ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:648/932)

omlet biszkoptowy 172

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania wykonanie: Żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone pączki 74

ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Do miseczki wlać same żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, Utrzeć na jednolitą i puszystą masę. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego ubite żółtka i mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli. Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy

Olcia gotuje!
Ciasto FIONA 145

proszku do pieczenia 1 łyżka cacao duża butelka soku marchew jabłko truskawka 3 budynie śmietankowe 3 czerwone galaretki śmietana 30% 500 ml 2 opakowania delicji    Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier następnie żółtka a na koniec olej. Mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia, cacao wymieszać, stopniowo dodawać do ubitej(...)wystudzić. Ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodawać lekkim strumieniem zimną galaretkę. Wyłożyć na delicje.   Wierzch: 2 galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Tężejącą wyłożyć na wierz ciasta. Dobrze schłodzić

Darcia w kuchni
Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym 165

Pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt

Bajeczna Kuchnia
Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 137

lekko posypać cynamonem. Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier oraz cukier waniliowy, dalej ubijając dodawać kolejno żółtka.   Ubijać do uzyskania gęstego kogla-mogla . Wsypać mąki oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na jabłka, równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem

W garach u Gosi
Przekładaniec świąteczny 161

ciasto przełożone masą jabłkową z plackiem makowym, kokosowym, kakaowym i orzechowym. Nie ma przy nim zbyt dużo pracy niż się wydaje, a w dodatku ładnie się prezentuje.   Składniki: Ciasto: 400 gram mąki pszennej 250 gram cukru pudru 400 gram margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 jajek 100 gram suchego maku 100 gram wiórków kokosowych 2 duże łyżki kakao(...)cukry waniliowe 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo: Tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy suchy mak, do drugiej dodajemy wiórki kokosowe, do trzeciej dodajemy kakao

Bajeczna Kuchnia
Biszkopciki dla dzieci 177

nagrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Mąkę przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, łyżka po łyżce dodawać cukier, partiami – kolejną łyżkę dać po 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim(...)delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku, zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Wyciskać w niewielkich, 1-2 cm odstępach od siebie krążki o średnicy około 2 cm i wysokości ok 1,5 cm. Posypać cukrem

moj przepis na
Sernik z frużeliną truskawkową 378

kruchy spód: 2 żółtka 50 g cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka 100 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej ziarenka z 1/2 laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa truskawkowa: 300 g mrożonych/ świeżych rozdrobnionych truskawek szklanka świeżych truskawek(...)szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm),  lekko nakłuwamy i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Tort z kremem waniliowym i jagodami 126

białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i dokładnie mieszamy (by uniknąć grudek), ale nie za długo bo piana opadnie. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo – pomarańczowy 283

spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną(...)wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Ciasto z malinami, Siódme niebo 769

zabieganym świecie. Kiedy ludzie wspólnie zasiadają przy stole czas zwalnia i najważniejszy jest drugi człowiek. Było pyszne bałkańskie wino, wspaniałe risotto z dorszem i na osłodę to oto pyszne ciasto z malinami, które spisałam i teraz przepis przekażę Wam życząc smacznego!. Składniki na dużą blachę 40x25 cm. Na spód potrzebujemy ok. 4 paczek herbatników. Biała masa: - 1 opakowanie serka mascarpone(...)www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodajemy ją do malin.  2. W czasie gdy galaretka się studzi robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i ubijamy do czasu aż piana będzie szklista. Przygotowujemy formę wyłożoną papierem

Apetyczna babeczka
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) 261

ziemniaków), przez co są bezpieczne do jedzenia nawet dla osób z chorobami autoimmunologicznymi. Niestety ze względu na jajka i kakao to ciasto jest niedozwolone na protokole autoimmunologicznym . Uwaga – ciasto to ma dużo węglowodanów (aż 11 g w małej porcji, a łatwo go zjeść dużo) i nie ma miejsca w diecie niskowęglowodanowej , SCD (ze względu na bataty) ani FODMAP (miód(...)wyjątkowo mała ilość tłuszczów wielonienasyconych – tylko 0,2 g w porcji. Smacznego! Więcej o składnikach: Czy miód jest paleo? | Czy kakao jest paleo? Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blaszka (16 porcji) 1977 kcal 175 g 34,4 g 136,5 g 2,8 g 33,7 g Porcja 123,6 kcal

PaleoSMAK
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 253

mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie miło, że sprostałam temu zadaniu! To idealny tort na urodziny lub inną ważną uroczystość. Polecam :-) Ciasto (składniki na 2 duże biszkopty): 12 jajek 360 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie, zmniejszyć obroty miksera na niskie i  dodawać

maniapieczenia
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 164

ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto 125 ml wody o temperaturze pokojowej 125 ml ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham lub orkiszowej (dałam(...)pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g

Weekendy w domu i ogrodzie
puszysty, śmietankowo -kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 218

zapachami.  Szczególnie czekam na lawendę oraz róże. Jako, że za oknem zrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim. Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego... dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik(...)śnieżki -2 szklanki mleka -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -1 szklanka wrzątku DODATKOWO -parę pokrojonych truskawek -2 łyżki masła -1 tabliczka mlecznej czekolady Najpierw pieczemy biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Biszkopt

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku