ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:700/932)

Rolada cappuccino 670

lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej(...)woreczek z mocniejszej folii, z którego zetniemy róg i w ten sposób będziemy wyciskać naszą masę. Tyle teorii, a teraz pora na przepis :) Rolada cappuccino Składniki: masa dekoracyjna 1 białko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 20g miękkiego masła biszkopt 3 jajka 60g cukru 65g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy masa

Smakołyki Bereniki
SKYROWY SERNIK NA ZIMNO (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 125

świetna alternatywa dla moich innych serników na bazie twarogu i śmietany , śmietanki kokosowej czy mascarpone , czyli z wyższą zawartością tłuszczu. Skyrowy sernik na zimno to w zasadzie głównie białko i węglowodany. Jednak w zależności od użytych dodatków takich jak np. orzechy, gorzka czekolada, polewa, bita śmietana można podbić pulę tłuszczów według własnych potrzeb pod swoje makro. Składniki – skyrowy(...)wyłożonej papierem lub folią spożywczą tortownicy. Owoce umyć, oszypułkować, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki truskawki. Owoce poukładać zanużając je w masie skyrowej a następnie ciasto wstawić na 30 minut do lodówki by nieco stężało. W tym czasie galaretkę rozpuścić w gorącej (nie wrzącej) wodzie i lekko przestudzić. Następnie galaretkę wylać na wierzch ciasta i ponownie wstawić

Ola la LCHF
Keto bounty – wegańskie batony kokosowe 253

miesięcy . Najlepiej smakują w temperaturze pokojowej , wówczas ich wnętrze jest niezwykle miękkie i delikatne. Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 2583 kcal 258 kcal Białko 55,6 g 5,6 g Tłuszcze 227g 22,7 g Węglowodany netto 70 g 7 g Błonnik 2 g <0,5 g Dla użycia odżywki białkowej oraz czekolady(...)dyniowa (wegańska) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Ciasteczka orzechowe Guacamole (wegańskie) Orzechowy deser śmietankowy Zobacz więcej keto przepisów Jeszcze więcej wegańskich przepisów Kotlety z buraka Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Chałwa bez cukru Ciasteczka cynamonowe Ciasto bananowe (wegańskie) Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Zobacz również #wegetariańskie #wegańskie #słodkości #batony #fatbombs #praliny #czekolada #czekoladagorzka

WegePrzepis
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 173

garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować(...)masą wstawiamy do wrzącej już wody, więc podczas przygotowywania masy, garnek z wodą powinien być gotowy. Do wystudzonej masy dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać - można użyć miksera. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy i mieszać - najlepiej drewnianą łyżką. Na początku masa będzie dość zbita i trochę trudno będzie ją wymieszać z pianą, ale po kilku łyżkach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowo - kokosowy 207

polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń(...)syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: owoce do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy kolejno po jednym

Czary - gary w kuchni
Rolada biszkoptowa bananowa 160

Uwielbiam słodkie rolady ! Można tworzyć wiele ciekawych wariacji smakowych- u mnie dziś o smaku bananowym. Mniam! Składniki na ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 banany cukier puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie(...)gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Następnie całość utrzeć, wymieszać bardzo starannie z mąką, proszkiem do pieczenia. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika

Tradycyjna Kuchnia
Tort Rocher wg Aleex 195

Przygotować biszkopt orzechowo – czekoladowy: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie wymieszać zmielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. Do misy miksera wbić białka (żółtka odłożyć) i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo do ubitej piany, łyżka po łyżce, dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i naprawdę sztywna(...)składniki i wymieszać delikatnie łyżką, aż wszystko się połączy. 5. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarujemy jej masłem – ani dna, ani boków. Przygotowane ciasto czekoladowo – orzechowe przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. 6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej w opcji góra – dół lub dół i termoobieg, do tzw. suchego patyczka

W mojej kuchni
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 215

wydaniu. Spróbujcie koniecznie.    Spód: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3/4 kostki masła lub margaryny 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23,5 x 35,5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut(...)cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego).  4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko

Cynamonowe szczęście
nadzieja w piekle,czyli kopytkowe miseczki 175

składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta zrobić miseczki .W garnku do wrzątku z solą wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy. zaraz jak wypłyną i się zagotują, .odcedzamy kopytka na durszlaku :)) , Jajka w koszulkach to jeden z najłatwiejszych(...)octu na 500ml wody), łyżka z dziurami, woda – im więcej tym lepiej Wykonanie Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, ,aż woda nie będzie kipieć i dodać ocet. Dzięki octowi białko szybciej się zetnie. Rozbić jajko do małej miseczki. Zamieszać wodę, aby utworzyć wir. Następnie szybkim ruchem wylać jajko na środek wytworzonego wiru. Jeśli wir był wystarczająco silny, jajko uformuje

w mojej kuchni
Beza zimowa 198

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza

Kuchcik gotuje
DESER TIRAMISU WERSJA l 395

    Któż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą

Smaczne Zdrowe
Pianka karmelowa 189

Karmelowa pianka na kakaowym biszkopcie znaleziona u Eweliny z Anyżkowa . Gorąco polecam! Składniki (na formę 24x29 cm): Biszkopt: 4 jajka 80 g cukru 1/3 szklanki mąki

Moja Galeria Smaku
Śmietanowo owocowa pianka 221

Wszędzie królują pierniczki, więc postanowiłam na przekór wszystkich podzielić się dziś z Wami przepisem na piankę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności

Cynamonowe szczęście
Maślano – Czekoladowe Ciasteczka 162

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy. Krem(...)minuty na bok. Po tym czasie mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło

Made By Mom And Son
Czekoladowe ciasto z jabłkami! 279

Najlepsze ucierane ciasto z czekoladą, Nutellą i jabłkami. Pyszne, słodkie i kaloryczne ;-) Składniki: - 450 g mąki pszennej - 250 g masła - 150 g Nutelli - 150 g cukru pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami(...)ciągle ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao.  Pianę z białek ubijamy na sztywno. Mieszamy razem z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masę wylewamy do formy, układamy cieniutkie plasterki z jabłek. Pieczemy godzinę w nagrzanym piecu

SMYKWKUCHNI