ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:639/932)

Ciasto pijana śliwka 158

Postanowiłam je w końcu wypróbować. Jest REWELACYJNE. Naprawdę nie spodziewałam się że będzie aż tak dobre.  Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Ciasto pijana śliwka Składniki:  biszkopt   1 szkl. cukru   1/2 szkl. mąki pszennej   1/2 szkl. mąki ziemniaczanej   5 jajek   2 łyżki kakao   2 łyżeczki octu(...)śmietanki 30%   3 łyżki cukru pudru   2 usztywniacze do śmietany ( śmietn-fixy )   Sposób wykonania: Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia

Smaki Natalii
Biszkopt na tort i inne potrzeby 96

zasadzie  taka powiedzmy zwyczajna zupa  albo najbardziej podstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie  ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia, ale i bez specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już(...)ciepłej wodzie, osuszyć i rozdzielić białka od żółtek. Mąki obie przesiać. Jeżeli nie macie wagi użyjcie po prostu szklanki, 3/4 jej objętości cukru, 3/4 mąki pszennej i 1 łyżka ziemniaczanej. Przeczytaj cały przepis nim zaczniesz. Na początek ubić trzeba białka z cukrem, praktycznie jak na bezę, czyli zacząć same białka i stopniowo dodawać porcjami

I tu będę miała takie te
bananowiec z pianką 197

takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.  *foremka(...)bananowy: 4 duże banany 150 g masła 2 galaretki cytrynowe na piankę: 250 ml kremówki 2 opakowania galaretki czerwonej na wierzch: 2 duże banany 2 opakowania galaretki agrestowej Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik prawie Wiedeński 187

przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince i posyp z wierzchu cukrem. Piecz obok twojego ciasta w tym samym momencie ;). Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu (Według mnie najlepszy jest z Piątnicy, bo nie wymaga już dodatku masła, nie polecam za to Dr Oetkera, gdyż jest(...)żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli ser jest bez dodatku masła). Miksując całość dodaj wanilię. Dodaj ubitą pianę z białek i lekko wmieszaj (szpatułką) ją w przygotowaną masę do połączenia się składników. Przelej masę serową na przestudzony kruchy spód. Lekko "trzaśnij" o blat formą, aby pozbyć się nadmiaru

Eat Shrimps
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 99

oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby są podstawą wielu diet sportowych, diet osób(...)bardzo szybka w przygotowaniu. porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza  1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia  Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki

Niezły Młynek
Ciasto smerfetka 380

uwagę nie tylko ze względu na nazwę ale także ze względu na wygląd.  Kolory Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również dzieci.   Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle(...)łyżek cukru  łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:  Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, dodać cukier i cały czas miksować. Następnie do białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut bądź do suchego patyczka

Krakowskie smaki Ani
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 290

można puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych(...)zwiń w łódeczkę (jak na zdjęciu). Brzegi ciasta posmaruj. Białe chaczapuri, grubo wyłóż masą serową i wstaw do gorącego piekarnika, piecz w temperaturze 180 C. Do czasu aż się zezłoci. Następnie wyjmij, wybij na każde po dwa przepiórcze jajka i wstaw ponownie do piekarnika. Dosłownie na 5 minut, czyli tylko tyle żeby białko jajka się ścięło a żółtko pozostało

Ogrodnik w podróży
Keto placek ze śliwkami (Paleo, LowCarb) 310

śliwkami Idealne keto ciasto an koniec lata? Keto placek ze śliwkami! Wbrew pozorom węglowodanów tu jak na lekarstwo, a pyszności takie, że ho ho! Dania Deser Kuchnia Europejska , Polska , Wege Keyword ciasto z owocami , jajka , owoce Składniki Kruszonka 0,5 szklanki mąki kokosowej 50 g masła klarowanego 0,33 szklanki erytrytolu 2 łyżki wiórków kokosowych Ciasto kokosowe ze śliwkami(...)składniki wymieszać i dodać do masy. Dodawać po trochu i ucierać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylać do blachy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć skórką do dołu na wierzchu ciasta. Śliwki posypać kruszonką rozdrabniając ją w palcach. Piec 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Modern Cave Girl
Pierniczki alpejskie 178

odstawić. Śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić mikserem na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka i miksować do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodawać powoli mąkę i przestudzony miód z masłem i miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić na 24 godziny pod przykryciem

