ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:691/932)

Bałwanki – świąteczne ciasteczka 138

wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki(...)sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki kakao Dodatkowo pisaki cukrowe – czerwony Sposób przygotowania Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać

Pink Envelope
Rolada jabłkowa 130

ciasto dużo jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem. Białka

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocne kurczaczki 174

ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł. Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek. Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem

Gotuję Testuję
Czeko -kubki . 144

cukru brązowego – jeśli lubicie bardzo słodko może być więcej. 2 łyżki mąki orkiszowej ,może być pszenna . Roztopić masło .W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i połączyć z masłem – przestudzić . Białka ubić na sztywną pianę ,dodając po łyżce cukier ,następnie żółtka .Teraz wlewamy masło z czekoladą i mieszamy łyżką do połączenia się masy .Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy(...)połączenia się składników.Masę przelewamy do kokilek – mają być pełne i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 8 ,9 minut. Boki i góra ciasta ma być ścięta ,ale środek płynny .Podajemy gorące

Ladylaura.
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 134

ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo z białek

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jagodowe z galaretką 349

ciasto jest pyszne. Składniki:   Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka niebieska 300 ml wody Na wierzch: 0,5-0,7 l jagód leśnych 2 galaretki niebieskie 1 l wody Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimny

Ala piecze i gotuje
Gofry 169

częstym gościem. Mój przepis jest klasyczny, wypróbowany i niezawodny, a gofry wychodzą chrupkie na zewnątrz i cudnie miękkie w środku. Przepyszne z bitą śmietaną i domową konfiturą. Najlepiej malinową :) Ciasto jest mocno gęste i trzeba uważać z jego ilością w gofrownicy, bo dodatkowo ma tendencję do "uciekania", ale dzięki temu gofry są przepyszne. Składniki: (na około 8 gofrów(...)mąki 2 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru  2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła 3 jajka szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę, cukry i proszek do pieczenia umieścić w misce, wymieszać. Dodać mleko, olej, żółtka, zmiksować tak, aby nie było

Cakes By Kejt
Róże karnawałowe 131

ciasto - początkowo posiekać nożem, następnie ręką wyrabiać, aż będzie jednolite i gładkie.Wałkować partiami - dość cienko. Wykrawać 3 krążki różnej wielkości. Pierwszy, największy, powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą. Do wycinania najlepsze są metalowe pierścienie, ale można zastąpić je szklanką, literatką i kieliszkiem.Wszystkie krążki naciąć w 4- 5 miejscach - po obwodzie. Środki posmarować białkiem

Moje domowe kucharzenie
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 238

Seromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa(...)200g zmielonego maku (użyłam BackMit),  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  2 białka,  kilka kropel aromatu migdałowego,  2 łyżki orzechów włoskich,  1/2 szklanki cukru. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Cynamonowe ciasto marchewkowe, Figa z Makiem 194

ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki: 4 średnie marchewki 4 jajka 150 ml cukru (można więcej) 400 ml mąki pszennej 1 szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 150 ml oleju roślinnego Obierz marchewki i rozdrobnij blenderem lub zetrzyj na tarce. Ubij białka na sztywno z cukrem, dodaj żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem oraz olej. Dokładnie wymieszaj. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut. Figa z Makiem   - klimatyczne miejsce przy rzeszowskim rynku z mnóstwem książek i dobra kawą  (w ofercie są również kanapki i sałatki). Cinnamon & carrot cake

Qlinarnie i Qlinarnie
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 166

otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo dodawać je do ubitej piany i delikatnie mieszać(...)koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Słonecznikowe 136

cieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej -  kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i  mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st.  Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki.  Płyta słonecznikowa: w rondelku

Pan i Pani Smith w kuchni
Chleb pszenno-żytni najprostszy 133

ciasto wyszło rewelacyjne, już po chwili było bardzo plastyczne, ładnie odchodziło od ręki i miało idealną konsystencję),  2. Włożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej otrębami pszennymi. Przykryłam lnianą ściereczką i postawiłam w ciepłym miejscu. Mój chleb rósł niecałe 9 h (oryginalny przepis podaje 12 - 18 h). 3. Rano posmarowałam cienką warstwą powierzchnię chlebka lekko podbitym białkiem

