ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:637/932)

Drożdżówki z makiem 298

Składniki:  ( 11 drożdżówek ) Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania,  1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej

W kuchni u Moniki
Faszerowane jajka w szynce 120

białko, żółtko i całe jajko, nie tylko kurze, ale też przepiórcze, kacze i gęsie. Jajka w lodówce nadal leżakują w mojej kuchni ale ja ich niestety nie jadam, a domownicy robią sobie jajecznicę  po kryjomu, aby mnie nie drażnić. Najbardziej brakuje mi pysznych domowych ciast, omletów czy naleśników, bo jakby

To co kocham
Racuchy twarogowe 369

tłustego twarogu 2 jajka (żółtka i białka osobno) 120 ml mleka 150g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżka c. waniliowego szczypta soli olej do smażenia dodatkowo: owoce  Przygotowanie: Żółtka wymieszaj z mlekiem, pokruszonym twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubij pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Porcje racuchów kładziemy łyżką na rozgrzany

Tagebuch po polsku
Tort gruszkowo - czekoladowy 197

rozdzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać wodę- ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp

Garnkowe fanaberie
Torcik biszkoptowo malinowy 162

biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy o wym 18 cm lub miski o podobnych wymiarach.  Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając

Wanilia i Kardamon
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 170

koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut (to już zależy od naszego piekarnika). Dla wykończenia można oprószyć waniliowym cukrem pudrem, ale i bez tego smakuje pysznie. Słodko, mlecznie, wilgotno. Jak widać receptura nie jest skomplikowana, a ciasto oprócz słodyczy i kalorii niesie sycące wartości

Kuchnia po mojemu
Rolada kakaowa na szybkiego 217

białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier puder. Cały czas miksując dodaj po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodaj wanilię, a na koniec przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut

codojedzenia
Rolada makowa z bakaliowym kremem 236

rodzynki wiśnie kandyzowane pałeczki czekoladowe Przygotowanie: Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
.1126. dwa święta w jednym dniu 127

PRZEPIS /1 porcja/ ~porcja (20g) wegańskiego białka z grochu Green Love + saszetka smakowa waniliowa (lub inny ulubiony smak) ~40g mąki ryżowej ~100ml mleka roślinnego ~50ml wody gazowanej ~spora szczypta soli Mieszamy odżywkę białkową, mąkę i sól. Następnie dodajemy mleko oraz wodę i mieszamy dokładnie, na gładką masę bez grudek. Ostawiamy ciasto na 20 minut. Po upływie tego czasu

breakfast of dreams
Ciasto Shrek! 336

oleju * kilka kropel wybranego aromatu do ciast Masa Shrek'a I: * Duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan) * 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa Shrek'a II: * 400 mln śmietanki deserowej 30% * 1 galaretka agrestowa lub kiwi Oraz * 2 paczki delicji * 2 galaretki agrestowe lub kiwi Do dzieła!!! Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec

sierotka maRysia w kuchni
Pieróg z jabłkami 157

niewielkie kawałki lub w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam

Gotowanie jest łatwe
Cytrynowo-brzoskwiniowy torcik z mascarpone i nutellą 185

wiśniowa) +sok z cytryny   Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę

ChilliJemy
Puszysty biszkopt cytrynowy 148

łyżki soku z cytryny   Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtego i ubijamy mikserem na sztywna pianę ze szczyptą soli. Gdy piana jest sztywna dodajemy po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę

ChilliJemy
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 156

łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko utrzeć(...)cukrem. Dodać zsiadłe mleko/jogurt i dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką lub mikserem). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, kakao i sodę cały czas mieszając. 2. Białko wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać obie masy ( białka dodawać do masy jogurtowej- nie odwrotnie!). 3. Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wylewać na patelnię nieduże placuszki i smażyć z każdej

DefinicjaSmaku
Mazurek na białkach 105

prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek

Milion Smaków
Tort urodzinowy 138

pianę na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dosypuję po trochu cukier i ucieram do rozpuszczenia. Obroty zmniejszam do minimum i dodaję po jednym żółtku, przesiewam mąkę z dodatkiem kakao i mieszam do połączenia się składników. Piekarnik nagrzewam do 170°C, tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem  do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do gorącego piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Fit Kebab- wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy 307

produkt bezglutenowy o dużej zawartości białka, a także potasu, fosforu, magnezu oraz wapnia. Poza tym zawiera kwas foliowy i witaminy z gr. B. Poprawia perystaltykę jelit, dzięki dużej zawartości błonnika (7,6g/100g), wiąże również nadmiar kwasu żołądkowego, pomagając przy leczeniu refluksu. Wytrawne naleśniki z mąki z ciecierzycy  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z ciecierzycy

Życie na widelcu
Słodkie środy - piernikowe choinki 173

masło i miód - zagniatamy ciastoCiasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach.  Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywna pianę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śniadaniowe muffinki z jajkiem 1353

przeciąć na pół. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć foremki tworząc koszyczki. Do każdego koszyczka włożyć upieczone paski boczku tak by utworzyły w foremkach pieścienie. Wbić do nich jajka tak by żółtko pozostało całe. Pociąć szczypiorek i posypać nim surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem. Piec około 15 minut do ścięcia białka

Konrad Gotuje
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 198

PORCJA - KLIKNIJ! 71 kcal | 1 g białka | 13 g węglowodanów | 2 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE 1. MIÓD + MASŁO + CUKIER (3 min) Do rondelka dodajemy po 3 łyżki miodu, cukru oraz masła. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, mieszając, aż całość utworzy jendolitą, gładką maskę. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (4 min) Do miski dodajemy jedno jajko

