ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:626/932)

Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych 175

serniczka.  Ciasto jest bardzo proste, składa się z biszkopta, puszystej masy serowej, truskawek i galaretki. Zawsze się udaje, ładnie się kroi i jest bardzo lekkie i pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI *przepis na małą kwadratową blaszkę. BISZKOPT: -3 jajka -0,5 szkl mąki -2 łyżki mąki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Truskawki kroimy na plasterki :-)  Piękne są :-) Na lekko stężałą masą wykładamy truskawki. Wsadzamy do lodówki na godzinę, i następnie wylewamy delikatnie galaretkę truskawkową. Ciasto dajemy do lodówki na całą noc.  I gotowe :-) pyszny deser, lekki, puszysty. :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 387

udoskonalony przepis na sernik , który piekę od wielu , wielu lat i który zawsze super się udaje. Tym razem wprowadziłam jeszcze troszkę zmian, m.in.jajka dodawałam w całości , nie ubijałam osobno białek bo to powoduje, że sernik mocno wyrasta i później niestety opada , pominęłam proszek do pieczenia (z tych samych względów) i piekłam w niższej temperaturze niż zwykle(...)przerobiłam go na wersję w tortownicy, po pierwsze dlatego żeby był mniejszy a po drugie i to bardziej istotne, ostatnimi czasy brakuje u nas amatorów kromek, których niestety w cieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy

Smaczne Zdrowe
"Kilka" słów o czereśni. 260

zalegają w żołądku. Pewnym rozwiązaniem może być wcześniejsze lekkie podgotowanie czereśni. Kolejną ciekawostką jest to, że jeżeli planujemy mięsny posiłek, powinniśmy pominąć wcześniejsze zjadanie tych owoców, gdyż, utrudniają trawienie białka zawartego w mięsie. Gdybyście mieli chwilę czasu i chcieli wykorzystać czereśnię w całości, śmiało! Nie tylko sam owoc zasługuje na uwagę :) Mówię całkowicie szczerze, choć wiele osób którym(...)świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki. Z czereśni można również przygotować maseczki (przeciw sińcom pod oczami (ugotowane szypułki) maseczka do cery suchej (miąższ czereśni plus olej) lub do cery tłustej (miąższ czereśni plus białko kurze). Jak wiedzieć które kupić? Najczęstszą

Słodkie Przyjemności
Sernik z kulkami orzechowymi wg siostry Anastazji 478

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową. kulki orzechowe wszystkie składniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki. sernik połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę. masa masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Przełożenie ciasta: Biszkopt

Pychotkaaa
PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem – NAJLEPSZE! 178

nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów. Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów. Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości. Ja o Pasteis de nata pierwszy raz usłyszałam w siedzibie TVN, podczas nagrania serialu od kolegi Wojtka(...)przystąpiłam do dzieła! Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała. Kolejne już były IDEALNE! I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę! Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach! Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie

Ostra na Słodko
Łabędzie z bezy. 182

sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier i nadal ubijamy, do momentu, aż cukier się rozpuści. Skrobię mieszamy z cukrem pudrem i przesiewamy do ubitych na sztywno białek, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni C. Na papier wyciskamy(...)czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną.      Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe

Rozpustne gotowanie
Nutellinka 135

Nutellinka, czyli ciasto z nutellą, śliwkami i bitą śmietanką, a wszystko na puszystym kakawym biszkopcie :) Kolejny niezawodny przepis z zeszytu mojej Pani Teściowej :) Bardzo dobre ciasto nie tylko dla amatorów nutelli, ale dla każdego kto lubi coś na czekoladowo :)  Nutellinkę możecie również przygotować w wersji bezalkoholowej, wystarczy śliwki zamoczyć w wodzie na 2 – 3 minuty, a reszta już(...)wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy

Smakowy Raj
Ryżowe biskwity 124

ryżowej 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka fix 1/3 szklanki borówek 100 g malin mięta świeża puder do posypania Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Dodaję żółtka po jednym i ubijam mikserem(...)mąkę i też mieszam mikserem aż się połączy na wolnych obrotach. Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy 10 cm sześc sztuk. Wylewam na nie po dwie łyżki ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół

wesoła kuchnia
Kokosowe ciasto z mango 185

Mango niejednemu z nas kojarzą się te owoce z egzotycznymi , wymarzonymi wakacjami. Ale zanim na takie wakacje się wybierzemy mam dla Was przepis na ciasto z mango . Delikatny biszkopt połączony z soczystym mango zamkniętym w aksamitnym kremie tworzy niezwykłą całość! Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika! Spróbujcie! SKŁADNIKI ( keksówka ) - jajko – 2 sz – cukier(...)łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus. Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku. W osobnej misce łączymy mąkę z wiórkami kokosowymi

Ostra na Słodko
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 146

białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko. Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto

wesoła kuchnia
pyszny, lekki sernik z czekoladową pianką 233

lato, więc cóż...:-) Mimo upału postanowiłam upiec dziś ciasto, na które trafiłam kilka dni temu. Mowa o pysznym, lekkim serniku, upieczonym na ciemnym biszkopcie, i pokrytym czekoladową pianką.  Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha.  Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html   Bardzo często korzystam z tego0 bloga i przepisów na nim zawartych, zawsze(...)Całość miksujemy blenderem. Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło.  Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo. Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni. Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2858

może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało na bożonarodzeniowym stole. To ciasto zachwyca mnie za każdym razem, gdy je robię i chociaż jednym kawałkiem można nasycić się na baaaardzo długo, to ciężko się od niego oderwać. Uwielbiam ten karmelizowany słonecznik, który cudownie chrupie(...)cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zacznij dodawać stopniowo cukier, ubijając pianę dokładnie po każdej dodanej porcji. Kolejno dołóż żółtka nie przerywając ubijania. Wyłącz mikser. Przesiej do masy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Przełóż ciasto do blachy i piecz przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada biszkoptowa z jabłkami 357

były wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek(...)gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć cynamonem i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas miksując aż masa będzie sztywna. Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez

Ala piecze i gotuje
Zapowiadany tort 197

oraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić(...)jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy z resztą. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 40-45 min. Gotowe i całkowicie ostygnięte ciasto kroimy na trzy równej grubości

Ratunku obiad