przez około 25 minut. Kawę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy. Ubijamy kremówkę i dodajemy cukier waniliowy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z serkiem, dodajemy śmietanę, żelatynę, pianę oraz ajerkoniak, całość mieszamy. Część tężejącej masy wykładamy na biszkopt, na wierzchu układamy biszkopty zanurzone na chwilę(...)rozpuszczonej kawie, a następnie wylewamy resztę masy i na wierzchu znów wykładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta
Zainspirowana w kuchnitaką masę równo rozkładamy na biszkoptach. Jeżeli mamy twaróg z kostki trzeba go zmielić dwa razy, a następnie dodajemy: śmietanę, sok i skórkę z cytryny (zastąpią aromat). Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem ucieramy do białości, dodajemy do sera razem z manną i budyniem. Cukier to indywidualna sprawa i trzeba go dać według własnego smaku(...)pieca. Nagrzanego 180 stopni na około 60 - 70 minut. Zimny dekorujemy zygzakami z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady z sokiem i olejem. Wyszło bardzo fajne ciasto i smakowo i strukturalnie. Coraz rzadziej dodaję do sera masło, ono jednak twardnieje i ciasto robi się takie toporne. Ze śmietaną zachowuje się całkiem inaczej. Nie wspomnę już o tej ilości
Dieta moja pasjamożna nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza. *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół i zrobić mniejszą porcję lukru, z tylko jednego białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe: Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo(...)szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy
Karo in the KitchenKażdy już chyba widział i słyszał o cieście kinder country bez pieczenia. Ja stworzyłam swoją własną wersję ciasta pieczonego, według mojego gustu i smaku. Ciasto jest czekoladowe przełożone pysznym kremem z dodatkiem ryżem preparowanym w miodzie. Dzięki temu krem ma całkiem inny smak. Wierzch oblany czekoladą i posypany ryżem. No pycha ! SKŁADNIKI: Biszkopt: jaja 6 szt. mąka 3/4 szkl(...)szkl. Dodatkowo: ryż preparowany w miodzie 1 szkl. mleczna czekolada 100 g. powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka
Kuchnia PaulettesSezon na wiśnie w pełni, więc trzeba z niego korzystać ;-) Pyszne, lekko kwaśne za sprawą wiśni ciasto, które świetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę(...)gorzkiej czekolady + wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia
Passions hobbies lifetymi białkami...? Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć(...)minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Masa straciatella: 0,5 litra śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady deserowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt : białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a gdy już się ubije dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać(...)stopni na 10 minut. Pozostałą masę biszkoptową wymieszać dokładnie z kakao. Jak wzorki będą upieczone, odstawić je na chwilę do wystudzenia. Na ostudzone "wzorki" wylać masę kakaową. Pokryć ciastem całą blachę dokładnie pokrywając "wzorki". Piec 12 minut. Ciepły blat biszkoptowy zwinąć w roladę i pozostawić do ostudzenia. Masa straciatella : żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, pozostawić do ostudzenia - ma być
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczarnej kawy 70-80 ml likieru amaretto kilka łyżek kakao opcjonalnie trochę gorzkiej czekolady do posypania na górze PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzej do 180 st C Biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka w misie miksera ubijaj aż staną się sztywne, wtedy w mniej więcej 3 porcjach dodaj cukier i dalej miksuj aby piana stała się jednolita(...)mąkę i już bardzo krótko zmiksuj, aby całość nie opadła. Okrągłą blachę o przekroju 24 cm wyłóż papierem do pieczenia na dole, boków nie smaruj niczym. Wlej na blaszkę ciasto i lekko wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i odstaw w blaszce aż całkowicie wystygnie. Zanim przejdziesz do kolejnych czynności biszkopt musi być
nietylkopasta.plDzisiaj mam dla Was świetny przepis na lekki sernik na zimno, który wymyśliłam z okazji dnia dziecka dla naszej Rodzinki :) Sernik, a w zasadzie skyrnik - bo
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki: 4 jaja 4 łyżeczki chrzanu 4 łyżki majonezu 50 g sera białego sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek przekrawamy na połówki
Domowy Smak JedzeniaTruskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova
Ala piecze i gotujeSubtelna, wykwintna, powiedzieć by można doskonała . Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)Placek kokosowy ; 6 białek 1 szk cukru ½ szk suchego maku 20 dag kokosu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Krem; 6 żółtek
Apetyczna babeczkauwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego czasu co roku kilka pojawia się na wielkanocnym stole. Mam swoje ulubione, ale tym razem chciałam upiec inny, z Kucharza Warszawskiego(...)już wcześniej tu i tu (klik). Wybrałam czekoladowy mazurek z chleba razowego . Tego typu mazurki były kiedyś często wypiekane, dziś to rzadkość - większość mazurków bazuje na kruchym spodzie lub białkach. Niezwykły to wypiek. Nikt mi go nie polecił, przepis jest bez zdjęć, nie umiałam zupełnie wyobrazić sobie jego smaku ani wyglądu. Nie mam też do końca pewności
KUCHARNIAKolejne ciasto z serii "Moje ulubione" Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszenej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 12,5 dag margaryny 2 żółtka 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta) Pianka(...)waniliowy 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki woduy Lukier: 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: około 2 paczek herbatników Wykonanie: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
W Moim Magicznym Domu