ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:656/932)

Ciasto porzeczkowa wuzetka 193

Wuzetka niemałą sławę ma, ale w tym cieście główne skrzypce grają czerwone porzeczki :-) Mi osobiście takie zestawienie bardzo smakowało, ale jeżeli za czerwoną porzeczką nie przepadacie, to można wykorzystać wiśnie lub truskawki, czy też jeszcze inne owoce. Myślę, że efekt będzie równie ciekawy. Biszkopt pieczony w blaszce o wymiarach 25x30 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka(...)masła 100 ml śmietanki 30% WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C ,  dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać

Passions hobbies life
Śliwkowo-budyniowa poezja 164

Słodkie a zarazem delikatne ciasto do popołudniowej kawy. Dla mnie poezją jest mus śliwkowy z smakiem pomarańczowej galaretki. Po prostu rozkosz dla podniebienia. Coś pysznego. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olejek pomarańczowy Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra) 50 g margaryny Masa śliwkowa(...)żółtek.  Białka ubijamy , dodajemy cukier i pod koniec ubijania po jednym żółtku i kilka kropel olejku pomarańczowego. Na końcu mąkę mieszamy  łyżką z ubitymi białkami. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową (35x35cm). Pieczemy około 12 minut w 160*C. Po wyjęciu od razu przekładamy na ściereczkę , odrywamy papier do pieczenia. Następnie biszkopt

VioletoweKucharzenie
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 162

jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie:   Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 196

Rewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać

Słodka Strona
MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE 495

jest za słodki … nie jest też tortowy – jest za to niezwykle delikatny i fantastycznie komponuje się z biszkoptem. Kokos nie tylko pięknie zdobi, ale sprawia też , że ciasto pięknie pachnie i z całą pewnością znajdzie wielu wielbicieli! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * mąka pszenna(...)mleko w proszku – 2 pełne szklanki * żelatyna – 3 łyżeczki * masło – 1 łyżka *żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki DODATKOWO: * kokos SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier, a następnie wlewamy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą ( koniecznie ) z proszkiem do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki

Ostra na Słodko
Kokosowo – malinowa fantazja 197

przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Blat kokosowy Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe

Wędrówki po kuchni
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 162

małe jajko szczypta soli Składniki na masę skórka otarta z 2-3 cytryn 150ml soku cytrynowego 100g drobnego cukru 60ml creme freche 4 jajka i 3 żółtka 3 białka i 5 łyżek cukru na bezę Method: Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes. Quickly combine these togheter. When it starts(...)wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 240

spód110g mąki75g zimnego masła niesolonego1 łyżka lodowatej wody1 małe jajkoszczypta soliSkładniki na masęskórka otarta z 2-3 cytryn150ml soku cytrynowego100g drobnego cukru60ml creme freche4 jajka i 3 żółtka3 białka i 5 łyżek cukru na bezęMethod:Sift the flour and salt, add in the butter cut in a little cubes. Quickly combine these togheter. When it starts to form(...)wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie

Kulinarna rozmowa
Pudding chia bananowy (wegański) 71

kcal 212 kcal Białko 17 g 9 g Tłuszcze 20 g 10 g Węglowodany netto 27 g 14 g Błonnik 13 g 7 g Z powyższego przepisu powstają dwie porcje. Kaloryczność obliczona dla mleka krowiego 3,2% i erytrytolu bez opcjonalnych dodatków. Jeszcze więcej wegańskich słodkości Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo

WegePrzepis
KOKOSOWY SERNICZEK Z PATELNI 161

olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady i łyżką domowego dżemu z wiśni. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 314 kcal 17,4 g białka

Vroblewska-fitlife
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 169

. Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę

Szefowa kuchni
Truskawkowe Kropeczki 180

Składniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej  4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.   Białka oddzielamy od żółtek

Luźna Kuchnia
Jogurt granatowo truskawkowy 173

również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Sok z granatów jest doskonałym dodatkiem do napojów i deserów. W słoneczne, letnie dni doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek

mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z FASOLKĄ 191

majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni.  Polać na pierogach. Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR .  Jak wiadomo fasolka posiada dużo witamin, zawiera dużo białka, mało tłuszczów i sporo

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasto rafaello 130

Ciasto jest bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych i kaszy), który daje uczucie sytości, - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 105 g Energia: 269,6 kcal  Białko: 7,4 g  Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
BABKA KAWOWA Z JABŁKIEM 133

Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek

Prosto i Smacznie z Anetą
Wielka beza, czyli wstęp do Pavlowej. 132

wypieków Przygotowanie: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. A na koniec mąkę i sok z limetki. Chwilkę, ale to dosłownie chwilkę jeszcze miksować i beza gotowa. Teraz tylko trzeba ją upiec. Tak więc na papierze do pieczenia rysujemy okrąg, na który następnie wykładamy ciasto bezowe. Hońka proponuje formować bezę

Karczma Honorietty
Marysieńka Siostry Anastazji 157

pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek 20 dag cukru

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z ricottą i mascarpone 150

czasie wyjąć. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Sery przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń w proszku i zmiksować na jednolitą masę.  Dorzucić rodzynki. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno

Gosia gotuje
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6413

mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić od żółtek

Ladylaura.
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 244

białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy

Malowane smakiem
POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 117

się nie przypaliła. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Gdy będą dobrze ubite, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Wlać masę czekoladową (przestudzoną), ciągle miksując. Na końcu dodać mąkę, z proszkiem i cynamonem, oraz aromat pomarańczowy,miksować, aż powstanie gładka masa. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie, z ciasta formować kulki mniej więcej

Kuchnia w opałach
Ciasteczka koperty z marmoladą 246

Pyszne krucho drożdżowe ciasteczka wypełnione marmoladą zasmakują na pewno nie jednemu. Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy a ciasteczka robiłam trzy razy z rzędu bo znikały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik puszysty 365

wiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te ciasta. Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI: - mielony tłusty twaróg – 600 g – mleko(...)szkl – masło – 40 g – mąka ziemniaczana – 2 łyżki – żółtka – 4 szt – białka – 4 szt – cukier – ok. 3/4 szkl – cukier waniliowy – 1 op – olejek waniliowy – 1 łyżeczka DO OZDOBY: – polewa czekoladowa – cukier na karmel SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania