śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 1 op. budyniu malinowego (proszek ) szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju(...)alkoholem np.rumem. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT MALINOWY: Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i budyń przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji
Domowe TortyPiekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru(...)masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę) 1/2 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 1 galaretka żółta Sposób przygotowania : Biszkopt : Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy po kolei żółtka,na zmianę z cukrem. Następnie wsypujemy make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkobardziej jak planuję podjąć drugi kierunek. Ale żeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta.. Hmm, na pewno musi to być coś z kokosem! Gdy już coś wymyślę, zaprezentuję Wam na blogu, a nóż widelec ktoś skorzysta(...)Wychodzą 2 porcje, 1 ok. 63g = 88kcal. Składniki: - 3 łyżki płatków owsianych - 2 jajka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - pół jabłka - pół łyżki ksylitolu - szczypta soli Jajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach
Be Fit Be Strongostatecznie wylądowały w nich orzechy. Do tego ten aromatyczny sos pomarańczowy, wzbogacony o rozgrzewające przyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :) Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra(...)gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy
My simple kitchenoddzielnych miseczek. 90 gram białek to mniej więcej białka z trzech średnich jajek. Jeżeli białek będzie więcej można ich nadmiar odsączyć ręcznikiem papierowym. Białka przekładam do sporej miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Aby dobrze napowietrzyć pianę najlepiej rozpocząć ubijanie mikserem na niskich obrotach i stopniowo zwiększać obroty(...)krążki o średnicy 2 cm. Jeżeli na początku krążki nie będą wychodziły Wam równe i okrągłe nie przejmujcie się - praktyka czyni mistrza:) Blaszki odstawiam na około 20 minut aby ciasto ustabilizowało się a na wierzchu ciasteczek powstała skorupka. Dzięki temu w trakcie pieczenia ciasteczka nie będą się rozlewały i powstaną ładne stopki. Po tym czasie pierwszą blachę wkładam do piekarnika
Magiczna kuchnia Dariibudynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe ok. 50 g gorzkiej czekolady do posypania Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Gdy cukier będzie mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkichęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej). Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy , pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)cukru waniliowego 200 g mandarynek z puszki galaretka: 1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g) 200 ml wrzącej wody krem maślany na bezie szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 100 g mandarynek z puszki 1 łyżka soku z cytryny 25 ml soku mandarynkowego z puszki dodatkowo: 400 g curdu mandarynkowego Mąki przesiać, wymieszać. W dużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDla wszystkich wielbicieli koktajli dziś w wersji śniadaniowej. Koktajl ten jest bombą energetyczną, witaminową i odżywczą. Poza tym smakuje obłędnie! Co potrzebujesz na
IzaGotujewłoskich zmielonych do dekoracji, liście z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczeniem, boki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy po kolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy(...)łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą
słodki bratekWłącz piekarnik na 180°C góra - dół. - 8 jaj - 200 g cukru pudru - szczypta soli Ubij białka z cukrem na puszystą pianę dodając szczyptę soli. Teraz dorzucaj żółtka jedno po drugim w zwolnionym tempie, cały czas miksuj. - 130 g mąki pszennej - 50 g mąki ziemniaczanej - 50 g kakao ciemne - opcjonalnie dla pewności płaska łyżeczka proszku do pieczenia - otarta(...)piany z cukrem, dodaj na dwa razy przesiane mąki z kakao, delikatnie ale zdecydowanie wymieszaj wszystko. Bardzo ważne jest tutaj, aby jak najmniej mieszać, gdyż z każdym ruchem ciasto opada. Formę 26-28 cm wyściełaj papierem do pieczenia, boków niczym nie smaruj. Wylej gotowe ciasto do tej formy , wyrównaj i piecz 35 minut w 180°C góra -dół. Sprawdź
Pasje JolkiPo wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu
Przepysznik - BLW i nie tylkosodą, zrobić niewielkie wgłębienie, do którego nalać miodu, wrzucić miękkie masło i wbić jajko. Wszystko energicznie zagnieść. W połowie można oczyścić mąką rękę z ciasta, żeby się nie kleiło. Ciasto powinno być gładkie i brązowe. Rozwałkować połowę na grubość ok. 0,5cm i wycinać zgrabnę pierniczki. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Pierniczki piec przez ok.9 minut (trzeba uważać, żeby się(...)przepyszne. U mnie w domu leżały sobie cierpliwie zwykle ok. trzech tygodni, w ukryciu (choć i tak udawało mi się je za każdym razem znaleźć). Lukier 1 białko 1 szkl. cukru pudru (+ od 2-4 łyżeczki) Białko ubić na sztywno, dodać przesiany przez sitko cukier puder. Można dodać kilka łyżeczek cukru ponad jednoszklanową normę, żeby lukier był odpowiednio
Przepysznik - BLW i nie tylkoZ każdego kąta zerkają truskawki , ale co się dziwić jak sezon w pełnii. Pyszne : same , z cukrem , z jogurtem , z lodami - smakują w każdej
Malinowa KawiarenkaDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody GatityWytrawne gofry z dodatkiem szczypiorku i żółtego sera z warzywami, mozzarellą i wszystko polane musem truskawkowym z dodatkiem chili na bazie oleju rzepakowego, dziwnie brzmi, ale wyszło pysznie. W cieście na gofry oraz w musie truskawkowym składnikiem jest olej rzepakowy, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezbędny w diecie każdego człowieka, oraz wpływa(...)kawałek papryczki chilli; – sól, pieprz, cukier do smaku ulubione dodatki Wykonanie: Składniki na mus miksujemy w blenderze lub rozdrabniamy truskawki widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami. Gofry: białka ubić. W osobnej misce ubić żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, olej rzepakowy, sól. Dodać posiekany szczypiorek i starty ser. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek
dom-agi.plwieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru(...)Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, olej i żółtka jaj, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem białym na sztywną masę. Delikatnie przekładamy pianę z białek do ówczesnej masy i mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy
Piekę, bo lubięPyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej
Kto ugości moich gości?urocze babeczki z gazetki Pieczenie jest proste , nr 3/2009. Mi odpowiadały wyjątkowo - w aktualnym zabieganiu zrobiłam je sama nie wiem kiedy, a efekt jest naprawdę interesujący. Słodkie, mięciutkie, wilgotne ciasto, kwaśny rabarbar i na wierzchu bardziej delikatna pianka bezowa niż typowa, wysuszona beza. Całość współgra ze sobą wspaniale, babeczki długo zachowują wilgoć, jednak znikają niemal szybciej, niż się pojawiły. Polecam(...)otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki Cointreau 30 ml mleka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g rabarbaru dodatkowo: 3 białka 100 g cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wlać mleko i Cointreau, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrze