ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:660/932)

Deser zimowy 137

Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto

królestwo garów
Ciasteczka makaronikowe migdalowe 92

Ubić białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto

królestwo garów
Pierniki maxi 227

W zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie

Ciastkozercy
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 189

Ciasto na naleśniki - 2 jajka - 210 gram mąki pszennej(użyłam 405) - 150 ml mleka - 150 ml wody gazowanej -1 łyżkę cukru - szczypta soli Do przełożenia - serek mascarpone 250 g - pół tabliczki gorzkiej rozpuszczonej czekolady - 2 łyżki cukru pudru - konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa   - 2 białka

Basia w kuchni
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 212

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier. Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze

Ze smakiem i z pasją
Rolada szpinakowa z łososiem 513

białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam  a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam. Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając. Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut. Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto

Mechanik w kuchni
Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami 260

oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka). Spody bezowe: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą(...)łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy. Złożenie ciasta: Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy

VioletoweKucharzenie
Katarzynka - ciasto z pierniczkami i kremem 224

Wykonanie zajmuje dłuższą chwilę, ale nie powinno nikomu sprawić trudności. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy dodając partiami cukier do momentu uzyskania gęstej, lśniącej piany. Następni dodajemy żółtka, miksujemy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy całość. Wykładamy(...)blaszki czekolada  Żelatynę zalewamy mlekiem, a gdy napęcznieje rozpuszczamy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej partiami serki i rozpuszczoną żelatynę. Składanie ciasta: Biszkopt rozkrawamy na pół. Na jego spodniej części rozsmarowujemy tężejącą galaretkę. Na niej równą warstwą układamy pierniczki, a na nich rozsmarowujemy masę śmietanową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy po wierzchu

Cynamonowe szczęście
Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? 204

się Wam przybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa.   Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki.   Czym się wyróżnia? Charakteryzuje(...)błonnika. Różnica jest więc spora.   W porównaniu z mąką pszenną zawiera także bardzo mało węglowodanów, ale za to więcej tłuszczu (rzućcie okiem na tabelkę poniżej). Produkt Waga Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik Energia Mąka pszenna graham 100 g 10 g 2 g 69 g 8 g 340 kcal Mąka kokosowa odtłuszczona

Powiedz dietom nie
Ciasto francuskie z pieczarkami. 124

Ciasto francuskie z pieczarkami. Przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami to niesamowicie szybki i smaczny poczęstunek . Składają się z ciasta francuskiego , pieczarek, sera mozzarelli i białego sosu z dodatkiem natki pietruszki i oregano. Jeśli uwielbiasz ciasto francuskie , pieczarki i ser to koniecznie spróbuj tej przekąski ! Niezależnie od tego czy organizujesz przyjęcie, czy karmisz niespodziewanych gości, czy dryfujesz na imprezę przystawka(...)jest kluczowym elementem każdego wydarzenia. Ciasto francuskie zawsze się sprawdzi. Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza

Zdrowy Styl Joanny
ciasto "Wenus" 180

Przepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)sera mielonego 200 ml śmietanki  kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Shrek ;) 204

budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy(...)chwili połączenia się składników. Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta. Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję bo lubię

Czerwona Porzeczka
warstwowa sałatka z brokułem 427

* składniki: 1 główka brokuła 8 jajek 300 g szynki 400 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła szczypiorek majonez sól, pieprz wykonanie: Brokuł dzielimy na mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
Tort węgierski 254

niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 7 łyżek kakao (prawie pół szklanki) ewentualnie jeżeli ktoś chce mniej kakaowy, wówczas 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki kakao. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza łyżka cukru się nie rozpuści , nie dodawać kolejnej, dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na