otynkowania: 2 gorzkie czekolady, każda po 100 g 100 g śmietany kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania białek stopniowo dodawać do nich cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalny. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem. Stopniowo dodawać je do ubitej piany i delikatnie mieszać(...)koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem
Krakowskie smaki Anicieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej - kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier . Dodajemy żółtka i wodę. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką z resztą składników. Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku
Pan i Pani Smith w kuchniciasto wyszło rewelacyjne, już po chwili było bardzo plastyczne, ładnie odchodziło od ręki i miało idealną konsystencję), 2. Włożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej otrębami pszennymi. Przykryłam lnianą ściereczką i postawiłam w ciepłym miejscu. Mój chleb rósł niecałe 9 h (oryginalny przepis podaje 12 - 18 h). 3. Rano posmarowałam cienką warstwą powierzchnię chlebka lekko podbitym białkiem
Kuchnia Prezydentowejciasta formujemy kule i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Pozostawiamy na 10 minut do napuszenia. Po tym czasie bierzemy szklankę, maczamy jej spód w mące i za jej pomocą robimy wgłębienia w drożdżówkach. Następnie w powstałe "dziury" wkładamy po dużej łyżeczce budyniu i po kilka truskawek. Bułeczki smarujemy jajkiem (ja posmarowałam samym białkiem
My simple kitchenobrotach miksera). Z całości mąki odkładamy do miseczki 2 łyżki, a resztę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy ją do masy. Dodajemy cukier waniliowy i ew. aromat. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie staramy się wmieszać je do masy. Całość rozdzielamy równo do trzech miseczek i do każdej dodajemy : I miseczka(...)maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao 2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku 5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego
charlotte gotujeciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć , rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Dorzucić rodzynki i pokrojone daktyle. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń. Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st.C przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku...Smacznego
Gosia gotujeSernik to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych i obowiązkowych ciast świątecznych. na blogu znajdziecie już naprawdę sporo przepisów na serniki, zarówno pieczone jak i na zimno. Dziś mam dla Was przepis na taki zwykły sernik, jednak w smaku jest niezwykle delikatny i puszysty. Wręcz sprawia wrażenie pianki. Zdecydowanie podbił moje serce:) foremka 23 x 33 cm Składniki: 150g herbatników(...)półtłustego białego sera, jajko, 10 żółtek, 5 białek, 2 szklanki cukru, 200g masła, budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka aromatu pomarańczowego, skórka starta z pomarańczy, szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko
Z miłości do słodkościCiasto z malinami i brzoskwiniami Składniki: 500 g malin 1 puszka brzoskwiń lub 3 brzoskwinie świeże 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 200 g masła cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W małym rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Z białek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBiedronkaWaga: 300 gCena: 6,99 zł - Wartości odżywcze całej Pizzy -Kalorie 759 Węglowodany 106,5 gW tym Cukry 6,9 g Białko 30,3 gTłuszcze 23,4 g - SKŁAD -Mąka pszenna, sos gilowy(25%)(pomidory,cukier,ocet winny, stabilizator,skrobia modyfikowana), przeciwutleniacz(kwasek cytrynowy), kurczak(15%), woda, ser , olej słonecznikowy(...)papryka, cebula, laktoza, sól, drożdże- RECENZJA -Witajcie chciałbym wam przedstawić kolejny Grudniowe odkrycie Pizze Calzone z Grillowanym Kurczakiem. Pizza ma nietypową jak na Calezone formę. Ciasto wypada bardzo dobrze jest smaczne w smaku, bardzo chrupkie i delikatne w środku. Nadzienie pizzy jest smakowitę . Niestety ilość składników znajdujących się w pizzy jest bardzo
Sylwetka Od Kuchniciasto ugniatamy w rękach na stolnicy do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozwałkowujemy na chcianą grubość - my na około 3-4 mm. Ciasteczka trochę nam wyrosną, dlatego warto je dość luźno układać na blaszce. Wczoraj były dość twarde, ale (po nocy w wilgotnym miejscu) dziś smakują tak, jak powinny, a jutro będą jeszcze lepsze :) Większość z nich ozdobiłyśmy lukrem (1 białko
WeAreCrazyMąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika,żelaza,magnezu,białka i cynku.Stosujmy ja jak najcześciej w naszej kuchni.Cukier zastąpiłam stewią.Zaznaczam jednak,iż nie jest to stewia w czystej postaci,bezcukrowa.Jest to stewia,która stoi już teraz w każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat cukru ze stewią w proporcji 50 na 50 %.Zawsze(...)połowę cukru mniej.Trzeba też wiedzieć,że ciasto drożdżowe na czystej stewii nam po prostu nie wyrośnie.To pieknie wyroslo.Buleczki sa pyszne i bardzo pulchne. Skladnik na ciasto: 500 g maki (350 g pszennej pelnoziarnistej i 150 g maki pszennej 550) 4 lyzki stewii 50 g pol lyzeczki soli 80 g masla( dalam ghee) 12 g suchych drozdzy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszku do pieczenia Mąkę, otręby, białko i proszek do pieczenia mieszamy w jednej misce, a drugiej natomiast łączymy ze sobą mleko, żółtka i olej kokosowy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy dokładnie. Następnie delikatnie przelewamy pianę i dosypujemy owoce, starając się nie kombinować zbyt długo tylko(...)Przelewamy do blaszki wyłożonej papilotkami i pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Być może nie zastąpią czekolady, ale są godnym pocieszycielem ;) Zamiast w standardowej blaszce można ciasto upiec w większych kokilkach - porcje idealne na śniadanie :) Ładny ten Wrocław, c'nie? ;) Niby oderwane od całości już nie brzmi tak samo, ale i tak lubię ten fragment
sama złodyczprzez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę(...)rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta
Zainspirowana w kuchnitaką masę równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie. Coraz rzadziej dodaję do sera masło, ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości
Dieta moja pasja