Bullio
ciasteczka dekorowane lukrem królewskim-halloween :-) Idealne na prezent 151

tortowej -1 łyżka śmietany  Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około 30 minut w lodówce. następnie wałkujemy na około 3-4mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu możemy zacząć dekorowanie. LUKIER KRÓLEWSKI Do dekorowania ciasteczek najlepszy jest lukier królewski, robiony na bazie białka. Aby dekoracje wychodziły ładne, lukier musi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną 204

truskawki cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć

Ala piecze i gotuje
TORT RAFAELLO 534

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Strucla makowa :) 123

ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając

Magia jedzenia.
Babka Tulipanowa 161

łyżka kakao 1 kisiel wiśniowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian dodawać mąkę, olej i proszek do pieczenia. Podzielić na 4 części. do 1 części dodać żółtka i 2 łyżki mąki do 2 dodać kakao do 3 dodać kisiel wiśniowy do 4 dodać mak Wlewać na blaszkę ciasto poczynając od 1 części

Moje Słodkie Piekiełko
Krakersy 122

Ciasto wyrabiamy i rozwałkowujemy. 3. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, obsypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w 180⁰C przez ok. 20 min. Krakersy są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i reguluje pasaż jelitowy. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 20 g  Energia: 57,6 kcal   Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem 151

łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko lub białko   Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę/maszynkę (gorące podusiłam tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, smalec, jajko, kminek oraz ziemniaki. Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników. Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć

Di gotuje
Muffinki piernikowe z powidłami 189

lekkiego przestudzenia. Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać

Kubki smaku
Dietetyczny serniczek 136

  Składniki twaróg chudy mielony, 360g jajka, 8 sztuk skrobia kukurydziana, 70g słodzik w płynie aromat waniliowy lub cytrynowy proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Przygotowanie

Gotowanie moimi oczami
torcik 150

pudru masa śmietanowa: 750 ml śmietany kremowej 30 % 3 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru    Sposób wykonania: Z oleju, wody, cukru i kakao ugotować polewę, wystudzić. 5 białek ubić z cukrem ,Do ubitej piany dodać żółtka, zmiksować. Wlewać powoli wystudzoną polewę. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie wymieszać. Piec(...)pudrem. Powoli dodawać serek , aż masa stanie się puszysta. masa śmietanowa: Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami. Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć drugą część dżemu. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną. Udekorować według uznania

Darcia w kuchni
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 254

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Przepyszna babeczka łaciata na białkach 192

Wykonanie: Do wysokiej misy wlewamy białka , ubijamy je na puch . Dodajemy ksylitol i ubijamy,  aż będzie sztywna masa. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Masło rozpuszczamy wcześniej i zostawiamy do ostudzenia i na końcu je dodajemy i mieszamy łopatką. Do jednakowych miseczek przekładamy ciasto i do jednej dodajemy błonnik kakaowy

Różowa kuchnia
Biszkopt 88

białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki  delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej  papierem

magiczna kuchnia Kasi
Rolada Rafaello z truskawkami. 192

płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śmietanowiec z truskawkami i galaretką 371

życzę wszystkiego najlepszego. Dzisiaj zapraszam na ciasto które bardzo lubią moje dzieci. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 2 śmietany śnieżki 400 ml mleka 3 galaretki czerwone Dodatkowo: 40 dkg truskawek 1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo

Kuchnia u Bietki
Szarlotka 135

wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Składniki na masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych; 125 ml mleka; 4 łyżki cukru; Wykonanie:  Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając i wyłożyć na masę jabłkową. Składniki na bezę: 5 białek; 120 g cukru kryształu; 1 opakowanie

In my kitchen
Owsiane dietetyczne racuchy z jabłkiem! ŚNIADANIE FIT! 199

nasiennych - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 białka - 1 żółtko - 2 słodziki - 50 ml mleka - wrzątek do zalania płatków - łyżka mąki pełnoziarnistej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 15 -20 minut. Po tym czasie zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami. Jabłka kroimy na grube plastry. Maczamy w cieście i smażymy na patelni teflonowej najlepiej

SMYKWKUCHNI
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 195

wyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które znalazłam u Ansi. Idealne na Sylwestra - ilość kofeiny w jednym kawałku pobudzi nawet największego śpiocha do całonocnej zabawy. Moim zdaniem ciasto jest genialne - intensywne w smaku; kruchy, ciasteczkowy spód, kremowa, rozpływająca się w ustach masa i delikatna, leciutka beza - po prostu niebo w buzi. Rzadko to robię, ale do tego przepisu(...)minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka, połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki (od razu do jedzenia) 1124

No to pieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki

Anielska Kuchnia Ani
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 426

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT Z NUTELLĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 472

boków.  Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną  pianę.  Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomidorowe roladki z wędzonym łososiem/ryba 198

pomidorowego Pudliszki sól, pieprz Przygotowanie: Z białek ubijamy pianę i dodajemy do niej żółtka oraz trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Twaróg mieszamy z jogurtem, koperkiem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Rozsmarowujemy na pomidorowym cieście, na wierzchu układamy plastry łososia. Zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania