Ciasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)Pamiętaj, ogrzewaj masło tylko chwilę, masło nie może się sklarować). Dokładnie wymieszaj mąkę migdałową, mąkę pszenną, cukier puder i całe jaja (białko+żółtko). Białka jaj ubij z cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się. Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki
SmartBake.plBardzo smaczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowa i kremem budyniowym. Upiekłam je uroczystość rodzinną, bardzo wszystkim smakowało, znikło ze stołu w oka mgnieniu. Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki tortowej Młyny Stoisław 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 6 jajek 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kilogram jabłek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru 2 łyżki masła(...)szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 400 gram masła Dodatkowo: 150 gram wiórek kokosowych 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Papier do pieczenia Forma 25x40 cm. Sposób przygotowania: 1) Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wstawiamy
Bajeczna Kuchniazależności od tego, jak mocno słodkie będą użyte przez Was jabłka, możecie dopasować ilość cukru dodanego do masy jogurtowo-śmietankowej lub galaretki jabłkowej do własnych preferencji smakowych. Do przyrządzenia ciasta wykorzystałam formę o wymiarach 24x24cm. Jabłecznik na zimno Składniki: biszkopt 4 jajka 120g cukru (u mnie 100g cukru i 20g domowego cukru waniliowego) 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej masa(...)być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, po każdej łyżce miksując - masa powinna wyjść gęsta i lśniąca, do niej dodawać
Smakołyki BerenikiCiasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku(...)brzoskwinie borówki lub inne owoce 1. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia. 2. Biszkopt: Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem
Kto ugości moich gości?herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao. Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kakao(...)puszka brzoskwiń ok 30 kakaowych herbatników 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli Polewa: 2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao 1/2 tabl białej czekolady 6 łyżek śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać
Smakołyki Asibiszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy to co w nim najlepsze-prażony słonecznik. Nadaje ciastu lekko orzechowego, bardzo ciekawego smaku. Polecam Wam przygotowanie tego ciasta, na pewno się zakochacie. No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ BISZKOPT 6 jajek 3/4 szkl cukru 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)szkl cukru pudru PONCZ 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 5 łyżek wódki 3/4 szkl przegotowanej wody Najpierw przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie dodajemy cukier. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszamy i dodajemy do masy, wszystko delikatnie miksujemy, na koniec
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusoli na polewę: 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła lub margaryny Sposób wykonania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo szklankę cukru i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze chwilkę razem miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao(...)niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto
na moim stole...być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów lub składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki(...)owoców) Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice (23 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi
Słodka Stronainstrukcja na opakowaniu (zamiast 500 użyć 400 ml). Ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. (Nie powinna stężeć całkowicie, ale nie może być płynna - wsiąkłaby w biszkopt). Przygotować biszkopt. Białka ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Dodać cukier (powoli) i żółtka (nadal ubijając). Wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Blachę(...)szybko zwinąć razem z ręczniczkiem (zaczynając zwijanie od krótszego boku) i odłożyć do wystudzenia. (Należy to zrobić póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony biszkopt mógłby popękać.) Po tym czasie ciasto odwinąć ze ściereczki. Wyłożyć na nie warstwę galaretki i zwinąć z taki sam sposób jak była zwinięta z ręczniczkiem - zaczynając od krótszego boku. Zwiniętą roladę schłodzić w lodówce przez minimum
Di gotujeTe niepozorne, małe kapustki to prawdziwa bomba witaminowa. Jest to skarbnica wielu składników mineralnych i witamin. Brukselka jest bogata w magnez, wapń, potas, sód, mangan, żelazo
kuchnia doskiSmak dzieciństwa... Biszkopt z masą z płatków owsianych. Proste i smaczne. Biszkopt: *pół kostki palmy (rozpuścić), *5 jajek, *półtora szklanki mąki, *1 szklanka cukru
Zrób to smacznieSkładniki: biszkopt 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3
Darcia w kuchniSiemaneczko! Brat zakupił wyciskarkę do soków! Wychodzą cudownie zdrowe i obłędnie pysznie, w szczególności te marchewkowo-jabłkowe. Kto miał do czynienia z taką maszynką wie
fitolarun.blogspot.comProsty i smaczny pomysł na pożywne śniadanie. Rozpływające się żółtko na chrupiącym boczku… to idealny posiłek na początek dnia.Składniki:1 bułka1 plasterek koziego sera2
Oryginalny smakPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek
Kuchnia Łukasza