gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie przesłodzone i tym samym dla mnie niejadalne. Jednak ciasto, choć słodkie, nie wyszło takie złe, ale następnym razem jak będę je robić, na pierwszym biszkopcie rozsmaruję niewielką ilość kwaśnego dżemu. Ciasto prosto z lodówki ma twardą masę, która nie smakuje zbyt dobrze. Dopiero po około godzinie(...)mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka
Kuchnia MagdaLenytaśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...? Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)Orzechowe makaroniki z kremem marchewkowo-cytrynowym Składniki: (na 20 złożonych makaroników) 125 g mielonych orzechów laskowych 125 g cukru pudru 30 ml wody 125 g cukru 100 g białek krem: 250 g serka mascarpone 100 g curdu marchewkowo-cytrynowego dodatkowo: 60 g curdu marchewkowo-cytrynowego Orzechy z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc(...)łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 szkl. wody 2 galaretki brzoskwiniowe 2 budynie śmietankowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany
Kolorowy Przepisownikciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na tym blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)mnie z mirabelek) sok z cytryny Masa straciatella: 600 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2,5 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Mąkę, kakao,budyń, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżek śmietany 18% Ciasto: Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie całość siekamy z masłem. Dodajemy jajka, stopniowo wlewamy mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 6 części i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie 2 części rozwałkowujemy, umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez(...)czasu odsączamy go na sicie i mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem
Czerwona Porzeczkacukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą. Polewa czekoladowa(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujeoddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać ser, budyń i roztopione masło. Wszystko zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać łyżką z masą serową i skórką pomarańczową. Wlać powstałe do tortownicy wyłożonej ciasteczkami i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni(...)wodnej, umieszczając ją w misce, a miskę na garnku z gotującą się wodą. Polać rozpuszczoną czekoladą sernik i posypać posypką Delecty czekoladowymi kamyczkami po okręgu sernika i na środku ciasta. Smacznego. sernik z polewą czekoladową
O kuchni z uczuciemspirytusu kilka kropel aromatu pomarańczowego Poncz II: 150 ml gorącej wody 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyża rumu lub spirytusu Dodatkowo: 1 paczka okrągłych biszkoptów Dowolna dekoracja Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, a następnie wsypujemy cukier i miksujemy dalej jeszcze przez chwilę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym(...)jeszcze przez chwilę i przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, następnie wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i upuszczamy całość z wysokości ok. 60 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika (wcześniej go wyłączamy) i pozostawiamy w uchylonym aż wystygnie. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ocieramy
Czary - gary w kuchniciasto zawiera w sobie wszystko, co uwielbiają prawdziwe łasuchy. Kajmak, czekolada, krem i odrobina alkoholu wspaniale ze sobą współgrają, ciasto jest miękkie, słodkie ale nie przesłodzone. Desery z dodatkiem kajmaku zawsze znikają u nas w mgnieniu oka i tym razem też tak było, rodzinka nie mogła poprzestać na jednym kawałki. *keksówka o długości około 30 cm Składniki: na biszkopt(...)puszki kajmaku 1/2 szklanki mleka kieliszek likieru advocat lub innego likieru paczka podłużnych biszkoptów 150 g czekolady (pół na pół gorzka z mleczną) 2 batoniki Twix Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno, następnie nadal miksując dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie połączyć. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzepadam za wysokimi ciachami, po prostu jak będę je piekła następnym razem, to banany pokroję w plastry, i dam mniej śmietany :-) -przepis już po modyfikacji Ciasto pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo je Wam polecam :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *Na dużą blaszkę BISZKOPT -6 jajek -3/4 szklanki mąki pszennej tortowej(...)cytrynowe -800ml wrzątku -0,5 tabliczki czekolady deserowej 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego ostudzenia i lekkiego stężenia. Potem przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy żółtka. W miseczce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWysoki rant cukierniczy- samo dno wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć na blasze od piekarnika. Piekarnik nagrzać do 165*c na grzaniu góra-dół. Żółtka jaj oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, ubijając wsypywać partiami i powoli łyżka po łyżce cukier aż do momentu skończenia- cały czas miksując na wysokich obrotach, dodać żółtka(...)kakao, delikatnie wmieszać rózgą lub ręcznie szpatułką, robić to bardzo delikatnie aby nie utracić konsystencji piany, a jednocześnie dobrze wmieszać mąkę, to jest gwarancja puszystego biszkoptu. Gotowe ciasto wylać do wyłożonego pergaminem rantu, wygładzić i piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Przed końcem pieczenia, sprawdzić biszkopt drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Upieczony biszkopt upuścić równo na podłogę
Wanilia i Kardamonpracę układu krwionośnego. Bułki z cebulą i czarnuszką – najważniejsze składniki Mąka . Do wyrobu wszystkich rodzajów bułek polecam Wam mąkę typ 650, czyli tzw. bułkową. Dzięki wysokiej zawartości białka w tym rodzaju mąki bułeczki są mięsiste i sprężyste. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na domowe pieczywo w zakładce WYPIEKI Drożdże . Do pieczywa najczęściej wykorzystuję drożdże instant, ale jeśli(...)Mleko . W swoich przepisach najczęściej używam mleka 2% bez laktozy, ale możecie użyć tego mleka, które akurat macie w lodówce – zawartość tłuszczu nie powinna mieć wpływu na to ciasto. Cebula . Zrumieniona na maśle klarowanym cebulka sprawia, że bułeczki mają wyrazisty, ale nie przytłaczający smak. Jestem przekonana, że nawet osoby, które za cebulą nie przepadają, zjedzą te bułeczki z apetytem
Na-talerzu.plNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach. Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym
Słodka Stronaskładniki: ok. 700 g schabu bez kości ok. 300 g pieczarek 1 cebula 4 jajka bułka tarta sól, pieprz masło wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt
Domowy Smak Jedzenia