szczypta Białko – 1 szt masa makowa – puszka cukier puder Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy
Camilla w kuchnibabeczek :) * 2 banany * 220 g mąki pszennej * 100 g cukru * 2 jajka * 125 ml oleju * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia(...)Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać. Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut
Zrób to smaczniebakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić. Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut. Po upieczeniu spodu przyszedł czas(...)Żółtka ucieram z cukrem na jasny i gładki kogel mogel. Dodaję ser, bakalie, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło i miksuję. Do tego dodaję ubitą pianę z białek i mieszam ją delikatnie w masę. Przelewam do formy na przestudzony spód. Wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę ok. 1 godziny. Zostawiam, by wystygło
Wołowina od rekinaCiasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon 1/2 łyżeczki - ziarenka z laski wanilii - słodzik (ja zużyłam 7 tabletek) - 3 duże jabłka - płaska łyżka oleju kokosowego - 4 płaskie łyżki płatków migdałowych - 1/3 szklanki mleka - 1 banana Wykonanie: Białka ubij
SMYKWKUCHNIciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania 3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić
W Mojej Kuchni LubięBiałka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, ubijając na wolnych obrotach. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec
kulinarnyswiatdomibiałko kminek Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i papryką słodką przesiać na stolnice. Dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, w kopczyku zrobić dołeczek i wlać żółtko oraz śmietanę - wymieszać. Na koniec dodać starty żółty ser i zagnieść ciasto. Z ciasta
Ciastka - domowe słodkościciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 75 g Energia: 146,9 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek i pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sezamowego 1 łyżeczka octu(...)pora ( biała część ) Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać i odstawić do „przegryzienia” A teraz najważniejsze skąd bierzemy ciasto – mamy dwa wyjścia – w sklepach orientalnych możemy kupić już gotowe ciasto do pierożków wonton. ( np. tu ale sklepów jest wiele ). Możemy też zrobić sami, my wykorzystaliśmy
Kuchnia na wzgórzuCiasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy. * duża blaszka 29*41 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1500 g zmielonego białego sera 12 jajek 300 g cukru 350 g masła puszka brzoskwiń 3-4 łyżki rodzynek sok z 1/2 cytryny Biszkopt: Białka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBiałka ubić na sztywno z solą a następnie powoli wsypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne, i pieczemy 20 minut w nagrzanym piecu] - 1 ząbek upieczonego czosnku - 2 łyżki serka mascarpone - 1 białko - sól
SMYKWKUCHNIUbić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto
królestwo garówUbić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto
królestwo garów