ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:631/932)

Truskawkowa kostka 2365

Ostatnio przeglądałam zawartość zamrażarki i okazało się ze mam jeszcze  mrożone truskawki. Od razu musiało powstać ciasto. Ciasto proste i pyszne, truskawkowe na kakaowym biszkopcie. składniki: biszkopt 3 łyżki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 4 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietankowo-truskawkowa 300 ml śmietanki(...)temperaturze pokojowej. Każdą galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić. Truskawki rozmrozić. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x28 cm natłuścić i posypać tarta bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Potem dodawać porcjami resztę składników: żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki połączyć a następnie masę przelać do przygotowanej

Monia miesza i gotuje
Piernik z marcepanem i powidłami 423

łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g migdałów,   100 g marcepanu, 200 g  powideł śliwkowych, 100 ml czerwonego wytrawnego wina,     lukier: 250 g cukru pudru, 2 białka, 40 g kakao, 40 g masła, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)ziele angielskie ). Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić

królestwo garów
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 160

cukru. Do ubitych białek dodałam ubite żółtka i zmiksowałam razem. Odłożyłam mikser i przesiałam mąkę i kakao do masy jajecznej i szpatułką wymieszałam wszystko razem. Na koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego

Blondynka Gotuje
Biszkoptowe tiramisu wg Aleex 105

tiramisu robiłam w formie deseru. Mam świetny, oryginalny przepis, prosto z włoskiej kuchni, który Gwiazdeczka przywiozła mi z międzynarodowego obozu dawno temu. Ale dzisiaj zrobiłam tiramisu inaczej. Spróbowałam odtworzyć ciasto, które często kupuje Gwiazdeczka w cukierni na swoim osiedlu. I udało mi się. Tak naprawdę moje biszkoptowe tiramisu jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. I naprawdę dobrze smakuje. Doskonale(...)Sposób przygotowania:   1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia przesiać. 2. Do misy włożyć białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać szczyptę soli i ubijać. 3. Kiedy piana będzie prawie sztywna, powoli i stopniowo dodawać do białek cukier, łyżka po łyżce, cały czas

W mojej kuchni
Owocowe "Tiramisu" 273

Pyszne owocowe ciasto inspirowane Włoskim deserem „Tiramisu” teraz w wydaniu letnim :D uwielbiam Tiramisu dlatego przygotowałam specjalnie dla Was nieco inną jego odsłonę ;) Jako, że mamy okazję do świętowania 3 Jubileuszu Akademii Kulinarnej Whirlpool , chciałam życzyć dalszych sukcesów w szkoleniu i uczuciu Polaków czerpania radości z gotowania oraz publikowania wielu inspirujących przepisów, dzięki którym nasza „kuchnia” przestanie być nudna(...)octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki naparu kawowego kakao do oprószenia Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie do żółtek dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę

Kulinarna (nie)codzienność
Caffe Latte - ciasto 407

szkl. cukru - 1 szkl. mąki - 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody - łyżeczka octu Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier, ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Dodajemy żółtka wymieszane z octem, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut(...)ponczem.  5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.  Ciasto jest przepyszne! Polecam

SMYKWKUCHNI
Ciasto śmietanowe 154

Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier-od tej pory ubijamy na najmniejszych obrotach miksera.Po kolei dodajemy cały czas mieszając:żółtka,mąkę,proszek do pieczenia,śmietankę,olej a na końcu rodzynki i płatki migdałowe.Mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto(jest płynne),następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie 199

żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko 60g cukru trzcinowego 15g cukru waniliowego(...)Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Ser mielimy (chyba, że mamy zmielony). Dodajemy do niego upieczoną dynię, cukier, banana, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wszystko wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Pozostawiamy w formie

Czerwona Porzeczka
Tarta ze śliwkami z pianką 182

umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie posmarować masą krówkową, ułożyć śliwki- skórką do dołu. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z malinami 128

kleić się do rąk.  Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części.  Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętości. Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce.  Do wgłębienia wkładać maliny.  Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki

Kuchnia Danusi
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 289

zawiera w swym składzie dużo błonnika, białka, wapnia, fosforu a także witamin: B1, PP, E oraz kwas pantotenowy. Produkty na bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe racuszki z twarogu 538

mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek, z dodatkiem soli. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego, na średnim ogniu z obu stron, na rumiano (muszą być usmażone wewnątrz, a zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe placuszki z serka wiejskiego z truskawkami 186

cukrami, obiema mąkami oraz sodą oczyszczoną. Białko ubić (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Dodać truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć

Di gotuje
Pierogi leniwe kluski leniwe z cynamonem 747

. Ser wymieszać żółtkami i mąką. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do sera z mąką i delikatnie wymieszać.  Cały czas mieszałam widelcem, na koniec ręką.  Wszystkie składniki delikatnie i krótko wyrabiać na jednolitą masę. Nastawić wodę w garnku i zagotować. W tym czasie na obsypanej mąką stolnicy podzielić ciasto i rozwałkować przy pomocy rąk

Jemy Pijemy
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 173

zawiera w swym składzie dużo błonnika, białka, wapnia, fosforu a także witamin: B1, PP, E oraz kwas pantotenowy. Produkty na bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania