ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:739/932)

Kokosanki II 331

Pyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są

IMPRESJA SMAKU
Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką 29622

Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo

Be Fit Be Strong
Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 304

 Pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim

Kuchnia Łukasza
Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 231

Pavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Babka majonezowa 162

Delikatna, puszysta i bardzo prosta babka majonezowa. Ze szklanką mleka idealna. 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Naleśniki light 263

Naleśniki light? Niemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda?  Naleśniki są bardzo dobre

Krakowskie smaki Ani
Keks makowy 179

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6

Anioły w kuchni
Cudo malinowo - makowe 327

Kochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest

Niezły Młynek
Sernik truskawkowo-bananowy na biszkopcie 247

oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekrarnika nagrzanego na 200 C i piec(...)składniki dokładnie się połączyły. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Galaretki truskawkowe rozpuścić w ok 800 ml wrzątku i wystudzić. Gdy masa ciasta stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin do całkowitego stężenia. * Do masy dodałam 5 łyżek cukru, banany były bardzo słodkie

Monia miesza i gotuje
Zdrowe żywienie – jak to w końcu jest? 61

pożywieniu jest regularnie dostarczana, a to także sprawi że, podkręcimy metabolizm. Wybieraj zdrowe wersje produktów Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj samemu przygotować deser lub upiecz ulubione ciasto. Możesz do niego użyć zdrowszych składników, takich jak mąka kokosowa, ryżowa, migdałowa czy owsiana. Także zwykły cukier zastąp na przykład erytrytolem lub ksylitolem. Są to zdrowsze zamienniki cukru i mąki, które(...)Chyba każdy lubi kolorowe, smaczne i apetyczne dania jak z restauracji? Oczywiście. Bez problemu możemy takie jedzenie przygotować w domu. Komponuj posiłki tak, aby znalazły się w nich źródła białka, tłuszczy i węglowodanów. Nie zapomnij też o warzywach i owocach, które możesz śmiało dodawać do każdego z posiłków. Jakie tylko chcesz. Jeśli nie lubisz warzyw, spróbuj przemycać

Kuchnia MagdaLeny
Zdrowe żywienie – jak to w końcu jest? 61

pożywieniu jest regularnie dostarczana, a to także sprawi że, podkręcimy metabolizm. Wybieraj zdrowe wersje produktów Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj samemu przygotować deser lub upiecz ulubione ciasto. Możesz do niego użyć zdrowszych składników, takich jak mąka kokosowa, ryżowa, migdałowa czy owsiana. Także zwykły cukier zastąp na przykład erytrytolem lub ksylitolem. Są to zdrowsze zamienniki cukru i mąki, które(...)Chyba każdy lubi kolorowe, smaczne i apetyczne dania jak z restauracji? Oczywiście. Bez problemu możemy takie jedzenie przygotować w domu. Komponuj posiłki tak, aby znalazły się w nich źródła białka, tłuszczy i węglowodanów. Nie zapomnij też o warzywach i owocach, które możesz śmiało dodawać do każdego z posiłków. Jakie tylko chcesz. Jeśli nie lubisz warzyw, spróbuj przemycać

Kuchnia MagdaLeny
Chleb razowy ze słonecznikiem. 85

Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze. Składniki jakie będą potrzebne: – 20 g drożdży – 340 ml ciepłej wody – 300 g mąki pszennej razowej chlebowej – 100 g mąki żytniej(...)ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z solą. Następnie wlej zaczyn drożdżowy. Mieszaj drewniana łyżką. Powoli wlej pozostałą część wody i wsyp nasiona. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrób i przełóż do wysmarowanej

Zdrowy Styl Joanny
Sernik śmietankowy 220

sprawiła, że ludność podbitych krajów przejmowała nawyki kulinarne swoich najeźdźców. W ten właśnie sposób Europa poznała sernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim(...)Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści dodawać do masy po łyżce zmielonego twarogu

Jacob Tastes
Pomarańczowiec 349

całych pomarańczy i orzechów włoskich. Nieco pracochłonne (ja każdy blat piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki(...)minut. Następnie wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czekoladowe ciasto z malinami i borówkami! 126

Czekoladowe ciasto z mnóstwem borówek i malin. Wilgotne, słodkie i pyszne. Bardzo proste do zrobienia. Smakuje chyba każdemu, bo kto nie lubi czekolady? ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 100 g cukru brązowego - 2 duże jajka - 150 g kuleczek czekoladowy (lub 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady) - 250 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka tłustego - łyżka czubata kakao(...)borówki max 300g W rondelku umieść masło, czekoladę, kakao, cukier i mleko. Rozpuść na małym ogniu. Mąkę przesiej przez sito , wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, i przesianą mąkę. Wymieszaj bardzo dokładnie, dodaj pianę z białek. Dodaj owoce. Wylej masę

SMYKWKUCHNI
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 105

bake for 50 minutes. Let it cool for few minutes and dig in. I know you won't be able to resist any longer :-) To wilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie(...)waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Keks 117

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo(...)kilka łyżek wody - mieszanka bakalii, w sumie ok. 2 szklanek (figi, daktyle, rodzynki, suszone morele itd.) Wszystkie bakalie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. godzinę. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem na kremową masę. Do masy z żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj

Corner With Recipes
Jagodzianki 152

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy(...)przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem

Delicious Titbits
Idealne makaroniki z ... siemienia lnianego. Flax macarons. 216

siemienia lnianego 50 g białek Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.W młynku lub przy pomocy blendera zmiksować razem cukier puder i siemię lniane. W osobnej misce zacząć ubijać białka na średnich obrotach do momentu aż zaczną powoli tworzyć się "wierzchołki". Powoli dosypywać cukier kryształ nie przerywając ubijania aż piana zacznie nabierać sztywności. Dosypać cukier puder z siemieniem(...)połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna, ani zbyt płynna (przypomina gęsty lukier).  Tak przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie porcje ciasta zachowując min. 2 cm odstępu (ciasto rozleje się nieco na boki). Aby makaroniki zachowały odpowiedni kształt, najlepiej użyć specjalnej silikonowej podkładki lub wcześniej samemu przygotować szablon rysując na pergaminie szablon

KUCHARNIA
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 245

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny(...)margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany 36% śmietanfix (opcjonalnie) 2 łyżki cukru pudru 1/2 - 1 tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej według uznania) Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej

IMPRESJA SMAKU
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 196

bake for 50 minutes. Let it cool for few minutes and dig in. I know you won't be able to resist any longer :-) To wilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie(...)waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut

Kulinarna rozmowa