Zatęskniłam za smakiem zielonego groszku, wybrałam się więc na ryneczek. Jego cena mnie odstraszyła na tyle, że wróciłam jedynie z truskawkami i miodem.Pragnienie jednak pozostało i
W kuchni Karmel-itkipieczenia 2 łyżki śmietany ponadto 3 jajka 50g maku 6 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, dobrze wygniatając, następnie urywamy ciasto i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w którym robimy dziurkę i kładziemy dziurką do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym (tak jak w kluskach śląskich)- będą to nasze kapelusze do grzybków. Tworzymy teraz(...)kopytek) - będą to nasze korzonki. Ilość kapeluszy na blaszce musi być taka sama co korzonków. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C. 15 minut. Żółtka oddzielamy do białek. Ucieramy do białości z 2 łyżkami cukru pudru. Jeszcze ciepłe kapelusze oraz korzonki łączymy ze sobą za pomocą utartych żółtek. Korzonek moczymy w żółtku i łączymy w miejscu gdzie robiliśmy dziurkę
kgwjanczewoskładniki* 1 kg sera trzykrotnie mielonego* 4 dag mąki ziemniaczanej* 20 dag cukru* 6 jajek* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek
Mix smakuoraz jajko i wyrobic hakiem do ciasta drozdzowego na gladkie ciasto,odchodzace od brzegow misy.Pod koniec wmieszac pokrojona zurawine.Mise przykryc folia spozywcza i postawic w cieple do podwojenia objetosci.wyrosniete ciasto podzielic na dwie czesci.Z kazdej uformowac po 3 waleczki dlugosci okolo 35-40 cm i splesc dwa warkocze.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka kuchenna i pozostawic(...)chalki posmarowac mlekiem i posypac cukrem perlistym.Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Studzic na kratce Uwagi:chalki posmarowalam tylko samym mlekiem (powod: nadmiar bialek!).Jednak chalki posmarowane przed pieczeniem zoltkiem rozbeltanym z 2 lyzkami mleka pieknie sie blyszcza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rondelku stop margarynę, dodaj cukier i przyprawy. Wystudź masę. W misce zmieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masę z rondelka i jajka, wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Ciasto schodź w lodówce przez godzinę. Rozwałkuj na cienki plaster wykrój 4 kwadraty na boki domku, dwa prostokąty na dach i gwiazdkę do ozdoby. Z tej ilości wyjdą Ci co najmniej(...)jakbym była znowu dzieckiem! ;-))))) Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem. Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru bardzo bardzo dobrze zmielonego - 1 małe białko - 1/3 łyżeczki soku z cytryny Ucieramy trzepaczką na lśniący kolor. Składamy domek: Na talerzyk wylej troszkę lukru, tak abyś mogła dobrze przykleić domek do podłoża, składamy tak jak domki
SMYKWKUCHNIgotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek pyszności Wielkanocna babka biszkoptowa Kolizje smaków Babka piaskowa Kuchenne(...)szampańskie babeczki Babka snickersowa Kuchenne zapiski Edyty Zrolowana babka drożdżowa Babka piaskowa z ajerkoniakiem Babka z kremem orzechowym i orzechami Kuchnia domowa Ani Babka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Kuchnia Maryny Babka piaskowo-waniliowa Muffiny Baba wielkanocna Babeczki do koszyczka Babeczki z niespodzianką Babka Kuchnia po mojemu Cytrynowe babeczki do wielkanocnego koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi
Moje domowe kucharzeniedekoracji i przełożenia warstw: 2 szklanki malin 2 szklanki bi orówek 6 niedużych bez 2 batony w polewie z białej czekolady 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników(...)cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy
Szefowa kuchniOstatnio miałam smak na ciasto owocowe, ale niekoniecznie z mrożonek. I w ten sposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej(...)ochłodnąć i stężeć. Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem śmietany). Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka
Passions hobbies lifepór roku, której celem jest jak najlepsze wykorzystanie produktów sezonowych. Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży , ponieważ są cennym źródłem składników odżywczych, białka, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodych organizmów. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka porcji mleka lub jego przetworów (serów, jogurtów, k efirów ...), żeby(...)posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem takiej potrawy są pieczone pierogi z ciasta drożdżowego orkiszowego nadziane serem, które zaledwie w ciągu kilku minut można odgrzać i podać dzieciom na śniadanie lub zapakować do szkoły, bo na zimno również smakują znakomicie. Dodatki do sera
SzczyptaSmaQfoliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy około 30 minut(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy
Rozpustne gotowanielubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint . Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino(...)oferta. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki krupczatki 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 5 białek szczypta soli 150 g cukru 200 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 100 ml syropu z brzoskwiń 400 ml mleka 5 żółtek
Ala piecze i gotujeszklanka sypkiego maku MASA 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 1 kostka margaryny 5-6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego DODATKI 1 opakowanie migdałów owoce do dekoracji BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec, także łyżką(...)mlekiem przelać do gotującego się mleka i mieszać do zagotowania się. Kiedy zgęstnieje odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu letniego budyniu. Zmiksować. Masą przełożyć ciasta. Na wierzch ciasta wyłożyć trochę masy, uprażone migdały i dowolne owoce. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę
Gotuję TestujęPiekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy masłem a boków tortownicy nie smarujemy. Mąkę, kakao i proszek przesiewamy do miski. 2. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i na końcu dolewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Przy pomocy(...)mascarpone 460 g Nutelli dodatkowo: wiśnie z nalewki lub syropu gruszki w syropie Mascaropne i Nutellę (obie w temperaturze pokojowej) miksujemy…. i już :)! Na paterze układamy jeden blat ciasta i nasączamy go. Ja – nie mając pod ręką nalewki wiśniowej- dolałam do syropu z wiśni i odrobiny gruszkowego trochę rumu. Blat smarujemy 1/3 masy czekoladowej i układamy gruszki pokrojone
UgotujmyTo.plłyżek cukru pudru 2 śmietan fixy Dodatkowo: maliny do dekoracji 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru śmietan fix kolorowa posypka Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić prawie na sztywną pianę, potem dodawać stopniowo cukier, a potem miksować jeszcze około 2 minuty, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas(...)cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo , Mal Gosia , Katarzyna
Ewusiowe SmakiTrzeba przyznać, że Biedronka coraz bardziej zachwyca swoją ofertą „fancy” produktów spożywczych 😃 Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wegetarianie jak i weganie, eko freaki
Candy Pandas