wcale nie musi być podana w misce, choć najczęściej własnie tak to wygląda. A co, gdyby tak podać ją na desce? W pierwszej chwili Wasi goście pomyślą, że to ciasto:) Moi byli zachwyceni nie tylko wyglądem ale też smakiem, bo sałatka jest bardzo smaczna. To kolejny już przepis na sałatkę z tuńczykiem, jeśli takie lubicie to koniecznie musicie spróbować(...)paczka krakersów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 jajek szczypiorek 2 łyżki majonezu 100 g żółtego sera pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z tuńczykiem i połową majonezu. Doprawić pieprzem. Resztę majonezu wymieszać z żółty serem startym na tarce. Na desce
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIdealnie się sprawdzą do niedzielnej , popołudniowej kawy .Rozpływają się w ustach ,są szybkie w przygotowaniu i mega czekoladowe .Nie zwlekaj !. Składniki: 200 g mascarpone 200 g
Ladylaura.jeszcze większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków . Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru nadzienie(...)żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy ok. 200 g jagód ponadto: olej do smażenia gęsta śmietana (opcjonalnie) cukier puder Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok ( dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste - możemy jednak dodać całe jajka , bez oddziel ania ) . Wszystkie pozostałe składniki łączy
Słodka Stronaprzepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 140 g cukru trzcinowego kopiasta łyżka herbaty matcha 4 jajka sok z połowy(...)skórki z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryny. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Do jednej dodajemy herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka
Mienta blogtosta) i wrzucamy je do miski z suchymi składnikami. Opcjonalnie dolewamy nieco aromatu waniliowego lub dodajemy kilka ziaren prawdziwej wanilii. Wszystko mieszamy łyżką – na początku będzie się wydawało, że białka jest za mało w stosunku do suchej masy, jednakże po chwili mieszania składniki zaczną się łączyć i powstanie Wam gęsta, błyszcząca, ciemna masa. 4. CZEKOLADA (2 min) Czekoladę(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka
Nerds KitchenDziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami , który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości! Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika! Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości. Koniecznie go spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 23 cm ) * jajko(...)mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * jabłko – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane jabłka kroimy na plasterki. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem
Ostra na Słodkopychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan(...)fixy 4 łyżki cukru pudru galaretka truskawkowa truskawki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt:białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier,i żółtka,miksujemy jeszcze ok 5 min,wyłączamy, dodajemy obie mąki wymieszane z amoniakiem i mieszamy już łyżką dokładnie,wylewamy na blaszkę prostokątną 21cmX32cm wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 150 stopniach C.z termoobiegiem 25-30 min ,studzimy. ubijamy śmietankę
Swojskie jedzonkoSkładniki: 8małych ,lub 6 dużych jajek 1 czubata łyżka mąki 3 budynie na 0,5l mleka ,śmietankowe ,lub czekoladowe(zależy jaki kolor biszkoptu chcemy) 1 szklanka
w mojej kuchniLekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować smak galaretki. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody(...)kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem
Ala piecze i gotujeplacki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych(...)ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz. 3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem
AZgotuj!Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na
Kolorowy Przepisownikjajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukry i ubijamy dalej - do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka delikatnie ubijając jeszcze przez chwilę. W drugiej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia(...)łyżki łączymy z ubitą masą . Cały sekret w tym by zrobić to bardzo delikatnie i powoli, ale dokładnie. Chodzi o to by zbyt silnym i gwałtownym mieszaniem nie pozbawić ciasta puszystości. Powstałą puszystą masę wykładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy. Pieczemy przez 35 do 40 minut w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu). W czasie pieczenia w miarę możliwości
Kuchnia po mojemuA tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna
kgwjanczewoPora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie
kulinarnyJamąki ziemnaiczanej4 łyżki kakaododatkowo9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao)500 ml śmietanki 30 %80 g cukru pudru1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wodySposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Do gotowej lśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich(...)Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko uderzamy o blat i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut. Studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Przygotowanie kremu.Do miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier
Słodkie Przyjemności