Kuchnia Prezydentowej
Majowe Wyzwanie B&B - Drożdżówki z truskawkami, budyniem i kruszonką 128

ciasta formujemy kule i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawiamy na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie bierzemy szklankę, maczamy jej spód w mące i za jej pomocą robimy wgłębienia w drożdżówkach. Następnie w powstałe "dziury" wkładamy po dużej łyżeczce budyniu i po kilka truskawek. Bułeczki smarujemy jajkiem (ja posmarowałam samym białkiem

My simple kitchen
Kantyczka 231

obrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy. Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy : I miseczka(...)maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego

charlotte gotuje
Sernik z brzoskwiniami i daktylami 111

ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum  1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Dorzucić rodzynki i pokrojone daktyle. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160  st.C przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku...Smacznego

Gosia gotuje
Sernik królewski 541

Sernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:) foremka 23 x 33 cm Składniki:   150g herbatników(...)półtłustego białego sera, jajko,  10 żółtek,  5 białek,  2 szklanki cukru,  200g masła,  budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka aromatu pomarańczowego,  skórka starta z pomarańczy,  szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko

Z miłości do słodkości
"Słodkie środy" - ciasto z malinami i brzoskwiniami 126

Ciasto z malinami i brzoskwiniami Składniki: 500 g malin 1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W małym rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Z białek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza Calezone z Biedronki 201

BiedronkaWaga: 300 gCena:  6,99 zł  - Wartości odżywcze całej Pizzy  -Kalorie 759 Węglowodany 106,5 gW tym Cukry 6,9 g Białko 30,3 gTłuszcze 23,4 g - SKŁAD -Mąka pszenna, sos gilowy(25%)(pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy(...)papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie pizzy jest smakowitę . Niestety ilość składników znajdujących się w pizzy jest bardzo

Sylwetka Od Kuchni
Świąteczne ciasteczka korzenne :) 204

ciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem (1 białko

WeAreCrazy
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 166

Mąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika,żelaza,magnezu,białka i cynku.Stosujmy ja jak najcześciej w naszej kuchni.Cukier zastąpiłam stewią.Zaznaczam jednak,iż nie jest to stewia w czystej postaci,bezcukrowa.Jest to stewia,która stoi już teraz w każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %.Zawsze(...)połowę cukru mniej.Trzeba też wiedzieć,że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie.To pieknie wyroslo.Buleczki sa pyszne i bardzo pulchne. Skladnik na ciasto: 500 g maki (350 g pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550) 4 lyzki stewii 50 g pol lyzeczki soli 80 g masla( dalam ghee) 12 g suchych drozdzy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki proteinowe z jeżynami 223

proszku do pieczenia       Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;)      Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment

sama złodycz
Serniczek z nutą kawową 276

przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę(...)rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta

Zainspirowana w kuchni
Ciasto dwuwarstwowe czyli sernik wylegujący się na makowcu. 165

taką masę  równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z  cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami  z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie.  Coraz rzadziej dodaję do sera masło,  ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości

Dieta moja pasja
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 177

można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo(...)szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy

Karo in the Kitchen
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 160

Każdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia. Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku.  Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl(...)szkl.  Dodatkowo:  ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada  100 g.  powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka

Kuchnia Paulettes
Ciasto wiśniowe wariacje 239

Sezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę(...)gorzkiej czekolady + wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia

Passions hobbies life
Babka drożdżowa po sezonie 143

tymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć(...)minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada Żyrafa 283

szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Masa straciatella: 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady deserowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a gdy już się ubije dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać(...)stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort tiramisu 92

czarnej kawy 70-80 ml likieru amaretto kilka łyżek kakao opcjonalnie trochę gorzkiej czekolady do posypania na górze PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C Biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka w misie miksera ubijaj aż staną się sztywne, wtedy w mniej więcej 3 porcjach dodaj cukier i dalej miksuj aby piana stała się jednolita(...)mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła. Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych czynności biszkopt musi być

nietylkopasta.pl
FIT kokosowy sernik na zimno z owocami (skyrnik bez cukru) 93

Dzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo

Moje Kuchenne Rewelacje
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 220

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami. 223

Biszkopt 5 jajek 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao + do nasączenia (1/2

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
jajka faszerowane sosem chrzanowym 175

składniki: 4 jaja 4 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu 50 g sera białego sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek przekrawamy na połówki

Domowy Smak Jedzenia
Pavlova z truskawkami i jagodami 364

Truskawki  pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova

Ala piecze i gotuje