych biszkoptów, ale można przygotować go, tylko z jedno rodzaju biszkoptu. Biszkopt makowy: 125 g maku, 4 jajka, 125
królestwo garówjuż od pół roku na te pączki czeka... Najpierw szukałam przepisu w książkach, ale wszystkie były na samych żółtkach, a ja nie mam ochoty znów walczyć z zalegającymi białkami. Sięgnęłam więc do sprawdzonego źródła, czyli Moich wypieków , i właśnie stamtąd czerpałam inspirację. Mocno jednak pozmieniałam proporcje, a poza tym nadziałam pączuszki... Czekoladą. Nie mam odpowiedniej końcówki(...)drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Kiedy zaczyn urośnie, dodać jajka, roztopione i przestudzone masło, resztę cukru i mleka oraz rum. Zagnieść gładkie ciasto - może się nieco lepić. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować z nich kulki. W środek każdej wcisnąć kawałek czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojemu portfelowi. Stwórca znowu będzie sapał i rachował... chyba, że go czymś zapchamy ;) Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę(...)faktycznie potrawę uda Wam się wykonać w jednym garnku od początku do końca. Wystarczy na "zapiekankę" wbić jajka, oprószyć pieprzem, solą i całość zapiec w 200st. do ścięcia białka. Ja tymczasem "zapiekankę" przełożyłam do dwu naczyń żaroodpornych. Na wierzch wbiłam po 2 jajka i jak wyżej napisałam, całość wylądowała w piekarniku na ok. 20min.. Gizmo
bastalenasię do nasion oleistych razem z ziarnami kakaowymi, orzechami laskowymi, orzechami ziemnymi, migdałami i sezamem. Zawierają one sporo witamin. Jadalna część orzechów włoskich zawiera 45-70% tłuszczu, 8-19% białek i 3-6% wody oraz takie minerały, jak magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź czy wapń.. Są bogate w witaminy A, B, K i E. Niedojrzałe orzechy(...)można przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki
Trzeci talerzwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Płatki jęczmienne są doskonałym źródłem wartości odżywczych dla naszego organizmu. Zawierają sporo białka, składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza) oraz witamin. Są bogate w niacynę (witamina PP), która ma duży wpływ na wygląd i stan naszej skóry, a z awarty w nich błonnik pokarmowy pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi(...)wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna
Aromatyczne PodróżePrzygotowałam ją zamiast tortu do imieninowej kawy. Jest niesamowicie delikatna i wręcz rozpływa się w ustach. Lekka słodycz śmietanki doskonale współgra z kwaskowatymi wiśniami. Roladę
Smakołyki Asi