ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:767/932)

Sernik na zimno z galaretką 121

kremowy, za sprawą dodatku masła i kremówki. Galaretka z zatopionymi apetycznie świeżymi owocami lata to sprawdzony sposób na dekorację sernika. Taki wierzch sernika to jedna z najpiękniejszych aranżacji tego ciasta, zawsze prezentuje się zjawiskowo. W sezonie zimowym możesz sięgnąć po mrożone owoce, będą z pewnością smaczniejsze od tych sklepowych, jednak w środku lata użyj koniecznie świeżych. U nas ten deser(...)słodkich malin 150 g borówek amerykańskich 300 g truskawek 1 opakowanie galaretki wiśniowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: BISZKOPT Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Starannie oddziel białka od żółtek. Na początku ubij same białka z dodatkiem soli, na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj stopniowo po łyżeczce cukru i po 1 żółtku. Do dobrze ubitego

ProstePesto.pl
Sernik z brzoskwiniami na biszkopcie 127

Kremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję. Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny(...)utrzeć z cukrem prawie do białości. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, budyń, sok z cytryny i po łyżce mielony ser. Miksować do czasu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z masą serową. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskać w nią kawałki brzoskwiń. Piec

Kuchcik gotuje
Czekoladowy torcik z czereśniami 232

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
Maślany tort czekoladowy z malinami 177

Prosty i bardzo efektowny tort, który składa się z biszkoptu czekoladowego na maśle, przełożonego świeżymi malinami- które pięknie zdobią tort i nadają świeżości- oraz przepyszną, czekoladową

Kraina Miodem Płynąca
ROLADA SZPINAKOWA Z SERKIEM 434

Jak wiecie w ostatnim czasie zaczęłam jeść zdecydowanie więcej zdrowych warzyw i urozmaicać swoją dietę nie tylko o ukochane słodkości ;) Szpinak , jarmuż , sałata , brukselka i inne

Ostra na Słodko
Świąteczny tort w gwiazdki 257

Jak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi

Mienta blog
Tang Zhong i kasza gryczana 225

gryki, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a wartością i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych. Kasza zawiera także witaminy B 1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. Jest głównym dostarczycielem krzemu, którego brak(...)przechowywałeś w lodówce - daj mu się ogrzać do tej  temperatury. Ugotuj kaszę gryczaną, ale nie do całkowitej miękkości. Kasza powinna być lekko twarda, aby potem w trakcie wyrabiania ciasta nie rozgniotła się. Wystarczy nie więcej niż 5 minut gotowania. Odstaw kaszę, aby ostygła. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj letnie mleko i wymieszaj. Przesiej mąką do dużej miski

Grahamka, weka i kajzerka
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 282

Kolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku

W mojej kuchni
Chelsea Buns 188

boku 30 cm, posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem, kandyzowaną skórką i rodzynkami. Zwinąć ciasto w rulon. Podzielić na 12 części (plastrów). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać plastry ciasta jeden przy drugim (około 1 cm odstępu). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować bułeczki masłem pozostałym z nadzienia. Piec około 20 minut(...)błonnik 1,6g 6% sód 0,013g <1 Wartość odżywcza w 100g produktu w porcji 25g produktu %GDA w porcji Wartość energetyczna 1208kJ/ 285kcal 302kJ/ 71kcal 4% Białko 2,3g 0,6g 1% Węglowodany 64,6g 16,2g 6% Cukry 64,6g 16,2g 18% Tłuszcz 0,5g 0,1g <1% Kwasy

Moje domowe kucharzenie
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 174

oraz Laury Osęki (dotycząca potrzeb psychodietetycznych osób starszych). Czego się dowiedziałam??? Przede wszystkim warto inwestować w wieprzowinę dobrej jakości.Wieprzowina powinna dojrzewać w określonych warunkach. Jest cennym źródłem wysokogatunkowego białka. Wartą ją jeść ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie i małą ilość cholesterolu. Zawiera cenne witaminy. B1 odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego i B6 regulująca(...)koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 179

owsianymi), mogą być przyprawy ziołowe. Można dodać również ziarna słonecznika lub dyni. Mąka wedle uznania. Ja robiłam z orkiszowej - jest bogata w błonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej(...)ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie   Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 362

Choć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał(...)szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze śliwkami 159

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 228

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu

Monia miesza i gotuje
Kwiaty z masy cukrowej ( lukru plastycznego / pasty cukrowej / sugarpaste) - krok po kroku 159

zwał tak zwał  masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami(...)wysycha. Kształtujemy płatek - wstępnie modelujemy palcami, kończymy kulką na gąbeczce. Delikatnie się wywinie. Układamy płatki w filiżance tak jak jest to zademonstrowane na zdjęciach. Płatki nalezy delikatnie zwilżać wodą / białkiem aby lepiej się skleiły. Czynność powtarzamy 7 razy. Ostatnie kółeczko dzielimy na pół. Ściskamy w połowie i układamy centralną część kwiatu.  W środek wkładamy lekko dociskając brązową kuleczkę

kawawszklance