ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:709/932)

pyszne, miękkie pierniczki :-) 197

gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki. Potem zaczyna się zabawa :p Ciasto wałkujemy na około 4 mm  wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się w ogóle nie klei. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni. LUKIER KRÓLEWSKI: Wydaje(...)przygotować lukier, no ale... Lukier królewski to najpopularniejszy lukier do dekoracji, jest najbardziej trwały . Jednak niektórzy zrażają się tym, że do jego przygotowania używamy surowego białka. Jajko należy sparzyć. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy  cukier puder kilka kropli soku z cytryny bialko Wszystko miksujemy na małych obrotach aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien nie być zbyt

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym 175

chilli olej   Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z odrobiną chili do smaku. Do naszej masy dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Mieszamy pianę delikatnie ze szpinakiem.  Na formie do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go delikatnie olejem.  Wylewamy(...)była jednakowej grubości.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu.  Upieczone ciasto szpinakowe wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Potem delikatnie przewracamy nasze ciasto na deskę drewnianą lub blat wyłożone papierem do pieczenia. Odrywamy delikatnie papier, na którym nasze ciasto się piekło

Kuchnia na wzgórzu
Ciasto szwedzkie z twarogiem i bakaliami 89

Dzięki dodatku twarogu ciasto dłużej utrzymuje świeżość. Idealnie smakuje do kawy, herbaty, kakao... Składniki: 3 szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 20 dag masła 25 dag twarożku homogenizowanego ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag dowolnych bakalii tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem, twarożkiem, żółtkami i śmietaną. Następnie wsypać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz sztywno ubitą piane z białek i bakalie. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Łatwe czekoladowe ciasto z batatem, Ice Cream Sundae (Seinfeld) 178

Ciasto jest delikatnie słodkie dzięki małej ilości cukru i naturalnej słodyczy batatów. Przygotowanie ekspresowe. Polewa z gorzkiej czekolady. Smacznego! Składniki: 1 batat o wadze ok. 400 g 4 jajka ½ szklanki cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego Obierz słodkiego ziemniaka(...)rozdrobnij blenderem lub zetrzyj na tarce. Ubij białka na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao, olej i rozdrobnionego batata. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-45 minut. The Lip Reader (season 5, episode 6) The picture of George eating his ice cream dessert is unforgettable

Qlinarnie i Qlinarnie
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 217

Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest to bezglutenowy produkt bez smaku i zapachu. Idealnie(...)ciągnącą (czyli zbliżoną do tradycyjnej, glutenowej). Jest to bardzo zdrowa odmiana mąki naturalnej, od lat zalecana m.in dla chorych na celiakię. Wartość energetyczna: - Wartość odżywcza w 100 g: 1507kJ/355kcal Białko: - Wartość odżywcza w 100 g: 0,2 g Węglowodany: - Wartość odżywcza w 100 g: 88 g Tłuszcz: - Wartość odżywcza w 100 g: 0,02 g w tym cukry: - Wartość

Wypisz Wymaluj
Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 158

Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami. 7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem. 8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową. 9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C. Tarta  jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - likopen(...)wolne rodniki, - żelazo (pochodzące ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 270 g   Energia: 463 kcal    Białko: 27,7 g    Tłuszcze: 23,9 g   Węglowodany: 44,7 g  Błonnik pokarmowy : 10,5 g Smaczneg

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki zapiekane z białym serem i sosem budyniowym 167

ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej) 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)białego półtłustego 2 jajka 60g masła 40g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 150 ml ml śmietany 18% 70g cukru (zwykłego) do piany z białek 1 łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego

Di gotuje
Pierniczki ( miękkie po upływie doby ) 196

pojemności 250 ml ** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów.  Piec ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym(...)dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ). Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp. Lukier: - 1 białko - 2,5 - 3 szklanki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny Na wolnych obrotach miksera delikatnie rozluźnić strukturę białka, dodawać stopniowo cukier puder, a na końcu sok z cytryny. Gęstość cukru należy  regulować ilością dodanego soku i cukru

kawawszklance
Brownie pomarańczowe 146

Ciasto brownie zagościło u mnie w domu już dawno temu. Jest to ukochane ciasto mojej córki. Brownie wygląda jak zakalec ale to jest urok tego ciasta. Tym razem trochę udoskonaliłam je dodając sok i skórkę z pomarańczy. Efekt jest taki, że czuć delikatną nutkę pomarańczową. Składniki:      2 gorzkie czekolady      30 dag cukru(...)soli      2 czubate łyżki kakao Przygotowanie:    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić i dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier dalej miksując. Gdy piana jest lśniąc, dodawać po 1 żółtku i ubijać na najmniejszych obrotach

Amatorka kuchenna
sernik toffi z orzechami 135

zmielić w maszynce do mięsa najlepiej dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, kremówkę i olej. Budynie rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Białka ubić z solą na sztywną pianę i dodać do sera. Masę serową wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę(...)Kajmak podgrzać i rozsmarować na serniku. Orzechy posiekać i usmażyć na maśle. Wystudzić i rozłożyć na masie kajmakowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodka rozkosz-kajmak i ananas-pycha!! 211

ciasto to wymyśliłam sama,i okazało się strzałem w 10 -jest pyszne,masa jest lekka jak chmurka,do tego błogo słodka masa kajmakowa-prawdziwa rozkosz dla podniebienia SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: puszka masy kajmakowej,puszka ananasów krem waniliowy dr oetker(...)mleka, płatki migdałowe  PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,i żółtka,miksujemy jeszcze ok 5 min,wyłączamy, dodajemy obie mąki wymieszane z amoniakiem i mieszamy już łyżką dokładnie,dodajemy wrzątek,wylewamy na blaszkę prostokątną 21cmX32cm wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 150 stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. nasączamy nasz biszkopt sokiem

