ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:722/932)

Biszkopt Rzucany Kakaowy 129

Prosty przepis na biszkopt rzucany, ale tym razem kakaowy :) Składniki na tortownice o śred 24 cm 5 jajek 2/3 szkl maki pszennej najlepiej tortowej 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
jaja faszerowane serem fetą i suszonymi pomidorami 175

składniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Masa owocowa z mascarpone do babeczek 162

Jak zawsze mam w domu słodkie korpusy do babeczek na wypadek niespodziewanych gości. Mój mąż jest wielkim fanem masy owocowej do babeczek z tego przepisu, jednak

Mania Wypiekania
Sałatka FIT ze szczawiem i łososiem 242

Kolej na świeży szczaw który swoim kwaskowym posmakiem rewelacyjnie sprawdzi się w sałatce. Wraz z wędzonym łososiem, świeżą miętą, sałatą czy też pomidorkami malinowymi z pewnością

Kuchnia PROzdrowotna
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 177

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki
Dietetyczny pasztet z pieczarek 305

Składniki: 50 dkg pieczarek 2 bułki 3 jajka 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kolendry łyżeczka suszonej bazylii sól

kgwjanczewo
Ciasto z czerwoną fasolą 332

Cake with red beansSkładniki.10 dag fasoli czerwonej konserwowej2 łyżki mleka5 dag cukru3 jajka3 dag mąki ziemniaczanej7 dag mąki pszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z bezą i pistacją - najsmaczniejszy! 385

Sernik waniliowy z bezą oblaną czekoladą i pistacjami ;-))) Składniki: 1 kg sera (można użyć gotowego w wiadereczku) 1 całe jajo + 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Sernik 144

Chcecie zaskoczyć gości pysznym ciastem? Proponuję sernik z brzoskwiniami i rodzynkami. Jest wyjątkowy, smaczny, wilgotny.   Składniki: 1 kg białego sera (może być z wiaderka) 200 g masła roślinnego  200 g cukru 4 jajka 50 g kaszy manny 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek 1 puszka brzoskwiń Masło ucieramy z cukrem na puszystą(...)dodajemy po jednym żółtku. Cały czas miksując dodajemy ser, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Do masy serowej dodajemy rodzynki  i pokrojone brzoskwinie. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę  i delikatnie łączymy z masą serową. Masę przekładamy do tortownicy  i wstawiamy do zimnego piekarnika. Sernik pieczemy ok. 60 minut  w temperaturze

Pyszności Słodkości
Tort miętusek 332

Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)szklanki wrzątku 1 galaretka agrestowa 200 ml śmietany 30% Dodatkowo:  tarta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa do nasączenia: słodka herbata miętowa lub zwykła herbata Sposób wykonania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na tortownicę (u mnie

Kuchnia domowa Ani
Sernikowa zebra 189

może ja za mało dałam ..robiłam wtedy 2 ciasta i może przez nieuwagę...Ja ciut zmieniłam..dałam herbatniki i dwa rodzaje kisielków i wyszła zebra sernikowa. Myślałam, że ciasto będzie miało bardziej wyraziste kolory, w sumie mogłam dać barwniki dla zaostrzenia tychże kolorów, ale nie chciałam..Myślę, że  nada się do akcji Zielono mi ?.. biszkopty [ u mnie herbatniki(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser.Podzielić na 2 części , do jednej dodać kisiel truskawkowy , a do drugiej jabłkowy. Białka ubić na sztywno, podzielić na 2 części, dodać osobno do każdej z masy serowej i delikatnie wymieszać [ osobno]. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć ciastka.Na środek blaszki wykładać

Moje domowe kucharzenie
Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 142

takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem w rondlu/garnku podczas podgrzewania. Lepiej(...)chłodzenia płynu w lodowce, skoro następnie będziemy go podgrzewać (?!) Podczas podgrzewania kremu należy nieustannie go mieszać trzepaczką aby nie zrobiła się jajecznica. Można pomóc sobie termometrem. Wiedząc, że białka z jajek ścinają się w okolicach 60-63 stopni Celsjusza, warto przypilnować aby tej temperatury nie osiągnąć na tym etapie (piekarnik dokończy robotę). Smarowanie tarty samym żółtkiem – dobry patent

Right Behind The Kitchen
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 144

Ciekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe do ozdoby - orzechy laskowe do ozdoby Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy

Corner With Recipes
Knedle serowe z kaszą manną 109

Knedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy(...)tarta Wykonanie: Margarynę utrzeć z żółtkami, dodać zmielony ser, mleko, kaszę mannę i pozostawić na chwilę, aż manna wchłonie składniki. Następnie wsypać mąkę i dodać ubitą pianę z białek. Formować małe knedelki, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić i podawać polane masłem stopionym z bułką tartą

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania