ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:641/932)

Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 290

można puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych(...)zwiń w łódeczkę (jak na zdjęciu). Brzegi ciasta posmaruj. Białe chaczapuri, grubo wyłóż masą serową i wstaw do gorącego piekarnika, piecz w temperaturze 180 C. Do czasu aż się zezłoci. Następnie wyjmij, wybij na każde po dwa przepiórcze jajka i wstaw ponownie do piekarnika. Dosłownie na 5 minut, czyli tylko tyle żeby białko jajka się ścięło a żółtko pozostało

Ogrodnik w podróży
Keto placek ze śliwkami (Paleo, LowCarb) 310

śliwkami Idealne keto ciasto an koniec lata? Keto placek ze śliwkami! Wbrew pozorom węglowodanów tu jak na lekarstwo, a pyszności takie, że ho ho! Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska , Wege Keyword ciasto z owocami , jajka , owoce Składniki Kruszonka 0,5 szklanki mąki kokosowej 50 g masła klarowanego 0,33 szklanki erytrytolu 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto kokosowe ze śliwkami(...)składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Modern Cave Girl
Pierniczki alpejskie 178

odstawić. Śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić mikserem na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem

Bullio
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 151

tortowej -1 łyżka śmietany  Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy zacząć dekorowanie. LUKIER KRÓLEWSKI Do dekorowania ciasteczek najlepszy jest lukier królewski, robiony na bazie białka. Aby dekoracje wychodziły ładne, lukier musi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 204

truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć

Ala piecze i gotuje
TORT RAFAELLO 534

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla makowa :) 123

ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając

Magia jedzenia.
Babka Tulipanowa 161

łyżka kakao 1 kisiel wiśniowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian dodawać mąkę, olej i proszek do pieczenia. Podzielić na 4 części. do 1 części dodać żółtka i 2 łyżki mąki do 2 dodać kakao do 3 dodać kisiel wiśniowy do 4 dodać mak Wlewać na blaszkę ciasto poczynając od 1 części

Moje Słodkie Piekiełko
Krakersy 122

Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy. 3. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, obsypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. Krakersy są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i reguluje pasaż jelitowy. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 20 g  Energia: 57,6 kcal   Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem 151

łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko lub białko   Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę/maszynkę (gorące podusiłam tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, kminek oraz ziemniaki. Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników. Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć

Di gotuje
Muffinki piernikowe z powidłami 189

lekkiego przestudzenia. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać

Kubki smaku
Dietetyczny serniczek 136

  Składniki twaróg chudy mielony, 360g jajka, 8 sztuk skrobia kukurydziana, 70g słodzik w płynie aromat waniliowy lub cytrynowy proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Przygotowanie

Gotowanie moimi oczami
torcik 150

pudru masa śmietanowa: 750 ml śmietany kremowej 30 % 3 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru    Sposób wykonania: Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Wlewać powoli wystudzoną polewę. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec(...)pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania

Darcia w kuchni
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 254

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 192

Wykonanie: Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch . Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
Biszkopt 88

białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki  delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej  papierem

magiczna kuchnia Kasi
Rolada Rafaello z truskawkami. 192

płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śmietanowiec z truskawkami i galaretką 371

życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo

Kuchnia u Bietki
Szarlotka 135

wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie:  Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając i wyłożyć na masę jabłkową. Składniki na bezę: 5 białek; 120 g cukru kryształu; 1 opakowanie

In my kitchen
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 199

nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej

SMYKWKUCHNI
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 195

wyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu(...)minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki (od razu do jedzenia) 1124

No to pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki

Anielska Kuchnia Ani
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 426

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 472

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 198

pomidorowego Pudliszki sól, pieprz Przygotowanie: Z białek ubijamy pianę i dodajemy do niej żółtka oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z brzoskwiniami 160

obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik pozostawiamy jeszcze w uchylonym piekarniku na 15 minut i dopiero wtedy wyjmujemy ciasto. Smacznego

Salonik smaków
Sernik karmelowy z karmelizowanymi śliwkami 251

pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy 25 cm. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem(...)kąpieli wodnej czekoladę- ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną oraz proszek budyniowy – dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na ciasteczkowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę

kolorowotorcikowo
Rolada biszkoptowa o smaku orzechowym 127

składniki: - 90 g cukru - 65 g mąki - 3 jaja - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki posiekanych  orzechów  na nadzienie: - 150 g serka śmietankowego