Swojskie jedzonko
Migdałowe ciasteczka z nadzieniem śliwkowym 117

Składniki: - 2 białka - 200g cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 200g tartych migdałów BackMit dodatki: - cukier puder do obtaczania - powidła śliwkowe Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Do miski dodaję mąkę oraz starte migdały i dokładnie mieszam łyżką. Z tak otrzymanej masy formułuje płaskie okrągłe ciastka, które(...)pieczenia. W każdym ciastku robię niewielki otwór na środku, do którego nakładam odrobinę powideł. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 10 minut Ciasto bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę . Piekłam razem z: Różowa kuchnia Sama słodycz u Asi Moje wypieki i Nie Tylko Kulinarna Maniusia Izioni Pyszne Smaki kocurkowakuchniababuni3 Moje domowe kucharzenie

Kuchnia co dnia
Ciastka na chrzest 188

w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany(...)wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej

Mała Cukierenka
Ciastka na chrzest 165

w proszku dodać 75ml wody, wymieszać (zrobią się grudki) i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać łyżką. 2. Cukier puder przesiać i dodać białka rozpuszczone w wodzie lub naturalne. Wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 2 minuty. Następnie zwiększyć obroty miksera na średnie i ucierać jeszcze przez 2 minuty. 3. Otrzymany(...)wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha.     4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki.     5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej

Mała Cukierenka
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 145

CUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv  i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej  akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)Kupiec 3 jajka 3/4 szklanki serka homogenizowanego 1,5 łyżki ciemnego kakao 5 łyżek fruktozy lub innego słodzidła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g borówek amerykańskich Sposób przygotowania: Białka wraz z fruktozą ubijamy na sztywną pianę dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami) i miksujemy na najmniejszych obrotach na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowe babeczki bez cukru 116

suche przesiej przez sito. 2. W osobnej misce wymieszaj składniki mokre (olej kokosowy najpierw rozpuść w garnku). 3. Suche składniki wsyp do mokrych i delikatnie wymieszaj do połączenia. 4. Ciasto nie może być zbyt płynne, w razie problemów dosyp mąki. 5. Przelej do papilotek (do 3/4 wysokości). 6. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka(...)banana obierz, pokrój na kilka kawałków, następnie wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera. 8. Gdy babeczki wystygną, udekoruj je kremem i posyp pokruszonymi pistacjami. Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 249 kcal 3,7 g 8 g 41 g 2,6 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal

Powiedz dietom nie
Racuszki z serem i rodzynkami 1574

Jeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao...polecam. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 ml mleka 100 g białego twarogu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli 1/3 szklanki rodzynek masło klarowane do smażenia cukier do posypania Sposób(...)miski przesiać mąkę, dodać sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko, wbić  żółtka i całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać  ubitą pianę z białek ze szczyptą soli  i rodzynki. Smażyć na maśle klarowanym na lekko złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem ( ja akurat nie miałam, więc użyłam zwykłego )...Smacznego

Gosia gotuje
Sernik cytrusowy z macerowanymi truskawkami 169

soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Ilość masła zależy od użytych ciastek, dlatego należy dolewać je stopniowo. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć. Powstała masa(...)średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.  Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać

kolorowotorcikowo
BISZKOPTOWY TORCIK 1105 KCAL 158

Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)ubitych białka,  tylko  że  taki stan utrzymuje się ok 10 sekund).  3. Na małych obrotach miksera do żółtek z ksylitolem dodajemy białka oraz mąkę. 4. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.  Biszkopt: 790kcal B38 W132 T21 MASA SERNIKOWA/''ŚMIETANKOWA'' SKŁADNIKI: -jogurt naturalny gęsty 0% - żelatyna 6g OPCJONALNIE (wliczone w kcal) + truskawki

fitolarun.blogspot.com
Torcik W-Z (Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski 500

Wuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę(...)Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na prawie sztywno, partiami dodawać cukier, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać

moj przepis na
Sernik na zimno z frużeliną brzoskwiniową 181

ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, w czasie ubijania dodawać cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Wlać do tortownicy ( o średnicy 26cm).  Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach(...)chwili ściągnąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą frużelinę wyłożyć na górę ciasta, które można odrazu kroić i jeść z lejącą się frużeliną ( o ile masa serowa dobrze stężała ). Smacznego

W kuchni u Moniki
Torcik kokosowy. 147

Moja rodzina nie przepada za kokosowymi wypiekami. Ten torcik upiekłam na naszą kolejną rocznicę ślubu i znikł do ostatniego wiórka kokosowego .Jednak smaki się zmieniają .Polecam

Ladylaura.
Sernik truskawkowy 141

Składniki (na 8 porcji) - kg twarogu, - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3  jajka (ok. 180 g), - pół szklanki cukru (ok. 100

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasteczka kokosowe - kokosanki 288

 Do zrobienia tych ciasteczek zabierałam się bardzo długo, sama nie wiem dlaczego, bo robi się je bardzo szybko. Pyszne ciasteczka, które w ekspresowym tempie zjedliśmy

IMPRESJA SMAKU
FIT CHOCO CAKE OLIMP PROVIT 80 173

Czy podczas diety można jeść słodycze? Oczywiście, że tak !!!!!! ale z umiarem!!! Nie ma złego jedzenia, ważna jest różnorodność i urozmaicenie. W zdrowej diecie jest miejsce

ClauditteMissCooking
Serowy świąteczny półksiężyc 273

Cheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki

Kulinarny karnet Christophera