Nerds Kitchen
Rogaliki drożdżowe 139

około 1,5 godziny. 3. Delikatnie podzielić ciasto na 6 części. Każdą rozwałkować w kształt koła. Pokroić na trójkąty i nakładać ulubione dodatki, najlepiej gęste aby zapobiec wypływaniu podczas pieczenia. Ja użyłam wiśni smażonych oraz gęstych powideł. Zwijać w rogaliki lekko dociskając brzegi aby dodatkowo zabezpieczyć nadzienie przed wypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem

UgotujmyTo.pl
jogurtowy sernik z winogronami pieczony... 199

cytryna 1 duża z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości" ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta dodać jogurty greckie po 330 gram każdy

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczne pralinki zajączki 185

mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego ). Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki. Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko jedno białko). Pianki tniemy na pół po przekątnej czystymi

Ciastkozercy
Bułeczki z patelni! 161

przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.  Składniki na zaczyn: - 1/4 drożdży świeżych - 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1/3 szklanki ciepłej wody Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę. Składniki na ciasto główne: - 300 g mąki pszennej

SMYKWKUCHNI
1505.Tarta biszkoptowa z jabłkami 217

razu musiałam chciałam ją przetestować..Ciasto jest bardzo proste i szybkie do wykonania...biszkopt ..uprażone jabłka z dodatkiem budyniu [ u mnie kokosowy..mniam]..polewa i prażone wiórki z płatkami.. 3 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

Moje domowe kucharzenie
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 1160

nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej

SMYKWKUCHNI
Tarta serowa z truskawkami 240

Docisnąć dokładnie brzegi. Na cieście ułożyć papier do pieczenia lub folią aluminiową, wysypać grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w 175 stopniach C przez 10 minut. Masa serowa: * 250 g miękkiego półtłustego twarogu * 2/3 szklanki cukru * 2 jajka * 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć

kolorowotorcikowo
Muffiny czekoladowe z nadzieniem ;) 178

Wykonanie: Nadzienie: Serek, cukier, mąkę i białko jajka mieszamy razem na gładką masę i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Muffiny: Składniki suche mieszamy razem w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie łączymy składniki suche i mokre i delikatnie mieszamy aż powstanie gładka masa.  Do foremek nakładamy najpierw ciasto do 1/3 wysokości ( około 1 łyżka ciasta

Czerwona Porzeczka
Ciasto Afrodyta 12792

Pyszne ciasto według receptury siostry Anastazji. Szczególnie masa serowa jest rewelacyjna. Wyszło jej bardzo dużo, ale idealnie pasuje do biszkoptu i prażonego kokosu. Polecam.   Składniki: Biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg drobno zmielonego sera białego (u mnie wiaderkowe) 3-4 łyżki cukru(...)cukru pudru Kokos: 100 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki cukru kryształu 5 dag masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu jasnego (np. morelowego lub brzoskwiniowego) Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić, stopniowo dodać cukier i żółtka. Na końcu delikatnie wmieszać mąki i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę (36x24cm). Piec 30-40 minut w 180 st.C. Po wystudzeniu

Kuchnia domowa Ani
Niebo, czyli biszkoptowe ciasto z złotym kokosem i kremem budyniowym 1579

ciasta z nim powiązane :) Niebo jest dość proste w zrobieniu, a za to jakie efektowne :) Gorąco polecam :) Biszkopt: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe (bez cukru) 1 cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 750ml mleka 3,2% 2 żółtka 250g miękkiego masła 82% Dodatkowo: 4 łyżki kokosu Białka(...)czym wsypujemy na nią kokos, który stale mieszając podsmażamy. Złoty kokos przesypujemy na talerz i pozostawiamy by wystygł (pozostawiony na patelni się nam przypali). Zimnym kokosem posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy je na kilka godzin, by wystygło. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Szachownica z serkami Monte 162

większy zapas serków, dlatego postanowiłam coś z nich przygotować. I tak właśnie powstał pomysł na Szachownicę. Może wyda się na początek trudna, ale naprawę nie warto się zniechęcać, bo ciasto jest proste, a jakie pyszne... Polecam! TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 16   Szachownica z serkami Monte BISZKOPTY CIEMNY: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)łyżki żelatyny DODATKOWO: dekoracje wiórki kokosowe Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką do białek. Wylać na tortownicę (średnica: 23cm). Piec po ok. 20 minut. Tak samo postąpić z BISZKOPTEM CIEMNYM, dodając do mąki i proszku kakao. Upiec dwa biszkopty i ostudzić

Gotuję Testuję
Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 181

od żółtek. Białka ubij na szywną pianę ze szczyptą soli. I powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta. I teraz masz

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 277

gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam   Składniki na ciasto:   400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka(...)około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę mąki. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pianę mieszamy z masą. Gdy uzyskamy jednolitą gładką masę, dzielimy ją na dwie części. Do jednej miski dosypujemy 2 cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową

SMYKWKUCHNI
omlet biszkoptowy 182

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 1 szczypta soli dodatkowo: masło klarowane do smażenia ulubiony dżem, konfitura, cukier puder do podania wykonanie: Żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone pączki 85

ściereczką. Oddzielić białka od żółtek. Do miseczki wlać same żółtka, dodać cukier i cukier waniliowy, Utrzeć na jednolitą i puszystą masę. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego ubite żółtka i mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy i wsypujemy odrobinę soli. Do zaczynu wsypujemy stopniowo mąkę i miksujemy za pomocą miksera. Najlepiej używać miksera z końcówką hak do ciasta drożdżowego. Miksujemy

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania