szklanka sypkiego maku MASA 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 kostka margaryny 5-6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego DODATKI 1 opakowanie migdałów owoce do dekoracji BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką(...)mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję TestujęPiekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem a boków tortownicy nie smarujemy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na końcu dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy(...)mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki lub syropu gruszki w syropie Mascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone
UgotujmyTo.plłyżek cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: maliny do dekoracji 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru śmietan fix kolorowa posypka Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić prawie na sztywną pianę, potem dodawać stopniowo cukier, a potem miksować jeszcze około 2 minuty, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas(...)cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo , Mal Gosia , Katarzyna
Ewusiowe SmakiTrzeba przyznać, że Biedronka coraz bardziej zachwyca swoją ofertą „fancy” produktów spożywczych 😃 Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wegetarianie jak i weganie, eko freaki
Candy PandasDrób, a w szczególności kurczak, to rodzaj mięsa nie tylko "light". Zawiera w sobie tyle ważnych dla nas składników, że nawet nie zdajemysobie z tego sprawy
W kuchni Karmel-itkiLekkie, delikatnie orzeźwiające ciasto z dodatkiem bananów. Pomijając biszkopt to można by powiedzieć, że to sernik bez pieczenia. Jeśli nie chcemy piec biszkoptu, można na spód dać biszkopty lub zrobić spód z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl(...)bananów 2 galaretki agrestowe 1 l wody Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Do dekoracji: prymulki z opłatka Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia
Ala piecze i gotujeDrożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :) z każdymi smakuje bardzo dobrze, można dać kozi, halloumi, feta, parmezan i co Wam tylko przyjdzie(...)jogurt i całość zagnieść w jednolite gładkie ciasto Az zacznie odchodzić od ręki, gdyby było zbyt twarde dodać trochę więcej wody, gdy za luźne dosypać łyżkę mąki. Na sam koniec dolać łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować
Wanilia i KardamonSmacznego! Składniki : * 5 białek * 300g cukru * szczypta soli * sok z cytryny * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać(...)pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie Martyłyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju, tu rzepakowy Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, w trakcie kiedy białka prawie ubite dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać Kiedy pianę ubijemy na sztywno dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy Dodajemy po łyżce oleju, stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia(...)Wielkość foremki 24 cm średnicy. Po przestudzeniu ciasta przekroić na 3 części, posmarować kremem wg swojego uznania. Każdy płat nasączyć lekko słodką wodą z cytryną. U mnie była to śmietana tortowa 36% ubita z cukrem pudrem, a jedna warstwa ciasta przełożona powidłami śliwkowymi. Dekoracje tortu dowolne. Ten tort upiekł mój Syn na swoje Imieniny
Proste PotrawyPysznie smakuje i pięknie się prezentuje. Ciasto, które nie należy do skomplikowanych a mimo to zachwyca swoim smakiem. Wspaniałe w swojej prostocie :) Zapraszam! Szarlotka królewska Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2galaretki pomarańczowe masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki(...)łyżka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 3 śmietan fix starta czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić
Tagebuch po polskuilość farszu. Po dwóch stronach skleiłem brzegi placka tworząc kształt przypominający łódkę - widoczny na zdjęciu. Brzegi placka podniosłem do góry, aby otulały farsz. Istotnym jest, aby solidnie zlepić łączenia ciasta, tak aby w czasie pieczenia nie rozklejały się, dzięki czemu farsz nie będzie wypływał. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni i piekłem w nim tak przygotowane placki przez 20 minut(...)niewielkie zagłębienia w środku farszu i wbiłem tam całe jajka - po jednym do każdego placka. Całość ponownie umieściłem w piekarniku - tym razem na około 7 minut - w tym czasie białko jajka powinna się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Gotowe placki wyjąłem z piekarnika i na każdym z nich ułożyłem odrobinę masła, które pod wpływem temperatury powinno się rozpuścić. Gotowe
Wyprawy kulinarneSZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU 500ml ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIXY 4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU DŻEM TRUSKAWKOWY 2 BANANY TABLICZKA CZEKOLADY PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK I UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNO,DODAJEMY PO JEDNYM ŻÓŁTKU I PO TROCHĘ CUKIER,NA KOŃCU DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA(...)BISZKOPT) WYLEWAMY NA BLACHĘ OD PIEKARNIKA WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER
Swojskie jedzonkoszklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody jabłka uprażone 1 galaretka 350 ml śmietany 30% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Przygotowanie biszkoptu - białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, proszek i wodę. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Jabłka uprażyć na patelni tak, aby się całkiem rozpadły. Wsypać(...)ostudzony biszkopt i wszystko schłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na jabłka. Całość schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego! * to jest porcja na mniejszą blachę niż standardowa - moja miała 20/26
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli 1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę 2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto. 3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi. 4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się "upchnąć" jak najwięcej owoców w środku(...)się wodę (może, ale nie musi być solona). Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. 6. Podawaj z jogurtem naturalnym, cynamonem i ewentualnie ksylitolem do posłodzenia. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 57 kcal 1,3 g 0,175 g 13,3 g 1 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal
Powiedz dietom niewsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem. Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić, niezbyt cienko rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić(...)Termoobieg: 15 min. w 170 st. C. Gdy pierniczki wystygną poprzecinać je na pół i posmarować dżemem. Udekorować lukrem wg poniższego przepisu: Lukier uniwersalny: 1 białko 1-1,5 szklanki cukru pudru łyżka soku z cytryny Białko ubić mikserem na sztywno, dodać trochę cukru pudru i łyżkę soku z cytryny, ubijać, następnie powoli dodawać resztę cukru pudru, sprawdzając
Domowa Cookierenka Agi