celiakia to alergia? Celiakia nie jest alergią, jak jest czasami mylnie określana. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Osoby z celiakią przez całe życie mają nietolerancję glutenu czyli białka znajdującego się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Ścisłe przestrzeganie diety to jedyna metoda leczenia dla tych chorych. Ciastka bezglutenowe Diagnoza lekarska o nietolerancji pokarmowej(...)sytuacji żyć normalnie i zdrowo, ważne jest wprowadzenie diety bezglutenowej. Wiele osób, które dowiadują się o takiej konieczności, czuje się zagubionych. Szczególne emocje związane są z koniecznością rezygnacji z ciast i ciasteczek, które są pieczone na bazie mąki pszennej. Jednak oferta na smaczne ciastka bezglutenowe stale się poszerza. Można je łatwo rozpoznać na półce, ponieważ są oznakowane znakiem przekreślonego kłosa
Gotowanie...to proste !Święta to czas szczególny. Przygotowując się do nich, staramy się, aby w naszych domach wszystko było perfekcyjne. Szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy prezenty dla naszych bliskich. Postaram się pomóc Wam, by Wasze święta były doskonałe. Oprócz przepisów, które będą się ukazywały bardzo często, zaproponuję Wam także perfekcyjne prezenty dla Waszych bliskich. Świąteczne podarunki(...)wyszukane i niepowtarzalne. Bo takie są obdarowywane przez nas osoby. Świetnie spełnią te wymagania kosmetyki i suplementy polskiej firmy Perfect Coll, produkowane na bazie aktywnego kolagenu. Kolagen to strukturalne białko naszego organizmu, które od 25 roku,niestety, tracimy. Firma Perfect Coll jako jedyna na świecie wyprodukowała kolagen całkowicie biozgodny z ludzkim, transdermalny, stabilizowany w 100% organicznie biopeptydem platyny, srebra
W mojej kuchniSkładniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka
Magia jedzenia.gryczanych - 100 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki owsianej - 50 g mąki gryczanej - 150 g schłodonego oleju kokosowego - 60 -70 ml ciepłego mleka - 3 schłodzone żółtka - 1 białko - stewia (ewentualnie 3 duże łyżki miodu) - 3 łyżki rodzynek - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym lub kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Płatki gryczane zalej ciepłym(...)minut. Mąkę owsianą i gryczaną połącz z proszkiem do pieczenia, wsyp do dużej miski, dodaj proszek budyniowy, płatki owsiane i namoczone płatki gryczane. Wymieszaj, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć ciasto (gdyby było zbyt suche dodaj łyżkę jogurtu lub mleka). Z ciasta formuj kulki i rozgniataj w dłoniach, układaj na papierze do pieczenia. Czas pieczenia: 25- 30 minut. temp.:170 stopni
SMYKWKUCHNISkładniki : 2 białka szczypta soli 150 g cukru pudru + dodatkowo do podsypania 250 g mielonych migdałów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania zimtsterne: Białka przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce mieszamy cukier puder razem z mielonymi orzechami i ekstraktem waniliowym(...)lekko łączymy. Gotową masę przekładamy na papier do pieczenia lekko obsypanym cukrem pudrem, który przykrywamy drugim kawałkiem papieru. Rozwałkowujemy na około 0.5 cm grubości i wycinamy gwiazdki. Jeżeli ciasto klei się mimo podsypania cukrem pudrem, pozostawcie je na kilka chwil aby obeschło. Ułatwi to wycinanie ciasteczek i przekłądanie ich na blaszkę do pieczenia. Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem
Słodkie Przyjemnościprzesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone
Calzonella.comłyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą mozarellą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza stężenie(...)wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 180 g Energia: 294 kcal Białko: 17,6 g Tłuszcze: 11,7 g Węglowodany: 35,3 g Błonnik pokarmowy : 2,24 g Smaczneg o i zdr owe go Trójko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachskładniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60
Domowy Smak JedzeniaCiasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego(...)kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie
CzarnawisienkaUwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać je w lodówce ale przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, lepiej smakuje trochę odgrzane. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru(...)litra gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 1,5 szklanki malin 1 opakowanie galaretki malinowej 3 łyżki drobnego kokosu Białka zacząć ubijać, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne lekkie ciasto do kawki. Zamiast brzoskwiń można użyć np. truskawek i zalać galaretką truskawkową. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka octu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki pszennej Masa straciatella: 400 ml śmietany 30% 1 cukier wanilinowy 450 g serka homogenizowanego waniliowego 4 opakowania śmietan-fixu 100 g czekolady mlecznej(...)Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż lekko rozpuści się. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszać dobrze widelcem. Wlać na białka. Miksować jeszcze chwilę. Piekarnik włączyć na 100 stopni C. W małych
Na Ciasteczkowych PapierachUpał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy. Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia
Takie tam pichcenieMigdały - czyli nasiona migdałowca. Dostępne są w postaci całych orzeszków, płatków, pokruszone lub w postaci mączki. Są źródłem białka, wapnia, kwasu foliowego, cynku, magnezu, a także witaminy B2 i B3. Są bogatym źródłem substancji odżywczych zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź,, błonnik, cynk. Wpływają korzystnie na tkankę mózgową i układ sercowo - naczyniowy, obniżają również poziom cholesterolu(...)Mamy dwie odmiany migdałów słodkie (wykorzystywane w kuchni) oraz gorzkie (stosowane do produkcji esencji, wykorzystywane przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym). Migdały w kuchni najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do ciast, deserów. Służą również do zrobienia masy marcepanowej (jest bardzo plastyczna, dlatego używana jest do dekoracji tortów). Mielone migdały mogą zastąpić mąkę w wypiekach. Esencja migdałowa nada naszym wypiekom wspaniałego aromatu
Ciastka - domowe słodkości