ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:629/932)

Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 77

smak ten sam. Pierniczki zimowe, przedświąteczne, miękkie w środku.  Nie wymagają wałkowania i foremek,  bo pieczone w formie nadziewanych kuleczek.  Gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu - ciasto nie wymaga leżakowania. Idealna propozycja na finał przygotowań przedświątecznych. Dobrze znów do Was wrócić, jak dobrze. Częstujcie się i bliskich swych pierniczkami. Na powitanie :) Składniki: ( proporcje na około 30 sztuk(...)Teraz przesiewamy na trzy raty mąkę z przyprawami, cały czas mieszając. Powstałe ciasto będzie delikatnie lepiace, miękkie.  Wkładamy je na około pół godziny do lodówki, by stwardniało,  a tym samym łatwiej poddawało się formowaniu. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki,  odrywamy z niego niewielkie porcje,  formujemy w dłoniach

Kronika Piekarnika
Ciasto makowo-pomarańczowe 159

przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!     Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)orzechów 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy oraz kandyzowana skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały

Pyry na Gaz
CYNAMONOWE PLACKI Z JABŁKAMI 179

pokroiłam w małą kosteczkę, dodałam do ciasta. Wymieszałam. 3. Rozgrzaną patelnię cienko posmarowałam pędzelkiem tłuszczem. Smażyłam placuszki pod przykryciem na nie zbyt dużym ogniu, aż się lekko zarumieniły. Proponuję podać z najlepszym domowym kakao ! ( przepis ) SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji 6 placków: 271 kcal 13,0 g białka 10,3 g tłuszczów

Vroblewska-fitlife
Murzynek 168

ciasto było pierwszym, które zrobiłam :) I aż dziwne, że jeszcze go na blogu nie opublikowałam :) Składniki: 250 gramów margaryny (u mnie kostka Kasi) 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę, kakao, margarynę pokrojoną w grubą kostkę i cukier

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowo - orzechowe mini pączki z czekoladą. 102

Przygotowanie: Żółtko utrzeć z syropem, w drugim naczyniu białko ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.  Resztę składników połączyć, następnie dodać utarte żółtko, a na końcu ubitą pianę.  Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek do połowy wysokości. Następnie wkładać po małej ilości kremu orzechowego i przykrywać pozostałą częścią ciasta. Uwaga: bardzo szybko się pieką! Następnie wyjąć, udekorować

Poranek na słodko
Sernik dyniowy 122

budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut

Kolorowa kuchnia Elki
Torcik winogronowy 147

pokruszone -  CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym  żółtku, ocet i olej, dobrze ubić. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach

Kuchnia Danusi
Placek z porzeczkami i bezą 263

połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wyrównać łyżką lub szpatułką. Piec przez ok. 15-18 minut. Porzeczkowe nadzienie 750 g czerwonych porzeczek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Porzeczki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Wymieszać ze skrobią, odstawić na bok. Beza 4 białka szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 220 g drobnego

Pełny talerz
Puszyste placuszki pomarańczowe 136

składników (nie za długo, by piana z białek nie opadła).   Do masy wsypać przesianą mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać tym razem już łyżką. Patelnię rozgrzać (można ją lekko natłuścić olejem, ale nie jest to konieczne, gdyż tłuszcz dodany był już do ciasta). Przy pomocy łyżki na patelnię nakładać porcje ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
bezy bez jajek 2805

składniki: ok. 180 ml wody z ciecierzycy (po ciecierzycy w puszce 400 g) 100 – 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny wykonanie: Wodę

Domowy Smak Jedzenia
Biszkopt Rzucany 128

puszysty który będziecie mogli wykorzystać do stworzenia przeróżnych ciast oraz tortów. Składniki na tort. 24 cm 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie

Gotowanie...to proste !
Muffiny z rabarbarem 133

wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki. 6.   Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w :  - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g   Energia: 125,0 kcal    Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasztet z czerwonej soczewicy 124

oraz 2-3 łyżki oleju. Ubić piankę z białek ze szczyptą soli – wspomaga trwałość piany . Dodać ją do wyrobionego pasztetu, mieszać lekko łopatką, aby nie uszkodzić struktury piany. Formę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć do niej pasztet. Wierzch posypać ziarnami słonecznika, wgniatając go lekko w ciasto. Słonecznik powinien być wcześniej sparzony wrzątkiem – w którym

Grunt to przepis!
sernik w 4 kolorach na zimno 176

Odstaw. Gdy zielona galaretka już stężeje ubij dwa białka z szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj jedną łyżeczkę soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru pudru, dodaj ziarenka z laski wanilii i resztę twarogu, a na koniec ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie i wylej na galaretkę agrestową , przykryj ciasto folią i schowaj ponownie na około 30 minut. Przygotuj

Pasje Jolki