SMYKWKUCHNI
Orzechowy tort kajmakowy 484

pieczenia. W od dzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczy pt ą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/ 3 szkl. ) , cukier waniliowy. Zwolnić ob roty miksera, dodawa ć kolejno żółtk a , wymie szać . Wyłączyć mikser. Dosypywa ć mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik owocowy (Siostry Anastazji) 334

ułożone odwrotnie aniżeli w książce "przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast"a to z powodu, że od nawału pieczenia i gotowania pokręciło mi się w głowie:) Ale co tam, ciasto i tak było pyszne i i tak pięknie się prezentowało na wielkanocnym stole:) Upiec dwa cienkie biszkopty: jeden jasny, drugi ciemny. Składniki na wkładkę serową: 60 dkg zmielonego sera białego(...)cukru); 6 jaj; 15 dkg margaryny; Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno po jednym żółtku, ser, budyń w proszku, wszystko wymieszać. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Lekko wymieszać. Masę serową przelać do wyłożonej papierem pergaminowym tej samej blaszki, co były pieczone biszkopty. Piec w 180 st.C około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę

In my kitchen
Ciasto Shrek 165

przygotowanie nie takie trudne co mogłoby się wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki

Monia miesza i gotuje
Truskawkowe orzeźwienie 129

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)wody 400 g truskawek Wierzch: 1 galaretka kiwi 1,5 szklanki wody 200 g truskawek Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na końcu strużką wlewamy olej i aromat waniliowy. Na końcu dosypujemy mąkę i mieszamy silikonową szpatułką.  Pieczemy w 160*C przez

VioletoweKucharzenie
Tort z truskawkami - urodzinowy 373

śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz(...)przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w 160*C przez ok. 40 minut (do tzw. Suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki

VioletoweKucharzenie
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 123

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany 18% • ok. 1 kg truskawek pokrojonych Wierzch biszkoptu – 1 galaretka cytrynowa / 250 ml Wykonanie: • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. • Wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać

To co kocham
Biszkopt (przepis nr 1) 163

cytryny Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 ˚C z funkcją termoobieg. Tylko dno formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i sok z cytryny. Nie przerywając miksowania dodać kolejno żółtka. Na koniec dodać wymieszane obie mąki, krótko miksując na wolnych obrotach(...)około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i  upuścić na podłogę, wyłożonej ręcznikiem z wysokości 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Można przekroić na pół lub trzy części. Ciasto przed pieczeniem I po upieczeniu. Udanych tortów

Wołowina od rekina
Ciasto Delicja 204

galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę(...)łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa: 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej czekolady Przygotować wszystkie składniki na biszkopt (fot.1) . Obie mąki przesiać do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i razem ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać powoli cukry i dalej miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty

Świat Ciasta
Ciasto ajerkoniakowe 385

ciasta długo by można wymieniać, ale warto tu wspomnieć o istotnym minusie, czyli fakcie, że ciasto zawiera alkohol, który może być utrudnieniem dla zmotoryzowanych. Niewykluczone, że zaraz po zjedzeniu ciasta alkomat może wykazać nam procenty. W takim przypadku pozostaje nam albo odczekać stosowny czas, albo też pojechać na badanie krwi. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu(...)łyżeczka cukru do dekoracji: 1 łyżeczka kakao WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka

Passions hobbies life
Tort bezowy z orzechami i czekoladą 166

łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego (krem typu nutella lub opcjonalnie może być dżem porzeczkowy) Białka ubijamy na prawie sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy do połączenia - tak samo partiami dodajemy resztę pudru. Masę dzielimy na dwie części. Orzechy włoskie owijamy folią(...)bezy się wystudzą.  Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Z tabliczki czekolady odłamujemy trzy kostki, resztę ścieramy na tarce. Jeśli zamiast kremu czekoladowego użyjecie dżemu porzeczkowego, to ciasto nie będzie aż tak słodkie.   Na paterze układamy pierwszy blat bezowy (użyłam jasnego) i rozsmarowujemy na nim połowę ubitej kremówki, posypujemy połową startej czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania